Donald Trump vill få med muren i budgeten

Påstod att Mexiko skulle betala – nu vill han att kongressen godkänner utgiften

NYHETER

WASHINGTON. Donald Trump påstod att Mexiko skulle betala för en mur vid den amerikanska gränsen.

Nu vill han istället att kongressen ska godkänna miljardutgiften.

– Presidenten borde få pengar att bekosta en av sina högsta prioriteringar i den första budgeten han lägger fram, säger budgetchefen Mick Mulvaney till nyhetsbyrån AP.

Donald Trump gick till val på att bygga en mur mellan USA och Mexiko, för att stoppa illegal invandring. I tal efter tal påstod han att Mexiko skulle bekosta den fysiska gränsdragningen mellan de båda länderna.

Men nu vill Trump att den amerikanska kongressen ska godkänna utgifter för murbygget i den första budgeten hans administration lägger fram.

– Vi vill ha finansiering för muren, säger Trumps budgetchef Mick Mulvaney till nyhetsbyrån AP.

– Vi vet att många i kongressen, speciellt Demokraterna, inte gillar muren. Men de förlorade valet. Och jag tycker att presidenten borde få pengar att bekosta en av sina högsta prioriteringar i den första budgeten han lägger fram.

Donald Trumps första budget är tänkt att presenteras för och förhandlas om i kongressen under nästa vecka.

Kostnad: 180 miljarder

Den totala kostnaden för en mur längs den mexikanska gränsen har uppskattats till över 20 miljarder dollar, enligt AP, motsvarande 180 miljarder svenska kronor.

I en intervju med CNN säger USA:s justitieminister Jeff Sessions också att han räknar med pengar från kongressen för att kunna påbörja bygget av muren.

– Jag tror att kongressen kommer att förse oss med nödvändiga medel och det finns vägar att finansiera muren och jag känner att vi måste bygga den, säger han.

Inrikessäkerhetsministern John F Kelly räknar med att kunna påbörja byggandet av muren redan i slutet av sommaren. Men han svarar inte på en direkt fråga om de har pengar till det.

– Vi hoppas kunna börja bygga mot slutet av sommaren. Uppenbarligen kommer vi inte att bygga en mur på en eftermiddag, säger han till CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM