En man gripen – försökte såga ner flaggstången på Sergels torg

avEmma Lindström

NYHETER

Under natten greps en man misstänkt för skadegörelse på Sergels torg, Stockholm.

Mannen var misstänkt för att ha försökt såga ner ett konstverk, en böjd flaggstång med en svensk flagga i toppen, som står mitt på torget.

– Han greps när han misstänks försökt såga ner flaggan på Sergels torg, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson Stockholmspolisen. 

Foto: P-O Sännås
Konstverket på Sergels torg ”Du gamla, du fria” har skapats av konstnären Mattias Norström.

Mannen hade med sig en stege, någon form av ett långt järnrör eller båtshake och en grensåg. Enligt de första uppgifterna från polisen var mannens plan att tejpa fast sågen på det långa röret och sedan såga av toppen av stången.

Mannen befann sig på torget vid fyra-tiden på natten och upptäcktes av ordningsvakter.

– Händelserapporten började skrivas vid 04.12, då är det inte så mycket folk, men han väntade till att det var så folktomt som möjligt, sen började han sätta igång, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson Stockholmspolisen. 

Hann inte förstöra stången

Mannen ska ha agerat på egen hand och hann inte skada konstverket.

– Han hann inte upp på den här stegen, men han stod där och skulle påbörja det hela när polisen kom, säger Anders Bryngelsson.

Polisen har upprättat en anmälan om förberedelse till grov skadegörelse.

Polisen planerar ingen utökad bevakning på Sergels torg, till följd av händelsen.

– Det rör sig mycket folk där och finns ordningsvakter som patrullerar som vanligt, säger Anders Bryngelsson.

Facebookinlägg från torget

En person på Facebook har under natten publicerat bilder från Sergels torg. Fotografierna visar bland annat ett eller flera rör i vilket det i toppen tejpats fast en såg. 

På bilderna syns även en stege och ett paraply intill konstverket.

I en kommentar till bilderna har personen själv skrivit ”Nu är Polisen och väktare här för att prata ... Jag vill bidra till konstverket !”

En annan person har delat inlägget och skriver ”Jag döööör nästan av skratt här.”

Ärendet läggs ner

På torsdagsförmiddagen släpptes mannen av polis. I förhör har han sagt att han vänder sig emot konstverket och anser att det skändar svenska idrottare och svenska skolavslutningar, enligt polisen.

På torsdagsförmiddagen släptes den gripne på frifot och polisen uppgav att han inte längre var misstänkt för något brott.

– Han hävdar att han inte tänkte såga ner konstverket utan skulle hänga upp egna saker i konstverket. Som det verkar var det kanske sågen och järnröret som han skulle hänga upp, säger Anders Bryngelsson.

Ärendet är nedlagt eftersom brott inte kan styrkas.

Väcker känslor

Konstverket kallas för ”Du gamla, du fria” och har skapats av konstnären Mattias Norström. Utställningen pågår från och med 29 augusti till och med 12 september – och har rört upp känslor.

– Det är både olämpligt och osmakligt att Sergels torg flaggar med svenska flaggan på en krökt stång. Är det så vi vill marknadsföra vårt land för besökare, nyanlända och våra egen medborgare? Tvärtom ska vi vara stolta över vår flagga och de värden som den associeras med, har Erik Slottner, Kristdemokraternas gruppledare i stadshuset, sagt tidigare i ett pressmeddelande.