Macron vann duellen mot ”knogknäckaren” Trump

avEbba Thornéus

WASHINGTON. Att president Trump gjort sig känd för sina kraftfulla och lite påtvingade handskakningar är inget nytt.

Men nu verkar han ha mött sin överman i Frankrikes nytillträdde president Emmanuel Macron.

– Du måste visa att du inte kommer att göra den minsta eftergift, inte ens symboliskt, säger Macron till den franska veckotidningen Journal du Dimanche.

Trumps handslag har varit föremål för flera analyser, artiklar och inlägg på sociala medier ända sedan han träffade Japans premiärminister Shinzo Abes i Vita huset i februari – en handskakning som pågick i 19 sekunder.

På torsdagen riktades dock blicken mot Frankrikes nytillträdde president Emmanuel Macron som för första skulle skaka hand med Trump.

Och trots att de båda ledarna knapp känner varandra så verkar de ha svårt att släppa varandra. I alla fall om man ska tolka bilderna efter deras möte i Bryssel, där Trump och Macron träffades under en arbetslunch.

Skakade så knogarna vitnade

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska de båda ledarna ha skakat hand med sådan bestämdhet att det såg ut som knogarna vitnade.

Trump tvingades slutligen ge upp och lossade sina fingrar, medan Macron bestämt höll kvar. Dock ska Macron vid ett senare tillfälle under dagen tvingades använda sin andra arm för att frigöra sig från Trumps grepp.

– Jag missar ingenting, det är så du inger respekt, säger Macron.

Trump är sedan tidigare känd för att inför handskakningar ta sats och hålla kvar handen lite för länge, samtidigt som han drar personen mot sig.

1– 0 till Macron

Ett exempel är när Trump skakar hand med tidigare FBI-chefen James Comey i Vita huset. En händelse som Comey till varje pris ville undvika och klädde sig i samma färg som gardinen för att smälta in i inredningen.

Men trots den utarbetade taktiken tilldelar Bloomberg ändå segern till Macron. Detta då Trump backade först, vilket hör till ovanligheten för presidenten som Bloomberg menar gjort sig känd för sina knogkrossande handskakningar.

Macron får lära Merkel

Enligt Reuters kan Macrons beslutsamhet kanske vara ett litet tips till Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som under sitt möte med Trump i Vita huset förgäves försökte skaka hans hand, men utan resultat.

En som dock har hyllats för hur han hanterade Trumps påstridiga handskakningar är Kanadas premiärminister Justin Trudeau som hindrade Trump genom att hålla emot den amerikanska presidentens överarm.

Dock är det inte bara handslag som Trump vill ha kontroll över. Under torsdagens Nato-topp möte i Bryssel fick Montenegros premiärminister nämligen en tydlig fingervisning om vem som skulle stå längst fram när Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg visade runt på högkvarteret.