Familjen Askmyren var centimeter från jättestenen

1 av 2

avJonna Claesson

NYHETER

Erla Askmyren och hennes familj i Karlshamn var centimeter från att träffas av en stor stenbumling som ett gäng ungdomar kastade ner från ett berg, skriver SVT Blekinge.

– Hade den träffat oss hade vi kunnat dö, säger Erla.

Det var i måndags som Erla Askmyren och hennes dotter Moa var ute och övningskörde i Karlshamn. När de var på väg tillbaka in mot stan körde de förbi Hinseberget. Moa uppmärksammade att det var skräpigt på vägbanan och saktade in för att svänga undan.

– Hade hon inte gjort det hade vi träffats av en jättestor sten, säger Erla Askmyren till Aftonbladet.

”Hade kunnat dö”

Först kopplade inte någon av dem vad det var som hade hänt. Men sedan såg de tre ungdomar som rörde sig uppe på berget.

– Det var inte förrän vi återvände till platsen som jag blev rädd. Det var en stenbumling på 20-25 kilo. Hade den träffat oss hade vi kunnat dö.

Erla och hennes man ringde polisen men innan polisen hunnit fram fick de själva fatt på ungdomarna, som erkände direkt.

– Jag blev så ledsen när jag såg hur unga de var. Det är sorgligt att de inte förstår konsekvenserna av att kasta ner stenar. Sedan blir jag arg på kommunen som inte förstår hur lättåtkomlig platsen är, det här har hänt förut.

Hur känns det nu?

– Jag är så glad över att vi lever. Familjen hade kunnat bli något mindre på några sekunder. Jag är tacksam över att vi är kvar, säger Erla Askmyren till Aftonbladet.

De tre pojkarna, som är mellan 14 och 17 år, misstänks nu för framkallande av fara för annan och kommer att förhöras, enligt polisen. Då de är minderåriga kommer de efter utredningen att bli ett fall för sociala myndigheter, skriver SVT Blekinge.

ARTIKELN HANDLAR OM

Karlshamn

Familj