Politikkaoset hösten 2021

Förhandlingarna mellan S och V har kört fast: ”Beredda att rösta rött”

Av: 

John Granlund

Olof Svensson

NYHETER

Förhandlingarna mellan Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar har kört fast efter att S sagt nej till ett budgetsamarbete, enligt källor i båda partierna.

Vänsterpartiet kräver enligt uppgifter till Aftonbladet ett lika starkt samarbete som SD har fått till stånd med M och KD.

– Vi är nu beredda att rösta rött, säger en V-källa med insyn.

Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har pågått dagligen den gångna veckan.

De två partiledarna beskrev tidigare i veckan diskussionerna som konstruktiva. Men efter gårdagens förhandlingar är tongångarna dystra från båda håll.

Enligt källor i de båda partierna har Vänsterpartiet lagt fram ett konkret förslag som kretsar kring hur samarbetet mellan S och V ska se ut. 

– Vi vill få till stånd någon form av långtgående samarbete där vi är en fullvärdig samarbetspartner. Det är där det kärvar. Socialdemokraterna har ju sagt nej till budgetsamarbete och det är ett problem. Utan budgetsamarbetet blir det svårt att få igenom vår politik, säger en V-källa med insyn.

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas nya partiledare.
Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet.

Vill ha skriftligt

Källan uppger att det som diskuterats inom V är att få igenom sakpolitiska krav i en vårändringsbudget.

– Det här är saker som vi vill ha skriftligt på, säger V-källan.

Centerpartiets hållning har varit att man inte kommer att stödja Magdalena Andersson om hon ingår ett budgetsamarbete med Vänsterpartiet – vilket gör att Socialdemokraterna anser sig ha haft svårt att gå Vänsterpartiet till mötes.

Enligt Aftonbladets uppgifter äger inga sakpolitiska förhandlingar rum utan handlar uteslutande om frågor kring hur samarbetet ska se ut mellan partierna.

Inom S-leden är man bekymrade över att över det faktum att Vänsterpartiets krav i förhandlingarna skulle göra att Centerpartiet skulle rösta ner Magdalena Andersson i en statsministeromröstning.

– De har ett krav i det sammanhanget och det är av sådan karaktär att Centerpartiet skulle rösta nej och vi ändå inte får en regering, säger en regeringskälla.

Samma ambition som SD

Från Vänsterpartiet är bilden den motsatta och man hävdar att Socialdemokraterna bara föreslagit några smärre eftergifter i förhandlingarna.

– De går inte med på någon överenskommelse över huvud taget om samarbete där alla i regeringsunderlaget ingår. Det enda de kan tänka sig är mindre sakpolitiska överenskommelser om saker som S och, eller, C redan tycker, säger en V-källa med insyn.

I Nooshi Dadgostars egna kanaler på sociala medier beskriver man det som att partiet ”ställer inga orimliga krav”.

En annan V-källa uppger att SD:s medverkan i M och KD:s budgetförslag blev ytterligare en ögonöppnare.

– Vår ambition är lite samma som SD faktiskt. Åkesson säger ju att de nöjer sig inte med något annat än att på sikt vara en del i regeringsunderlaget. Våra mandat ska räknas och egentligen handlar det som budgetsamarbete och det går ju inte sossarna med på, säger V-källan.

”Beredda rösta rött”

Källan uppger att man inte kommer att dra sig för att rösta rött, alltså att rösta nej till Magdalena Andersson som statsminister, om en uppgörelse inte finns på plats och på så vis hoppas få till ett bättre förhandlingsläge i en andra runda. Aftonbladet erfar att det är en av frågorna som diskuteras i Vänsterpartiets verkställande utskott på fredagsförmiddagen.

– Vi är nu beredda att rösta rött, säger V-källan.

John Granlund & Olof Svensson

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Politikkaoset hösten 2021

LÄS VIDARE

Högeroppositionen lägger gemensam budget

ÄMNEN I ARTIKELN

Politikkaoset hösten 2021

Magdalena Andersson

Socialdemokraterna

Centerpartiet

Vänsterpartiet

Nooshi Dadgostar

Sverigedemokraterna