Stephans hemresa från Grekland blev en mardröm

NYHETER

Hemresan till Sverige började som en mardröm för Stephan Lidén. Helt utan föraning blev han intagen i ett rum av vakterna på Kretas flygplats. Där blev stämningen snabbt aggressiv och de vägrade att tro på att han var från Sverige.

– Jag var väldigt rädd, säger han.

Foto: Privat
Stephans hemresa från Grekland blev en mardröm.

I lördags skulle Stephan Lidén flyga hem till Sverige efter en lyckad semester på Kreta. Allt från incheckning till säkerhetskontroll gick smidigt men när han ska gå på planet på Chania flygplats tog det stopp. Han blev ombedd att ställa sig på sidan.

– Då kom en vakt fram och bokstavligen slet passet ur mina händer, säger Stephan.

Vakten förde honom till ett avskilt rum längre bort, där stod det fyra andra och väntade.

– De var inte trevliga och väldigt bryska till stilen.

Ett långt förhör väntade. Om och om igen upprepade de frågan ”var kommer du ifrån”, men vägrade att tro på att han var från Sverige – de hävdade att han var från Syrien eller Afghanistan.

– De gillade inte att jag sa Sverige. Det slog mig aldrig att jag skulle säga att jag var adopterad från Chile i och med mitt utseende.

Plötsligt puttade en av vakterna ned honom i en stol.

– Hon tog min biljett och sa ”den här biljetten betyder inget ”och rev sönder den. Sen sa hon ”du ska ingenstans, det här är fejk” och hivade mitt pass i väggen.

Missade flyget till Sverige

Efter att de gått iväg med hans kreditkort en stund och sedan kommit tillbaka, bad de honom följa med. Han överlämnades till en kvinna som ringde ett samtal – först då fick han tillbaka sitt pass.

– Hon sa att jag missat mitt flyg och att jag behövde köpa en ny biljett. Sen gick hon, säger han och fortsätter:

– Där stod jag med min ryggsäck och hade ingen aning om vad som hänt. Jag kände mig totalt borta i huvudet. Jag var förmodligen i chock.

”Ville bara lämna”

När han skulle försöka få tag på en ny biljett fick han syn på en ur Apollos personal som han gick fram till.

– När hon sa att hon pratade svenska var det en lättnad. Jag sa ”nu svimmar jag” så hon hjälpte mig till en buss. 

Med hjälp av Apollos personal fick Stephan en ny biljett – utan extra kostnad. 

– Det är väldigt grumliga minnen just där. Jag trodde aldrig att jag skulle sitta där och gråta men det gjorde jag.

Två representanter för flygplatsen kom och bad om ursäkt till Stephan och följde honom genom säkerhetskontrollen. 

– Även hon som släppte på mig på planet bad om ursäkt. 

Till slut fick Stephan äntligen flyga hem. 

– Där och då kändes det som att det inte spelade någon roll om vi skulle krascha. Jag var bara glad över att lämna. Det var väldigt skönt att komma hem. 

Händelsen har påverkat Stephan – som har autism och aspergers syndrom. Han har fått vara ledig från jobbet i veckan och resan till Gran Canaria har han fått avboka.

– Jag gillar inte att folk tittar på mig och absolut inte att folk känner på mig. Jag har arbetat jättehårt med min autism för att kunna resa själv. Det har gått så bra, innan resan hade jag ingen oro. Men så sket sig allt nu, säger han.

Kontaktat Apollo för att få hjälp

Han har varit i kontakt med Apollo för att få hjälp med att reda ut hur det kunde bli så här. 

– Hur gjorde de det här valet - att jag inte fick flyga. När togs beslutet? Var det på grund av min hudfärg? Jag vill veta vad flygplatsen tycker om den här typen av behandling. Självklart ska man kontrollera om man misstänker något, men inte på det här sättet, säger han och fortsätter:

– Jag vill få upprättelse och en förklaring så att inga svenskar med utländskt utseende ska behöva uppleva det här. Det verkar vara unikt och bör förbli unikt.

Ann-Sofie Olsson, presskontakt på Apollo bekräftar att händelsen har inträffat.

– Vi känner till händelsen, vi har kontaktat vår personal på plats för att få deras versioner, men det är inte flygplatsen utan myndigheterna som har agerat, så vi ska försöka hjälpa vår gäst på bästa möjliga sätt.

Aftonbladet har varit i kontakt med Fraport som inte vill kommentera enskilda ärenden samt representanter från den Grekiska polisen, men utan framgång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Apollo

Kreta