Oregon inför ett tredje könsalternativ

Foto: Terray Sylvester / REUTERS
NYHETER

Nu är det snart slut på att behöva välja mellan könen ”man” och ”kvinna” på sina ID-handlingar.

I alla fall i Oregon, som blir den första amerikanska delstaten att införa ett tredje alternativ, X, på körkort och andra legitimationer.

Tidigare har invånarna i den amerikanska staten Oregon begränsats till de två juridiska könen ”man” och ”kvinna”. Från och med 3 juli i år blir det dock ändring på det. Då införs nämligen ett tredje könsalternativ för ID-handlingar: X.

”Genus är ett spektrum”

– Det är spännande att se Oregons motordepartement anamma den här förändringen. Vi vet att genus är ett spektrum och vissa personer identifierar sig inte som man eller kvinna, säger en av organisationen Basic Rights Oregons styrelsemedlemmar Nancy Haque i ett uttalande, enligt CNN. Hon fortsätter:

– Våra liv är så könade, vilket är varför det är viktigt att körkort och andra sorters ID-handlingar erkänner personer som är icke-binära. Att ta bort barriärer för människor är avgörande för att hjälpa oss alla att leva hälsosamma, produktiva liv.

”En stor bekräftelse för mig”

Nu hoppas amerikanska hbtq-aktivister att reformen ska bli startskottet för ökade rättigheter för ickebinära transpersoner – alltså personer som identifierar sig som varken man eller kvinna –över hela landet. De menar att juridiska dokument som erkänner olika könsidentiteter kan göra mycket för att minska diskrimineringen mot, samt öka förståelsen och rättigheterna för, hbtq-personer.

– Den här förändringen kring ID-handlingar är en stor bekräftelse för mig. Staten Oregon ser mig för den jag är. Jag tror inte ens att ordet ”upprymdhet” kan beskriva alla mina känslor kring den här förändringen, säger J Gibbons, 26, som är ickebinär och använder könsneutrala pronomen, till The Guardian.

Processen mot det tredje könsalternativet startade förra sommaren. Då fastslog en domare i Oregon att arméveteranen Jamie Shupe fick ändra juridiskt kön från kvinna till ickebinär – alltså varken man eller kvinna. För att det juridiska bytet skulle kunna genomföras behövde domstolen göra en regeländring kring juridiskt kön.

Den nya regeländringen träder i kraft 3 juli.

ARTIKELN HANDLAR OM

Oregon

Hbtq