Aftonbladet Direkt

Snabba nyheter från Aftonbladet

Vår rapportering i tre aktuella ämnen just nu:

Sveriges Natoansökan

Den ekonomiska krisen

Kriget i Ukraina

Senaste nytt

Fastnålat inlägg
Demonstrationer efter polismisshandeln
28 januari kl 06.38Nelly Kronstrand
DELA
Foto: Patrick Lantrip/TT Nyhetsbyrån

Demonstrationer har utbrutit i flera amerikanska städer efter att film från den dödliga polismisshandeln av Tyre Nichols i Memphis offentliggjordes i natt, rapporterar flera amerikanska medier – däribland The Guardian.

Hundratals demonstranter har tillfälligt blockerat en vägbro i Memphis och lokala medier rapporterar om att flera personer gripits i New York.

Läs mer här.

Senaste nytt
 • Johanna Sundbeck
  DELA
  Fifa förbjuder regnbågsbindel på dam-VM

  Internationella fotbollsförbundet (Fifa) kommer inte att tillåta regnbågsfärgade kaptensbindlar på damernas fotbolls-VM i sommar, rapporterar tyska Bild skriver TT.

  – Fifa har informerat oss om att de önskar att alla deltagande nationer bär Fifas kaptensbindel, säger Tysklands landslagschef Maika Fischer till Bild.

  Det tyska fotbollsförbundet (DFB) frågade Fifa om de kan bli undantagna från regeln men har fått svaret nej.

 • Anna Sjögren
  DELA
  Ministern: Olyckligt att utsläppen väntas öka

  Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kommenterar den rapport som Klimatrådets presenterade i dag, rapporterar TT.

  I den konstaterar man att regeringens politik leder till ökade utsläpp av växthusgaser de närmsta åren.

  – Det är väldigt olyckligt. Den här regeringen har ett hårt arbete framför sig att komma med politiska åtgärder som ser till att vi inte ökar utsläppen, säger Romina Pourmokhtari när hon möter reportrar efter att rapporten släppts.

  Det rådande omvärldsläget är en förklaring till att kurvan över utsläppen fått sig ett hack, enligt ministern.

  Romina Pourmokhtari säger att klimatmålen för 2030 och målet om nettonollutsläpp 2045 dock står kvar.

 • Johanna Sundbeck
  DELA
  Polisen efter tillslag i Strängnäs: ”Oroande utveckling”

  Tungt beväpnad polis skickades ut till Strängnäs hantverksby på söndagskvällen och stora narkotikabeslag gjordes i samband med en husrannsakan.

  Nära 200 kilo knark hittades, enligt Aftonbladets uppgifter.

  Under en pressträff på onsdagen meddelar polisen att husrannsakan utfördes till följd av en tidigare fordonskontroll i Jönköpings län på fredagen.

  Vid kontrollen påträffades 50 kilo av en större mängd preparat som tros vara narkotika.

  Två personer har anhållits efter polisinsatsen i Strängnäs. Personerna är misstänkta för grovt narkotikabrott. Under onsdagen begärs de häktade vid tingsrätten i Eskilstuna.

  – Det är ett riktigt bra tillslag och mycket narkotika som inte kommer komma ut på gatan. Men det är en oroande utvecklingen att den här typen av brott sker i mindre städer. De små städerna är inte längre undantagna från problemen, säger Camilla Helgesson, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

 • Beri Zangana
  DELA
  Myndighet granskar M efter valet

  Integritetsmyndigheten (IMY) inleder ett tillsynsärende mot Moderaterna med anledning av deras behandling av personuppgifter.

  Det handlar om att Moderaterna samlat in personuppgifter och sedan skickat personliga videohälsningar till enskilda personer.

  Inför valet skickade den moderata partiledaren och statsministern Ulf Kristersson ut flera personliga videohälsningar som senare skickades ut till väljarna.

  "Klagandena uppger bl.a. att den information om behandlingen som finns på Moderaternas webbsida är bristfällig. Det uppges bl.a. att det saknas en beskrivning av hur registrerades personuppgifter använts under valkampanjen och en fullständig beskrivning av behandlingen", skriver IMY.

 • Anna Sjögren
  DELA
  Hovrätten fastställer fängelsetraff för våldtäkt mot barn

  En 48-årig man dömdes till fängelse i 11 år och 6 månader för 300 fall av våldtäkt mot barn vid Nyköpings tingsrätt.

  Domen kom i januari i år- Nu fastställer Svea Hovrätt fängelsestraffet.

  Under ett års tid utsatte han en flicka för övergreppen.

  Han döms även för sexuellt övergrepp och sexuellt av en annan minderårig målsägande och för grovt barnpornografibrott.

 • Beri Zangana
  DELA
  Stjärnadvokat frikänns i uppmärksammat mål

  Den framgångsrika advokaten Björn Hurtig åtalades för givande av muta i höstas. Nu meddelar tingsrätten att han frikänns helt.

  Bakgrunden var ett uppmärksammat mordfall i Borås i november förra året då en ung man sköts ihjäl utanför högskolan i Borås.

  Två poliser misstänktes för att ha drivit en egen utredning vid sidan av mordutredningen och enligt åtalet ska de ha undanhållit information från en förundersökningsledare.

  En av poliserna misstänks ha hållit ett förhör med ett huvudvittne i mordutredningen i Björn Hurtigs lokaler som alltså försvarade en av de åtalade poliserna.

  Björn Hurtig har haft uppdrag i några av Sveriges största rättegångar.

  Hurtig har hela tiden nekat till brott.

  Han åtalades för givande av muta efter att pengar skickats över till en av de åtalade poliserna.

  De två poliserna döms för bland annat grovt tjänstefel, skriver BT. En biträdande jurist döms för medhjälp till grovt tjänstefel.

 • Johanna Sundbeck
  DELA
  Hovrätten skärper straffet för Estoniafilmare – döms till 80 dagsböter

  Journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson dömdes i tingsrätten till 40 dagsböter vardera för brott mot lagen om skydd för gravfriden.

  Detta på grund av de dykningar de utfört på Estonias vrak.

  De båda döms nu även i hovrätten för västra Sverige för brott mot lagen om skydd för gravfriden. Antalet dagsböter har ändrats från 40 till 80.

 • Anna Sjögren
  DELA
  UD kallar upp ryske ambassadören efter hotet
  Viktor Tatarintsev. Foto: FERNVALL LOTTE/Aftonbladet

  Rysslands ambassadör i Sverige Viktor Tatarintsev kallas upp till UD, meddelar utrikesminister Tobias Billström (M), rapporterar TT.

  Detta efter att ambassaden på sin hemsida skrivit att Sverige blir ”ett legitimt mål för Rysslands vedergällningsåtgärder” om landet ansluter till Nato.

  ”UD kommer att kalla upp den ryske ambassadören för att tydligt markera emot detta uppenbara påverkansförsök”, säger Billström i ett skriftligt citat.

  Utrikesministern tillägger att Sveriges säkerhetspolitik bestäms av Sverige och ingen annan.

 • Anna Sjögren
  DELA
  Misstänkt farligt föremål hos Länsstyrelsen – spärrar av

  Polisen är på plats på Länsstyrelsen i Västerås för att kontrollera ett misstänkt farligt föremål.

  – Det var personal som larmade, säger Nadya Norton, presstalesperson på polisregion Mitt.

  Hon vill inte gå in på vad det rör sig om för föremål, men enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om ett pulver som ska undersökas.

  Platsen kommer att spärras av.

  Räddningstjänst och ambulans är på plats.

 • Johanna Sundbeck
  DELA
  Oväntat stort bakslag för detaljhandeln

  Inflationen har drabbat detaljhandeln hårt – bakslaget är oväntat stort, rapporterar TT.

  Jämfört med februari i fjol är nedgången 9,4 procent och försäljningsvolymen i detaljhandeln sjönk med 1,2 procent i februari jämfört med januari, visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

 • Anna Sjögren
  DELA
  Klimatkritik mot regeringen: Har förlorat styrfart

  Den svenska klimatpolitiken tappade i tempo under hela förra året och den nya regeringens politik kommer leda till ökade utsläpp de senaste åren.

  Det konstaterar det Klimatpolitiska rådet i en rapport som presenteras idag.

  Samtidigt som Sverige tappar i fart, stärkte EU sin klimatpolitik under 2022.

  - Det vore anmärkningsvärt och allvarligt om förändringar av Sveriges nationella politik skulle leda till att utsläppen av växthusgaser i vårt land ökar. Att skjuta utsläppsminskningar på framtiden får betydande klimatologiska, ekonomiska, ekologiska och sociala konsekvenser. Nu behövs kraftfull klimatpolitik, säger Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson i ett pressmeddelande.

  Klockan nio presenteras rapporten i sin helhet. Vi kommer att direktsända den i spelaren ovan.

  Läs mer här.

 • Johanna Sundbeck
  DELA
  Uppgifter: Rysk ubåt kränkte Gävle hamn

  Enligt nya uppgifter i boken ”Ryska ubåtsoperationer mot Sverige och Norden” ska en rysk ubåt ha kränkt svenskt territorium 2017, rapporterar TV4 Nyheterna.

  Det handlar om en rysk spetznaz-farkost som ska ha observerats på en ekolodsbild av personal i Gävle hamn.

  – Händelsen måste därmed klassificeras som en grov avsiktlig kränkning. Det säger Nils Ove Jansson, före detta sjöofficer och författare till boken, till TV4.

  Man har kunnat fastställa uppgifterna genom en analys av en återställd hårddisk med mätdata som samlades in av personalen i Gävle hamn.

  Försvarsmakten säger att slutsatserna är sekretessbelagda men bekräftar att de har utrett en misstänkt kränkning.

 

Fråga oss

 

Ställ dina frågor till redaktionen här!

Senaste nytt
 • Anna Sjögren
  DELA
  Kärnvapenövning inledd i Sibirien

  Den ryska militären har inlett en omfattande övning i östra Sibirien, rapporterar TT.

  Övningen, som innefattar test av strategiska robotar, beskrivs som en ”uppvisning av landets massiva kärnvapenkapacitet”.

  Runt 300 militärfordon och 3 000 soldater deltar, enligt försvarsdepartementet i Moskva.

  Bland annat genomförs större test av robotsystemet Jars, som kan avfyra interkontinentala robotar med kapacitet att bära flera kärnstridsspetsar i över 1 000 mil och uppges kunna utplåna hela städer.

 • Hej varför måste ni ha låsta artiklar som man måste betala för när det gäller typ Putin och kriget alla har inte råd med sånt men vill ändå kunna följa med lite i fall det händer nåt allvarligt, ps mat och el är dyrt nu

  Mikael

  Hej Mikael! Jag förstår att det känns frustrerande. Det mesta är öppet och gratis på vår sajt. Viktiga nyhetshändelser rörande kriget är alltid gratis, men vi våra betalande läsare måste också få valuta för sina pengar så för dem gör vi fördjupande artiklar.

  Anna Sjögren
 • När ska kompensation för hög elräkning i dec/Jan,betalas ut? Det är alldeles tyst om detta.

  L. Hultberg

  Om du menar omgång två av elstödet så har energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) sagt att det ska komma senare under våren.

  Anna Sjögren
 • finns det någon statistik på hur många som dömts till livstids fängelse dom senaste åren?

  Bo Lind

  Hittar tyvärr ingen statistik över just det.

  Men enligt statistik från Kriminalvården avtjänade 189 personer ett livstidsstraff i Sverige i november 2022.

  Det är det högsta sedan 1989, då Kriminalvården började föra sådan statistik.

  Nora Fernstedt
 • ”Svenskar beredda att pausa demokratin” säger titeln men artikeln säger ” pausa ekonomin”. Vilket är det?

  Pavo

  Hej Pavo! Det blev fel i inlägget, det ska stå "demokratin" rakt igenom – inte ekonomin. Nu är det ordnat!

  Anna Sjögren

 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

 • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
 • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
 • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.