TRE NYHETER DU INTE FÅR MISSA
- Fastnålat inlägg
En död efter brand på äldreboende
4 okt 08.21Martin PalmborgVid 17-tiden på torsdagen larmades polis och räddningstjänst till en brand på ett äldreboende i Höör.
På fredagen meddelade polisen att en person dött i samband med branden.
Anhöriga är underrättade.
En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet har upprättats.
Polisen söker inte efter någon misstänkt i nuläget.
Storbritannien: Inga nya kolgruvor
Kolkraftverket Ratcliffe-on-Soar i brittiska Nottingham, det sista i landet, stängde i höstas. Arkivbild. Foto: Rui Vieira/AP/TTStorbritannien kommer att förbjuda öppnandet av nya kolgruvor, enligt landets energiminister Michael Shanks.
Tidigare i höstas stängde Storbritanniens sista kolkraftverk i Nottingham, ett beslut som satte punkt för energislagets drygt 140-åriga historia i landet som var den industriella revolutionens vagga.
Labourregeringen säger sig ha ambitionen att Storbritannien ska ta på sig en ledarroll i den gröna energiomställningen.
Uppgifter: En skadad i Göteborg
Enligt uppgifter till Aftonbladet är en person skadad och flera ambulanser är skickade till en plats i Göteborg.
– Vi har en pågående insats, men vi har inte så pass mycket information att jag kan uttala mig om det än, säger Sofia Blad, presstalesperson på polisen.
Kan du säga något om vad ni fick in för larm?
– Nej det kan jag inte i nuläget.
Larmet kom in 14.46.
Texten uppdateras.
Drunkningslarm på Östermalm i Stockholm
Ett drunkningslarm på Östermalm i Stockholm har inkommit till räddningstjänsten och polisen.
Räddningstjänsten har varit på plats och bistått polisen.
EU bötfäller Meta – med miljardbelopp
Europeiska unionen ger Facebooks moderbolag Meta böter på 798 miljoner euro för reklam som bröt mot konkurrenslagar, rapporterar AFP.
Det motsvarar ungefär 9,2 miljarder svenska kronor.
Bloomberg skriver att det är första boten av sitt slag mot Meta och att företaget planerar att överklaga beslutet.
Israelisk attack mot Damaskus – flera dödade
Minst fyra personer har dödats i en israelisk attack mot Syriens huvudstad Damaskus, enligt Storbritannienbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar konfliktläget i Syrien med hjälp av ett nätverk av källor.
Målet för attacken, som ägde rum i det ambassadtäta Damaskusområdet Mazzeh, är ännu oklart.
FN-kommitté: Israels krigföring liknar folkmord
Israels krigföring i Gaza är i linje med folkmord, enligt en rapport från en FN-kommitté. På bilden portar vid en gränsövergång till Gaza. Arkivbild. Foto: Tsafrir Abayov/AP/TTIsraels krigsmetoder i Gaza är i linje med det som räknas som folkmord, enligt en FN-kommitté som utreder Israels agerande i kriget samt utvecklingen i bland annat Gaza.
Stora mängder civila offer har krävts och livshotande förhållanden har med avsikt åsamkats palestinier i Gaza, skriver kommittén i ett pressmeddelande.
”Israel orsakar avsiktligt död, svält och allvarlig skada genom att använda svält som krigsmetod och utöva kollektiv bestraffning av den palestinska befolkningen”, står det i pressmeddelandet.
Rapporten täcker perioden mellan oktober 2023 och juli 2024.
Pistol hittad på återvinningscentral – skarpt laddad
Polisen har hittat en pistol på en återvinningscentral i Linköping.
Man misstänker att det är ett skarpt vapen. Pistolen tas i beslag och en anmälan om vapenbrott skrivs. Det finns dock ingen misstänkt för brottet just nu.
Norge sänker terrorhotnivån
PST, norska motsvarigheten till Säpo, sänker terrorhotnivån, rapporterar TV2.
PST menar att hotet från Irankopplade aktörer mot judiska och israeliska mål har sjunkit.
”Även om bedömningen av hotet från Irankopplade aktörer justeras nedåt är hotet från extremister mot judiska och israeliska mål i Norge fortfarande förhöjt, som det var före den 8 oktober. Situationen är väldigt dynamisk och kan förändras med kort varsel”, skriver man i ett pressmeddelande.
180 handgranater hittade – ska sprängas
Den senaste veckan har kommunen hittat handgranater vid A6-området i Jönköping. Och antalet stiger för varje. I dag har man hittat 50 stycken, rapporterar SVT Jönköping.
Totalt har man hittat 180 stycken.
– Vi kommer fortsätta söka under dagen, säger Fredrik Svärd, miljöingenjör på Jönköpings kommun, till kanalen.
Man planerar att spränga granaterna i morgon.
Tromsö flygplats har stängt – dåligt väder
Tromsö flygplats har stängt på grund av dåliga väderförhållanden, rapporterar norska Nordlys.
Det blåser kraftiga vindar, vilket orsakar problem på flygplatsen.
Pojke gripen för mordplaner i Malmö
En polisinsats skedde i stadsdelen Rosengård på onsdagskvällen. Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon/TTEn 17-årig pojke greps vid en polisinsats i Malmö i onsdags kväll, rapporterar TV4 Nyheterna. Pojken är misstänkt för förberedelse till mord.
– Vi misstänker att en pojke under 18 år har anlitats av någon för att utföra ett grovt våldsdåd. Tonårspojken har kommit till Malmö men är inte från stan, säger polisens presstalesman Nils Norling till kanalen.
Gripandet skedde i stadsdelen Rosengård, där en innergård spärrades av och flera personer togs in till förhör.
I samband med det fattade polisen misstankar om att 17-åringen, som ska ha blivit misshandlad på platsen, planerade att utföra ett mord, enligt TV4:s uppgifter.
Ivo om skönhetskliniker: ”Många oseriösa aktörer”
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har genomfört en nationell tillsyn av flera skönhetskliniker som gör olika typer av behandlingar och ingrepp.
– Det är allvarliga brister vi har sett med stora säkerhetsbrister. I tillsynen har vi identifierat många oseriösa aktörer och använt oss av verktyg med att skriva förbud och gjort åtalsanmälningar, säger Peder Carlsson på Ivo.
– Utifrån kraven vi har ställt har ett antal verksamheter avvecklat sig, fortsätter han.
De pratar om att den nya lagstiftning bland annat ställt krav på verksamheter i att föra dokumentation, ha kompetenskrav och legitimationskrav.
– Vi har sett allvarliga patientskador och till och med har vi sett ett par dödsfall bland de här i tillsynen.
Deras tillsyn har lett till 180 tillsynsbeslut och 40 åtalsanmälningar mot skönhetskliniker.
Läs mer här.
Man åtalas för våldtäkt på Akademiska sjukhuset
En man har åtalats för två våldtäkter och ett sexuellt ofredande som misstänks ha ägt rum på Akademiska sjukhuset i Uppsala i december 2021, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Brottsoffret var en kvinna i 50-årsåldern som var inlagd på sjukhuset och vårdades för ett allvarligt sjukdomstillstånd.
– Jag menar att mannen otillbörligt utnyttjat att kvinnan som på grund av sin allvarliga sjukdom har befunnit sig i en särskilt utsatt situation, säger assistentåklagare Karin Persson i ett uttalande.
Inflationen steg till 1,5 procent
Inflationen, enligt Riksbankens mått KPIF, steg till 1,5 procent i oktober, upp från 1,1 procent i september enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Det låg helt i linje med de preliminära beräkningarna, det så kallade ”snabb-KPI”, som släpptes 7 november.
Men nu är det alltså fastslaget.
I måttet KPIF räknas inte förändringar av bolåneräntor in. Det är måttet som Riksbanken utgår från när de utformar sin penningpolitik.
Läs mer här.
Stort utsläpp i Göteborgs hamn
En stor mängd förenat vatten har läckt ut i Göteborgs hamn. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TTMinst 200 000 liter förorenat vatten har läckt ut i Göteborgs hamn, rapporterar SVT Nyheter Väst.
Det handlar om spolvatten från rengjorda fartygstankar som läckt ut från en cistern i Skarvikshamnen. Läckan upptäcktes av anställda i mitten av augusti.
Vattnet har visat sig innehålla bland annat PFAS och andra kemikalier. Hur mycket av det som nått närliggande Göta älv är oklart.
– Det är klart att om det går ut i marken så sprids det. I vilken grad och i vilken utsträckning kan vi inte bedöma nu, säger Gunnar Edlund, enhetschef vid länsstyrelsen Västra Götaland, till SVT.
Händelsen utreds som ett misstänkt miljöbrott.
Tipsa oss
Vet du mer? Har du ett nyhetstips?
- Ring 08-411 11 11
- Skicka sms 71000
- E-posta tipsa@aftonbladet.se
- Har du extra känslig information? Använd SecureDrop
Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.
Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.
Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.
Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.
När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.
När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.
När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!
Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.
Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
Bra att tänka på
- En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
- En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
- Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.