Landvetter evakuerades för misstänkt farlig väska

Uppdaterad 2017-05-23 | Publicerad 2017-05-22

Landvetters flygplats utrymdes för att en övergiven och misstänkt farlig väska. Den uppvisade spår efter sprängämnen – varpå avgångshallen evakuerades och spärrades av i flera timmar.

Vid 01-tiden på natten kunde polisen konstatera att väskan var ofarlig.

Polisen larmades till Landvetter utanför Göteborg vid klockan 21 på måndagskvällen. En misstänkt väska hade hittats vid informationsdisken i flygplatsens avgångshall.

– Den hittades övergiven och det gjordes utrop, men ingen hämtade den. Så vi gjorde en analys enligt säkerhetsföreskrifterna och sen kontaktade vi polisen, säger Swedavias presschef Anders Porelius.

Väskan ska ha givit utslag för spår av sprängämnen.

– Att vi gör sådana kontroller på väskor behöver inte betyda att det är sprängmedel. Ibland indikeras det om man varit nära pyroteknik, på rockkonserter eller fyrverkerier, men vi kan inte säga att det är det.

Har ni mottagit något hot mot flygplatsen?

– Det är en fråga för polisen.

Vid 01-tiden på natten meddelade polisen att väskan hade visat sig vara helt ofarlig.

”Ska inte finnas något hot”

Väskan föranledde ett stort polispådrag. Avgångshallen har evakuerats och ett 200 meter brett område har spärrats av. Vid 23-tiden hade polisens bombstyrka gått in i lokalerna.

Utanför berättar vittnen om mängder av polisbilar och räddningsfordon.

– Jag kan säga att så vitt jag vet finns det inget hot i samband med det. Däremot har vi bedömt att vi misstänker att det kan vara ett farligt föremål, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman.

– Vi vidtar de säkerhetsåtgärder som vi måste göra, innan vi kan säga att det inte är det.

Passagerare som redan hade checkat in har också evakuerats. Just nu står det bussar på platsen som ska ta vissa passagerare till Stockholm och Arlanda i stället.

– Det är klart att det drabbar resenärer, men det är inte så många som flyger nu. Det var inte en full terminal, säger Anders Porelius vid Swedavia.

Har du någon uppfattning om trafiken kommer att gå som vanligt i morgon?

– Det är för tidigt att svara på den frågan.

Omringad av avspärrningar

Enligt vittnesuppgifter har passagerare från plan som landat hämtats av bussar, som kört en omväg runt avgångshallen.

Vissa som jobbar vid flygplatsen fastnade bakom polisens band.

Emil, som arbetar i anslutning till avgångshallen, omringades av avspärrningar. Därifrån fick han följa hur anställda eskorterades ut ur byggnaden av polis.

Strax efter klockan 23 fick de hastigt nya besked från polisen:

– De sa att vi skulle stänga, låsa och genast röra oss hemåt. Det var instruktionerna vi fick, säger Emil.

– Det kom väldigt plötsligt, vi blev rätt ställda. Den informationen har vi inte fått innan är det varit väskor och så där. Nu kom den väldigt snabbt.

Fotbollsagenten fast på planet

Carl Fhager, välkänd fotbollsagent och före detta sportchef i allsvenska klubben Häcken, sitter just nu fast i ett plan som kommit från Belgien.

När det landade på Landvetter fick han och medpassagerarna veta att de inte fick gå ut. Men inte så mycket mer – Fhager undrar om Aftonbladet kan berätta när de kan få lämna planet.

– Vi får inte veta något. Vi följer nyhetsrapporteringen i telefonen, säger han.

– Nu har vi suttit i en halvtimma och stämningen är relativt lugn, även om vissa börjar bli frågvisa.

Skulle hämta flickvännen

Utanför avspärrningarna samlades mycket folk. Vittnen berättar om ett bilkaos när fordon inte kunde ta sig längre in mot flygplatsen.

Viktor Ingemarsson är Landvetter för att hämta sin flickvän som skulle komma med ett flyg vid 22-tiden. Då motades han av poliser som sa åt honom att gå därifrån – på grund av ”bombhot”.

Samtidigt anlände ett stort antal polisbilar, räddningsfordon och vad han tror var bombstyrkans buss.

Han fick kontakt med sin flickvän som hastigast, men hon har ännu inte kommit ut.

– Jag väntar fortfarande på henne. Hon sa att de skulle bli sena, men att de inte fått reda på vad det är.

Polisen hänvisade alla som väntar på ankommande passagerare till bensinstationen, dit de så småningom kommer att slussas.

Följ ämnen i artikeln