Ambulanser stoppades av klimataktivister – därför demonstrerar de

Klimatorganisationen Återställ Våtmarker ligger bakom blockaderna i Stockholmstrafiken.

Under måndagen uppmärksammades en aktion efter att en ambulans med blåljus fördröjts kraftigt.

– Att stoppa uttryckningsfordon är det sista vi vill och vi flyttar oss alltid för dem, säger organisationens presstalesperson Helen Wahlgren.

Vid ett flertal tillfällen sedan i mars har trafiken i Stockholm blockerats av demonstranter som sitter på vägarna, ibland fastlimmade.

Gruppen som ligger bakom blockaderna är Återställ Våtmarker. En grupp som beskriver sig själva som ”en fredlig civil olydnadsrörelse bestående av vanliga människor med olika bakgrunder och i olika åldrar.”

Under måndagsmorgonen gick tolv personer från organisationen ut på vägen strax söder om trafikplats Haga Norra på E4 i Stockholm.

Trafiken stoppades och det bildades snabbt långa köer. Bland annat fastnade fyra ambulanser, enligt polisens initiala uppgifter.

Däribland en ambulans med blåljusen på under utryckning, enligt polisen.

– En ambulans, som hade ett prio ett-ärende, blev kraftigt fördröjd, sade Daniel Wikdahl, presstalesperson för Stockholmspolisen, på måndagen.

Demonstranter under aktionen på måndagen.
Demonstranter under aktionen på måndagen.

Tio personer gripna – vill inte stoppa blåljusfordon

Tolv demonstranter greps till en början misstänkta för sabotage, blåljussabotage och brott mot ordningslagen.

På tisdagen är tio personer fortsatt gripna, i nuläget misstänkta för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Men Helen Wahlgren, presstalesperson för organisationen, säger att organisationen alltid säkerställer att blåljusfordon inte ska påverkas av aktionerna.

– Ambulansen som var under utryckning blev fördröjd, men den släpptes fram. Återställ Våtmarker ringer polisen varje gång i samband med att aktionen startar, säger Helen Wahlgren.

– Att stoppa uttryckningsfordon är det sista vi vill och vi flyttar oss alltid för dem. Det är alltid fredliga aktioner, vi går inte i konfrontation med bilister eller poliser, fortsätter hon.

Polisen släpar bort demonstranter från vägen på tisdagen.
Polisen släpar bort demonstranter från vägen på tisdagen.

Polisutredning pågår

I nuläget är det oklart hur ambulanserna, och eventuella patienter, påverkades av fördröjningen. Aftonbladet har varit i kontakt med Stockholmspolisen samt åklagare Marina Ivic som leder utredningen.

Än så länge vill hon inte kommentera brottsmisstankarna närmare, men säger att händelsen är under utredning.

– Vi utreder alla effekter och parametrar, säger Marina Ivic.

Aftonbladet har även varit i kontakt med ett flertal av de advokater som försvarar de misstänkta aktivisterna.

– För min klient var det avgörande att blåljuspersonal inte skulle hindras. Det fanns också en plan för hur det skulle säkerställas att det inte skulle ske. Det var avgörande för hennes beslut om hon skulle delta, säger advokat Linus Gardell, som försvarar en av de misstänkta personerna.

”Kommer fortsätta tills politiker reagerar”

På tisdagen gick gruppen återigen ut och demonstrerade. Denna gång blockerade ett antal personer E4/E20 vid Västberga i Stockholm i norrgående riktning.

Polisen lyfte bort demonstranterna från vägen och grep därefter samtliga, misstänkta för sabotage.

– Det finns en anledning till varför människor väljer att sätta sig på en sådan plats. Helt vanliga människor väljer att sätta sig på en motorväg för att uppmärksamma att vi befinner oss i ett nödläge, säger Helen Wahlgren.

Hon säger också att gruppens mål med aktionerna är att få politiker att reagera och bjuda in organisationen till samtal. Fram tills att det sker, om det sker, kommer gruppen fortsätta demonstrera och blockera vägarna.

– Återställ våtmarker har varit på vägarna i tre omgångar för att uppmärksamma klimatkrisen. Vid ett flertal tillfällen, nästan varje gång, har människor blivit gripna. Men vi ställer det enklaste kravet på regeringen: återställ våra våtmarker. Det är ett av de mest effektiva sätten att sänka koldioxidhalten. Men ingen politiker har hört av sig till oss, fortsätter Helen Wahlgren.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN