Kim Jong-Un varnar Trump – kallar honom ”psykiskt rubbad”

avOskar Forsberg

Kim Jong-Un riktade sig till USA:s president Donald Trump i ett tal till nationen på statlig tv i Nordkorea.

Enligt nyhetsbyrån Yonhap varnade Nordkoreas ledare USA:s president för hans ”absurda anmärkning” – och sa att han tolkade delar av Trumps tal som en krigsförklaring.

– Han kommer få ett svar som överträffar hans farhågor. Med eld kommer jag tämja den här psykiskt rubbade och senila amerikanske personen, sa Kim.

1 av 5 | Foto: KCNA
En bild från när Kim Jong-Un höll tal i tv i ikväll.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un framträdde sent på torsdagskvällen, svensk tid, i ett ovanligt tv-sänt tal. I talet varnade han Donald Trump för hans ”absurda anmärkning” i talet den amerikanske presidenten höll i FN:s generalförsamling under tisdagen.

Kim fortsatte med att säga att han nu överväger ”starkast möjliga svar på USA:s provokation”.

”Betala ett högt pris”

Kim Jong-Un kallade också Trump för ”psykiskt rubbad” och sa att hans tal vid FN visade på ”galenskap och omänsklighet”, enligt BNO News.

– Han kommer få betala ett högt pris för sina excentriska ord, sa Kim.

Diktatorn fortsatte i sitt tal att likna Trumps tal om ”totalt förstöra” Nordkorea som en krigsförklaring och att han kommer att överväga åtgärder.

– Han kommer få ett svar som överträffar hans farhågor. Med eld kommer jag tämja den här psykiskt rubbade och senila amerikanske personen, sa Kim som avslutning på sitt tal enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

"Oöverträffad oförskämd nonsens"

Kim Jong-Un sa vidare att Trump är ”en skurk och en gangster” som inte visar några tecken på att lätta på spänningarna länderna emellan, i stället levererade den amerikanske presidenten "oöverträffad oförskämd nonsens", sa Kim.

Den amerikanske presidenten talade på ett sätt som Nordkorea aldrig tidigare upplevt från någon av Trumps föregångare, enligt den nordkoreanske diktatorn.

Kim Jong-Un sa att han ”blivit övertygad om att han valt rätt väg”, efter att ha hört Trumps hot.

Ungefär samtidigt som Kim Jong-Un höll sitt tal kom också beskedet att Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Hos tal i FN blivit framflyttat till lördag. För nyhetsbyrån Yonhap uppgav utrikesministern att Nordkoreas svar på Trumps uttalanden skulle kunna vara ett nytt vätebombstest.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

USA