Macron och Le Pen går vidare till andra rundan

Av: Martin Mederyd Hårdh, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Emmanuel Macron och Marine Le Pen kommer att göra upp om den franska presidentposten. Det står klart efter den första valomgången.

– Vi kommer att vinna, sa Macron efter att resultatet offentliggjorts – och flera av de andra kandidaterna har nu ställt sig bakom honom.

Enligt en färsk opinionsundersökning går Macron mot en klar seger över Le Pen om två veckor.

1 av 2 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Macron röstar.

Med näst intill alla röster räknade står det klart att Emmanuel Macron fått störst stöd i presidentvalets första omgång. Han får ungefär 23,9 procent av rösterna – och Marine Le Pen får runt 21,4.

Det är första gången någonsin som inget av de två traditionellt största partierna, Republikanerna och Socialistpartiet, går vidare till den andra omgången.

Den 7 maj kommer den socialliberale Macron eller den högerpopulistiska Le Pen väljas till Frankrikes president.

Macron: ”Vi vänder blad i fransk politisk historia”

Runt 78 procent av fransmännen uppskattas ha gått och röstat.

– Vi vänder blad i fransk politisk historia, var Emmanuel Macrons första kommentar till nyhetsbyrån AFP efter att resultaten offentliggjorts.

Rösträkningen ser ut att följa de flesta prognoserna. Flera andra undersökningar presenterar andra siffror men alla mätinstitut har Macron och Le Pen i topp och marginalen ner till tredje plats är ungefär likadan.

Socialistpartiets Benoît Hamon erkände sig besegrad kort efter det att undersökningarna offentliggjorts, rapporterar AFP. Hans resultat (6,3) är Socialistpartiets sämsta i ett presidentval på 48 år – och Hamon uppmanar nu sina väljare att rösta på Emmanuel Macron.

Även landets premiärminister, Bernard Cazeneuve, uppmanar folket att ställa sig bakom Macron – och den sittande presidenten François Hollande har gratulerat honom.

Gratulationer har också trillat in från bland andra Sveriges utrikesminister Margot Wallström, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Fillon uppmanade väljarna att stödja Macron

Vid 20.40 erkände sig också François Fillon från det konservativa republikanska partiet besegrad. Han fick knappt 20 procent av rösterna. I samband med det uppgav även han att han kommer att backa Macron.

Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon visade sitt missnöje med bägge presidentkandidaterna – ”mediekrater och oligarker jublar” – och säger att han avvaktar med att ge sitt stöd till någon av dem. Mélenchon fick fjärde flest röster, 19,6 procent av dem.

Emmanuel Macron väntade till över klockan 22 innan han höll sitt tal. Det var sist av alla kandidater. Han tackade alla som röstat och alla som slutit upp bakom hans rörelse ”En marche!”.

– Tack för att ni vågat rösta på mig, sa han och fortsatte:

– Ett stort ansvar har lagts på mina axlar, ett ansvar jag känner mig hedrad att få axla.

Macron poängterar att det inte finns ”flera Frankrike” – utan ett enda, ”vårt, patrioternas Frankrike”. Ett land som ska vara del av och bygga upp Europa, sa han.

– Uppgiften är enorm och jag är redo, vid er sida. Kampen för att bli värdig att leda vårt land börjar i kväll. Vi kommer att vinna, leve republiken!

Le Pen: ”Historiskt resultat”

Marine Le Pen höll även hon tal på sin valvaka efter att det stod klart att hon och Emmanuel Macron blir kandidaterna till presidentposten. Hon kallade det en stor framgång att hon nu går vidare till andra omgången.

Och där, menar hon, står hela landets överlevnad på spel.

– Detta resultat är historiskt, det första steget har nu tagits. Det är dags att befria det franska folket från en arrogant elit, sa hon.

Efter hennes tal stämde valvakans deltagare upp i Marseljäsen.

Nu har Le Pen två veckor på sig att komma i kapp Macron – som enligt samtliga mätningar ser ut att ha ett stort försprång. Enligt mätningarna, som gjordes före den första omgången, skulle även Fillon och Mélenchon besegra Le Pen i en andra valomgång.

Mätningar har också visat att en majoritet av fransmännen ser Le Pen och hennes parti som ett hot mot demokratin.

Macron favorit

Under kvällen släppte Ipsos en färsk undersökning som också visar att Macron med största sannolikhet kommer vinna över Le Pen.

Enligt undersökningen från opinionsinstitutet väntas 62 procent av väljarna rösta på Macron i den andra omgången. 38 procent säger att de kommer rösta för högerpopulistiska Marine Le Pen.

I alla liknande undersökningar leder Macron med omkring 20 procentenheter.

Publicerad:

LÄS VIDARE