Mordgåtan har gäckat polisen – i 18 år

NYHETER

Fallet Lelle Hildebrand har gäckat polisen i arton år.

Turnéledaren lämnade Hammerfalls spelning i Sölvesborg för att göra ett ärende.

Misstankarna riktades snabbt mot en manager – som senare dömdes för trippelmord.

– För familjen hade det varit en välgärning om man klarade upp det här försvinnandet, säger Göran Sjösvärd, pensionerad kriminalkommissarie.

1 av 3 | Foto: Blekinge läns tidning
Göran Sjösvärd när utredningen kring Lelle Hildebrand försvinnande pågick 1999.

I söndags gjordes ett skelettfynd på Ivön i Kristanstads kommun.

En av personerna som finns med på polisens lista över intressanta försvunna personer är Lelle Hildebrand, som försvann från en konsert i Sölvesborg 1999.

Det misstänkta mordfallet klarades aldrig upp.

– Det är ett namn som jag kom att tänka på när jag hörde om det här fyndet. Det var ju i de här trakterna som vi sökte, säger Göran Sjösvärd, pensionerad kriminalkommissarie, som ledde spaningarna efter Lelle Hildebrand.

Utredningen är en av de mest omfattande i Blekingepolisens historia.

– Svaret på varför vi inte hittade honom kan jag inte ge. Jag känner bara att vi gjorde en oerhört stor insats med hjälp av olika krafter, under lång lång tid, säger Göran Sjösvärd.

Gick ut för ett ärende

Den 25 januari 1999 försvann Lelle Hildebrand från bandet Hammerfalls spelning.

Det var regnigt och blåsigt utanför klubben Kartago i Sölvesborgs hamnområde. Hildebrand var turnéledare och lämnade vanligtvis inte en pågående spelning.

Någon gång mellan 21.30 och 22.00 ska Lelle Hildebrand ha sagt till bandets trumtekniker att han skulle gå ut i en kvart, för att utföra ett ärende.

Lelle Hildebrand träffade en rockmanager som arrangerat en konsert med Hammerfall två dagar tidigare, lördagen den 23 januari. I en intervju med Aftonbladet från 1999 säger managern att han skulle betala 28 000 kronor till Lelle Hildebrand – biljettintäkter från lördagens spelning.

Rockmanagern har sedan uppgett att han tagit Lelle Hildebrand på en tur i sin bil, för att de skulle kunna prata ostört. Efter femton minuter hävdar managern att han släppt av Hildebrand utanför klubben Kartago igen.

Men det finns inga vittnesuppgifter som styrker att Lelle Hildebrand skulle ha lämnats av vid den tiden, så som rockmanagern påstod.

Enligt polisutredningen hörde en kvinna en skarp knall från hamnområdet vid 22-tiden samma kväll. Eftersom hon tyckte att det lät som en smällare reagerade hon inte på smällen.

Mystiska telefonsamtalet

En rad omständigheter gjorde att misstankarna riktades mot rockmanagern. Ett samtal ringdes från Lelle Hildebrands mobiltelefon till managerns telefon klockan 22.03. Uppringaren kände till koden till telefonsvararen, som tömdes på inspelade samtal.

Drygt en vecka efter försvinnandet hittades Lelle Hildebrands väska, innehållandes hans dator och 74 000 kronor, fastfrusen i isen vid sjön Immelns södra strand.

Rockmanagern ska ha kört förbi sjön på vägen hem den kväll som Lelle Hildebrand försvann.

En av polisens teorier var att Lelle Hildebrand blivit skjuten av rockmanagern när de gått ut för att röka vid Sölvesborgs hamn och att hans kropp sedan kastats i vattnet.

Men någon kropp hittades aldrig.

Rockmanagern förnekade all inblandning i fallet och förundersökningen lades ner år 2001. Åklagare kunde inte styrka att brott begåtts. Vid den tidpunkten hade managern dömts till livstids fängelse för ett uppmärksammat trippelmord i Skåne.

Hoppas att fallet klaras upp

Såvitt Göran Sjösvärd kan minnas genomsöktes inte Ivön, där skelettdelarna hittades i söndags.

– Även om platsen rent geografiskt finns i området där vi sökte har jag en känsla att vi inte var där. På den tiden hade vi inte heller tillgång till Missing people eller liknande att sätta in, det var bara tal om polisens insatser med exempelvis dykare och helikopter, säger Göran Sjösvärd.

Den pensionerade poliskommissarien Göran Sjösvärd betonar att han inte har någon information som säger att fyndet på Ivön i söndags verkligen skulle vara kvarlevorna av Lelle Hildebrand.

Identifieringen beräknas ta lång tid.

Skelettdelarna kommer att analyseras på Rättsmedicinalverket i Lund, där fyndet kommer jämföras med uppgifter från listan över försvunna personer som är intressanta för polisen.

Där Lelle Hildebrands namn finns med.

– Det hade självklart varit en välgärning om man hade klarat upp det här försvinnandet. Inte minst för Lelles anhöriga, säger Göran Sjösvärd, pensionerad kriminalkommissarie.

ARTIKELN HANDLAR OM