Akilovs kontakter kan leda till efterlyst jihadistledare

avMartin Mederyd Hårdh

NYHETER

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilovs terrorkopplingar i sociala medier kan spåras till en uzbekisk jihadistledare. Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Jihadisten är internationellt efterlyst – och misstänks för inblandning i flera terrordåd den senaste tiden.

1 av 3

Månaderna före attentatet på Drottninggatan i Stockholm hade den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov kopplingar till flera extremistiska och jihadistiska nätverk i olika sociala medier.

Hans kontakter går att spåra ända till en jihadistisk frontfigur som misstänks vara inblandad i flera stora terrordåd den senaste tiden. Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

En tid före dådet blev Akilov vän med en anonym person på sajten Odnoklassniki, ett ryskspråkigt socialt medium.

Den anonyme kontakten är en av flera som sprider islamistisk propaganda på sidan under månaderna före attacken i Stockholm. Det anonyma kontot sprider jihadistiska predikningar, blodiga bilder från bombattacker och uzbekiska videor med terrorträning och vapenhantering.

Det är oklart om Akilov kommunicerat med extremisterna.

1 av 13 | Foto: Urban Andersson

Efterlyst av Interpol

Propagandan kommer från första början från en uzbekisk man som kallar sig Abu Saloh. Han är ledare för en uzbekisk jihadistgrupp med band till Al Qaida.

Abu Saloh är efterlyst av Interpol, misstänkt för bland annat terroristbrott och terrorfinansiering. Han tros ha möjliggjort ett självmordsdåd i Kirgizistan under 2016 – och i ryska medier pekades han ut som hjärnan bakom bombdådet i S:t Petersburgs tunnelbana. Det skedde bara dagar före dådet på Drottninggatan.

En av Ekots källor, en anonym person som arbetar med analysera underrättelseuppgifter från öppna källor, bekräftar bilden av att toppjihadisternas propaganda förs vidare av ett antal mellanhänder.

Deras mål ska vara centralasiatiska migrantarbetare, som Rakhmat Akilov.

Flera möjliga svenskkopplingar

På sajten Odnoklassniki har de extremistiska nätverken kontakt med flera personer som påstår sig bo i eller ha kopplingar till Sverige.

Abu Salohs konto listar två personer som ”bröder” under familjeinformation, rapporterar Ekot. Den ene av dem säger sig bo i Stockholm.

Den svenske terrorforskaren Magnus Ranstorp säger till Ekot att de upptäckt ”ett mycket intressant spår”. Inte minst då det fortfarande är oklart om Akilov agerade på egen hand.

– Jag tror man börjar med att se, vem finns i Sverige och sen kopplar man samman internationella delar i detta.

ARTIKELN HANDLAR OM