Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

Nya beskedet till oppositionen: ”Assad sitter kvar”

Publicerad 2017-08-27

Allt fler stormakter som är inblandade i kriget i Syrien riktar nu samma budskap till oppositionen:

Bashar al-Assad lär inte lämna posten som president.

– Alla, inklusive USA, har dragit slutsatsen att Assad blir kvar, säger Robert Ford, tidigare USA-ambassadör i Syrien.

Följ ämnen
Ryssland

Före och efter: IS-kontrollerade områden 2016 – nu

Grafik: Fredrik Persson

Ford sätter ord på tongångar som florerat sedan årsskiftet, då den syriska armén med Rysslands hjälp efter en intensiv bombkampanj tog kontrollen över Syriens viktiga miljonstad Aleppo.

I och med övertagandet kontrollerar regeringen nu Syriens fyra största städer, men också allt mer av den den viktiga kustremsan mot Medelhavet, trots att Idlibprovinsen fortfarande är i oppositionen och terrorgruppen al-Qaidas händer.

De hårda striderna och mörka scenerna från hösten och vintern i Aleppo 2016 har avtagit, men det över sex år långa syriska kriget är långt ifrån över. I den norra ökenprovinsen Raqqa pågår en offensiv ledd av både syriska armén och den USA-stödda kurdiskarabiska alliansen SDF mot terrorgruppen IS.

Och flera IS-ledare sägs ha dragit sig österut till staden Deir Ezzor och gränslandet mellan Syrien och Irak, där experter tror att den sista striden mot IS kan utspela sig mycket snart.

”Assad blir kvar”

Just för att striderna är inriktade på IS finns det heller inte längre några ambitioner kvar att avsätta presidenten, tvärtemot vad bland annat USA:s förra president Barack Obama krävde under sin mandatperiod.

– Det finns inte längre någon tänkbar militär enighet kring att avsätta honom. Alla, inklusive USA, har dragit slutsatsen att Assad blir kvar, säger förre USA-ambassadören Robert Ford, som nu är anställd vid den amerikanska tankesmedjan Middle East Institute, till nyhetsbyrån AP.

Enligt AP är detta också vad som framförs till oppositionella politiker inför kommande FN-fredssamtal i Geneve.

Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir ska enligt en insatt källa ha meddelat till oppositionens representanter i paraplyorganet High Negotiations Committee (HNC) att gruppen riskerar att framstå som irrelevant i förhandlingarna om den inte anpassar sig till verkligheten - och ”en ny vision”:

– Han sa inte ordagrant att Bashar [al-Assad] kommer att sitta kvar, men om du läser mellan raderna är det huvudbudskapet, det är vad ”en ny vision” betyder, säger källan, som är delaktig i förhandlingarna, till AP.

Skiftat fokus

Liknande tongångar kommer, i olika skepnader, också från andra stormakter involverade i Syrienkriget.

USA, till exempel, har under president Donald Trump skiftat fokus i Syrien till att besegra IS och minska Irans inflytande, till fördel för sedan länge allierade Israel. Utöver det har utrikesministern Rex Tillerson uttryckligen sagt att frågan om Assads framtid inte längre är prioriterad av USA, även om han efter det har svängt och kallat Assads roll för ”högst oklar” i Syrien.

Även Turkiet tycks framförallt ha siktat in sig på att kväsa och på olika sätt förhindra USA-stödda kurdiska soldater i norra Syrien.

Samtidigt har Iran allt tydligare positionerat sig på president Bashar al-Assads sida genom att bland annat attackera det man uppgav var IS-positioner i Deir Ezzor, som hämnd för två attacker i huvudstaden Teheran i juni.

Inrättat ”nedtrappningszoner”

Och Ryssland fortsätter att ha en stark närvaro om bland annat det syriska luftrummet samtidigt som man sträckt ut en hand under våren gentemot det internationella samfundet genom att gå med på FN-förhandlaren Staffan de Misturas inrättande av ”nedtrappningszoner” för att minska våldet i specifika konfliktområden.

Oppositionella HNC har hittills inte förändrat sin ståndpunkt gällande presidenten. Man kämpar fortfarande för att Bashar al-Assad ska avgå.

Presidenten själv höll i veckan tal inför syriska diplomater där han framhöll att man hellre söker stöd hos stormakter i öst, som Ryssland, än väst, även vad gäller politiska, ekonomiska och kulturella samarbeten i fredstid:

– Vi kommer inte att ge våra fiender sådant som de misslyckats med att ta ifrån oss under krigstid, sa han enligt AP.

ANNONS