Bedrägeri

Polisen varnar för falskt sms: ”Det kan ingå i något större”

Av: 

Christina Smedbakken

NYHETER

Ett flertal personer ska ha fått ett sms som verkar komma från polisen, där de uppmanas att skicka kopia på sina ID-handlingar. Polisen varnar nu allmänheten för det falska meddelandet.

– Om man råkat skicka in ska man fundera på att få sitt pass spärrat, säger Jan Olsson på Polisens nationella bedrägericenter.

”ALLT ÄR INTE SOM DET VERKAR VARA!!”

Så inleder polisen ett varningsmeddelande som under tisdagen gick ut på Facebook. I inlägget står det att ett flertal personer har tagit emot sms som verkar vara från Polisen, men inte är det.

”En väldigt tidig varning”

I sms:en påstås det att mottagarens personuppgifter eller pass använts vid smuggling av ”förbjudna preparat”. Mottagaren uppmanas i sms:et att skicka en kopia på sina identitetshandlingar.

Polisen varnar allmänheten att inte följa instruktionerna och att inte klicka på eventuella länkar i meddelandet, då meddelandet är falskt och inte kommer från dem.

– Det är en väldigt tidig varning från oss, men vi valde att gå ut med det när vi fick kännedom om sms:en, säger Jan Olsson på Polisens nationella bedrägericenter (NBC).

Han berättar att polisen fick kännedom om sms:en via privatpersoner som anmält, men även via it-säkerhetsexperter som larmat.

– Vi vet inte hur många som drabbats i dagsläget, men vi har fått in flertalet tips från flera oberoende personer, säger han.

”Vi vet inte vad som ligger bakom”

Polisen utreder just nu meddelandena, men ännu varken var de kommer ifrån eller vad de efterfrågade uppgifterna ska användas till.

– Det kan ingå i något som är större. Vi vet inte vad som ligger bakom och det kommer ta ett tag att att utreda. Vi vet fortfarande inte vad de ska ha uppgifterna till. De kan användas till allt från falska pass till vad som helst, säger han.

”Få sitt pass spärrat”

Han uppmanar dem som fått sms:et att inte skicka in någonting och inte hellre följa länken.

– Klicka inte vidare på skoj för att se hur det ser ut, vi vet inte om det händer något då. Man ska helt enkelt ignorerade meddelandet. Sedan tycker jag att du ska polisanmäla det också. Då får vi se vilken omfattning det här egentligen har, säger han.

Polisen har fått kännedom om att några av de drabbade redan råkat skicka in kopior av ID-handlingar till bedragarna. Jan Olsson har en klar uppmaning till dessa personer:

– Om man råkat skicka in ska man fundera på att få sitt pass spärrat och utbytt, säger han.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bedrägeri

Polismyndigheten