Anhöriga till självmordsbombaren gripna: ”Bröderna delade ideologi”

avChristoffer Nilsson

Anhöriga till Manchester-bombaren har gripits i Storbritannien och Libyen.

Yngre brodern uppges ha IS-kopplingar och enligt nyhetsbyrån AFP var pappan tidigare medlem i en väpnad islamistgrupp i Libyen.

– Utredningen är pågående och han förhörs fortfarande, säger Ahmed bin Salem, talesperson för den libyska antiterrorstyrkan Rada.

1 av 3 | Foto: AFP
Abedis lillebror som greps i Tripoli, Libyen.

Självmordsbombaren i Manchester har av polis pekats ut som 22-årige Salman Abedi.

Han växte upp i Manchester men har via sina föräldrar libyska rötter. Under onsdagen greps självmordsbombarens ett år äldre bror i Manchester. Lite senare greps Salman Abedis pappa och lillebror i Tripoli, Libyen.

Pappan uppges ha varit med i den väpnade gruppen Libyan islamic fighting group, LIFG. En grupp som ville störta Libyens tidigare diktator Khadaffi. Påstådda kopplingar till Al Qaida har förnekats av LIGF-företrädare men det var till stor del för dessa kopplingar som gruppen terrorstämplades av USA mellan 2004 och 2015.

Flydde Khadaffi-regimen

Salman Abedis pappa flydde undan Khadaffi-regimen men återvände 2011 för att delta i det NATO-stödda upproret, skriver AFP.

Efter diktatorns fall ska Salman Abedis pappa ha börjat arbeta inom polisen i den libyska huvudstaden Tripoli.

– Utredningen är pågående och han förhörs fortfarande, säger Ahmed bin Salem, talesperson för den libyska antiterrorstyrkan Rada.

Salman Abedis lillebror, som också han greps i Tripoli, ska ha känt till terrorplanerna, enligt uppgifter i brittisk media.

”Visste allt om sin bror”

För antiterrorenheten ska lillebrodern ha medgivit koppling till IS.

– Vi var inte helt säkra på det men när vi grep honom och frågade honom berättade han att han delade ideologi med sin bror. Han berättade att han visste allt om sin bror och vad han gjorde i Manchester, säger talespersonen för Rada enligt Independent.

Salman Abedis äldre bror greps i Manchester på onsdagen. Det finns inga närmare uppgifter om varför han är intressant i utredningen.

Inga misstankar har riktats officiellt mot någon av de gripna familjemedlemmarna.

ARTIKELN HANDLAR OM