Aftonbladet Direkt

Snabba nyheter från Aftonbladet
Här hittar du liverapportering om valet 2022.
Här hittar du alla artiklar om kriget i Ukraina.
Har du frågor till redaktionen? Klicka här.

Fastnålat inlägg
Stora områden branddrabbade i Ryssland
23 juni kl 14.19av Emil Forsberg
DELA

Storbränder i Ryssland har totalt täckt en yta om 900 000 hektar, ungefär tre gånger Gotlands storlek, vilket är mer än under samma period förra året. Det meddelar landets miljömyndighet enligt nyhetsbyrån Interfax.

Över 6 000 bränder har brutit ut sedan brandsäsongens början.

Det är andra året i rad som Ryssland drabbas av kraftiga bränder. Höga temperaturer och ont om regn anses vara orsakerna. (TT)

Senaste nytt
 • Emil Forsberg
  DELA
  Ytterligare pansarvärnsvapen till Ukraina

  Sverige kommer att skicka ytterligare vapen till Ukraina. Det handlar bland annat om minröjningsutrustning, pansarvärnsvapen och kulsprutor.

  Det är det femte stödpaketet till Ukraina som regeringen beslutar om i dag, torsdag.

  – Den här gången handlar det om materiellt stöd som specifikt har efterfrågats av Ukraina, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S). (TT)

 • Emil Forsberg
  DELA
  Riksbanken dubbelhöjer räntan – första gången på 22 år

  Riksbanken höjer styrräntan med 0,5 procentenheter till 0,75 procent.

  Det är första gången sedan februari 2000 som räntan dubbelhöjs. Beskedet var väntat, enligt bedömare Aftonbladet talat med. Flera storbanker tror att Riksbanken kommer att höja lika kraftigt även i september.

  Höjningen av styrräntan är ett resultat av den kraftigt skenande inflationen i Sverige, som låg på 7,2 procent i maj. Riksbankens mål är en inflationstakt på 2 procent årligen.

 • Beri Zangana
  DELA
  Miljardorder för Saab

  Saab har tecknat kontrakt om leverans av två spanings- och ledningsflygplan av modellen Global Eye till Sverige. Orderbeloppet ligger på omkring 7,3 miljarder kronor och leverans är planerad till 2027, skriver Saab i ett pressmeddelande.

  Tillverkningen kommer att ske i bland annat Göteborg, Linköping, Järfälla, Arboga och Luleå.

  (TT)

 • Beri Zangana
  DELA
  Misstänkt våldtäkt i Örebro

  Polisen utreder en misstänkt våldtäkt i Örebro och har spärrat av en plats i Slottsparken.

  På sin hemsida skriver polisen att det handlar om en flicka i tonåren som utsatts.

  Larmet kom in till polisen efter klockan fem under torsdagsmorgonen.

  – Vi ska genomföra en teknisk undersökning och se om det finns någonting där som kan hjälpa oss framåt, säger Gabriel Henning, presstalesperson hos polisen i region Bergslagen.

  Polisen vill nu ha in tips från allmänheten.

  – Vi vill gärna att allmänheten tipsar oss, säger Gabriel Henning.

  Ingen person har gripits.

 • Emil Forsberg
  DELA
  Oskyldigt dömde Samir nekas skadestånd

  15-årige Samir Sabri dömdes för mordet på sin styvmamma i Tensta 1986 och låstes in på mentalsjukhus, trots att han var oskyldig.

  Nu nobbar Högsta domstolen skadeståndskravet på tre miljoner kronor.

  "Rätten till ersättning bortfaller helt om den drabbade själv uppsåtligen har föranlett den frihetsberövande åtgärden. Högsta domstolen finner att den drabbade personen genom sitt falska erkännande uppsåtligen föranledde det felaktiga frihetsberövandet och att han inte tvingats till detta genom våld eller allvarligt hot. Hans ersättningsanspråk för det felaktiga frihetsberövandet avslås", skriver domstolen.

  Lyssna på Aftonbladets poddserie om Fallet Samir här.

 • Emil Forsberg
  DELA
  Hells Angeles-grundaren död

  Hells Angels grundare Sonny Barger har dött, 83 år gammal.

  Beskedet meddelas i ett förskrivet inlägg på den officiella Facebooksidan.

  "Om du läser det här vet du att jag är borta. Jag har bett om att det här inlägget ska publicerat omedelbart efter min död", skriver han.

  Enligt inlägget har Barger dött av cancer.

  "Även om jag varit en offentlig person de senaste decennierna så är de speciella tillfällen med mina bröder i klubben, min familj och mina nära vänner de jag uppskattat mest":

 • Emil Forsberg
  DELA
  Ricky Martin stäms på 30 miljoner

  Den puertoricanske sångaren Ricky Martin har stämts på motsvarande över 30 miljoner kronor i obetalda provisioner av sin före detta manager, Rebecca Drucker, skriver Variety.

  Enligt det 15-sidiga juridiska dokumentet som lämnats in ska Rebecca Drucker, som var sångarens manager dels mellan åren 2014 och 2018, dels mellan åren 2020 och 2022, ha hjälp till med inspelningskontrakt, sponsoravtal och turnéer och under hennes tid ska Ricky Martin ha tjänat flera miljoner dollar, vilket gör Grammy-vinnaren skyldig henne en större summa i provision. (TT)

 • Beri Zangana
  DELA
  Prisraset på bostäder accelererar

  Priset på bostadsrätter i Stockholms kommun sjönk för tredje månaden i rad i juni. Denna gång föll priserna med mer än 5 procent (4,3 procent justerat för säsongsfaktorer), enligt Danske banks boprisindikator.

  Sedan pristoppen i mars har bostäderna i Stockholm blivit nästan 8 procent billigare.

  Då utbudet av bostäder nu är stort på marknaden tycks det enligt Danske bank vara köparna som blivit mer avvaktande.

  Efter dagens räntebesked från Riksbanken tros priserna fortsätta falla. Med ytterligare räntehöjningar under året räknar Danske bank med att styrräntan i februari nästa år kommer att landa på 2 procent.

  ”Mot den bakgrunden kan man inte utesluta att prisfallet kan bli större än 10 % både i Stockholm och i andra delar av landet, trots att arbetsmarknaden än så länge är en stöttepelare för hushållens inkomster”, säger Michael Grahn, Danske Banks chefsekonom i ett pressmeddelande.

  (TT)

 • Beri Zangana
  DELA
  Regeringen vill skärpa regler kring villkorlig frigivning

  Regeringen vill slopa villkorlig frigivning för personer som flera gånger har dömts för grova brott, rapporterar Ekot.

  Förslaget handlar om att personer inte längre ska släppas efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

  – Vi vill komma åt de som återfaller i brott där de kanske har varit dömda för allvarlig brottslighet tidigare men likväl återfaller i brott och då ska det inte alls vara någon självklarhet att bli frigiven efter två tredjedelar, säger Morgan Johansson.

  Brott som skulle kunna omfattas av de nya reglerna är grova våldsbrott kopplat till gängkriminalitet och grova sexualbrott. Men exakt hur en princip för villkorlig frigivning skulle kunna se ut ska en utredning får titta på.

 • Matilda Andersson
  DELA
  Amnesty: Bomberna mot teatern i Mariupol var krigsbrott

  Bombningen av en teater i ukrainska hamnstaden Mariupol i mars var ett krigsbrott, enligt Amnesty International.

  – Hittills har vi pratat om ett möjligt krigsbrott. Nu kan vi tydligt slå fast att det var ett, säger Oksana Pokaltjuk vid organisationen.

  Men troligtvis dödades färre än vad som tidigare befarats. (TT)

  Läs hela TT:s artikel: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G3k1ax/amnesty-bombning-av-teater-var-krigsbrott

 • Emil Forsberg
  DELA
  Cameron Diaz återupptar skådespelarkarriären

  Cameron Diaz, 49, som för några år sade hejdå till Hollywood, ska medverka i en ny film tillsammans med Jamie Foxx.

  Foxx kommer med nyheten i ett inlägg på Twitter.

  I ett ljudklipp hörs hur han talar i telefon med Diaz, som säger att hon inte riktigt vet hur hon ska gå tillväga. Foxx kopplar då in en annan person för att ge Diaz råd om hur det är att komma tillbaka till jobbet efter att ha ”gått i pension” – och det är ingen mindre än NFL-stjärnan Tom Brady.

  Brady, en av tidernas främste inom amerikansk fotboll, gick i pension i februari i år för att bara några månader senare ångra sig och börja spela igen.

  – Jamie sade att du behöver lite tips om hur det är att ”avpensionera sig”. Jag är rätt framgångsrik vad gäller ”avpensionering”, säger Brady.

  Diaz bekräftar uppgifterna i en story på Instagram.

  Filmen som Foxx och Diaz ska medverka i är en Netflix-producerad action-komedi, rapporterar Variety. Enligt Foxx startar inspelningarna senare i år.

  Diaz senaste stora roll var i ”Annie” 2014, en film som även Foxx medverkade i. (TT)

 • Emanuel Silva
  DELA
  Chaufför spelade offer vid lastbilstragedi

  Under de kaotiska minuter då runt 50 migranter hittades döda i en överhettad lastbil i USA försökte chauffören komma undan genom att låtsas vara en av de överlevande, enligt mexikanska myndigheter.

  Det var i måndags som sammanlagt 67 människor påträffades i en lastbil vid vägkanten i San Antonio i södra Texas. När upptäckten gjordes hade 46 av dem avlidit i hettan. Ett 15-tal överlevande fördes till sjukhus, men många var mycket svårt medtagna och antalet avlidna har stigit till 53.

  Den misstänkte chauffören är amerikansk medborgare och sitter anhållen tillsammans med tre andra för delaktighet i människosmugglingen. Två av de misstänkta, däribland föraren, riskerar livstids fängelse eller dödsstraff för brotten de misstänks för, enligt federala åklagare.

  Läs hela TT:s artikel här.

 

Fråga oss

 

Aftonbladets reportrar och redaktörer svarar på dina frågor.

Ställ dina frågor till redaktionen här!

Senaste nytt
 • Har mannen som smet från ett fängelse o Norge hittats? Det blev så tyst om den rapporteringen

  Ewa Hult Johansson

  Hej! Han greps den 8 juni i Oslo. Här kan du läsa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/47a5eR/millehaugen-ar-gripen

  Matilda Andersson
 • Det är obehagligt med morden i Oslo. Hur ska jag tänka kring pride i Stockholm? Bättre att hoppa över i år om det finns risk att samma händer där?

  Moa

  Hej Moa,

  Det är svårt att ge några generella råd om hur du ska göra.

  Men Stockholm prides ordförande Fredrik Saweståhl sa i Aktuellt igår att de inte har planer på att ställa in festivalen efter dådet i Oslo. De jobbar på som vanligt för att kunna genomföra en stor festival och har dialog med polisen och gör löpande säkerhetsbedömningar.

  Hanna Olsson Berg
 • "Brinnande buss, i Blackeberg, skapar trafikstörningar".. Idag 29/6... Vet ni om det var buss 113?

  KM

  Hej KM!

  Vi vet tyvärr inte vilken buss det var.

  Hanna Olsson Berg
 • Hej,

  Vilken covidvariant är dominerande nu?

  Gittan

  Hej Gittan,

  När vi skrev om smittan för en vecka sedan var BA.2 fortfarande dominerande, men den som skapar flest nya fall är BA.5. Båda är undervarianter till omikron.

  Hanna Olsson Berg
 • "En av de tre män som tidigare i juni dömdes till dödsstraff i en ryskstyrd domstol har övertalat sin dom, rapporterar BBC."

  Övertalat har han nog inte gjort :D

  Carina

  Hej Carina,

  Helt rätt, vi har ändrat nu!

  Hanna Olsson Berg

 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

 • Ring 08-411 11 11
 • Skicka sms 71000
 • E-posta tipsa@aftonbladet.se
 • Har du extra känslig information? Använd SecureDrop
   

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar - från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

 • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
 • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
 • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.

 

Aftonbladet

/

Nyheter

/

SENASTE NYTT