Aftonbladet Direkt

Snabba nyheter från Aftonbladet

Fastnålat inlägg
Säkerhetspolis: Osloterroristen har sympatiserat med IS
29 juni kl 21.01av Hanna Olsson Berg
DELA

Zaniar Matapour, mannen som misstänks för terrordådet i Oslo under midsommarhelgen, har sympatiserat med IS.

Han har bland annat uttryckt sin sympati när IS publicerat brutala avrättningsvideor.

Det visar den norska säkerhetspolisens kartläggning av mannen.

– Han har varit inspirerad av en ideologi och politiskt motiverat våld, säger den norska säkerhetspolisens chef Roger Berg till norska Nettavisen.

Senaste nytt
 • Amanda Hällsten
  DELA
  Schweiziska glaciärer smälter bort i rekordfart

  Schweiz glaciärer smälter i rekordfart, rapporterar AFP med hänvisning till en rapport från Cryospheric Commission (CC) vid den schweiziska vetenskapsakademin.

  På grund av en torr vinter och upprepade värmeböljor under sommaren har landets glaciärer minskat sex procent av sin totala volym i år.

  CC spår också att situationen bara kommer bli värre.

  "2022 var ett katastrofalt år för schweiziska glaciärer: alla issmältningsrekord slogs", skriver CC i rapporten.

  De tillägger också att en minskning på två procent på ett år tidigare har ansetts vara "extremt".

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  Danska försvarsministern oroad över säkerhetsläget i Östersjön

  Danmarks försvarsminister Morten Bodskov är oroad över säkerhetsläget i Östersjöregionen efter det misstänkta sabotaget mot Nord Stream-ledningarna, rapporterar Reuters.

  Försvarsministern uttalade sig efter ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel.

  – Ryssland har en betydande militär närvaro i Östersjöregionen, säger han bland annat.

  Han förväntar sig också att Vladimir Putin fortsätter med den närvaron.

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  SMHI varnar – kraftigt regn i sydost

  Stor mängder regn väntas i sydöstra Sverige – vilket kan medföra risk för översvämningar.

  På en del håll kan det komma 70 millimeter eller mer, uppger SMHI som utfärdar en gul vädervarning.

  Regn väntas i Blekinge län, södra Kalmar län, delar av Kronobergs län och nordöstra Skåne län under onsdagen och torsdagen. På sina håll kan nederbörden bli kraftig, och det finns risk för att vägar, dagvattensystem och källare drabbas av översvämningar.

  SMHI har även utfärdat en gul varning för kuling när vindarna tilltar i Skagerak samt mellersta och sydöstra Östersjön. (TT)

 • Amanda Hällsten
  DELA
  Irans polis hotar med hårdare tag mot demonstranter

  Säkerhetsstyrkan i Iran hotar nu med att de kommer slå tillbaka "med all sin kraft" mot dem som protesterar mot regimen, skriver AFP.

  Efter 22-åriga Mahsa Aminis död har protester rasat i landet. Det är oklart hur många som hittills dött, men tidigare i veckan rapporterade Iran Human Rights att minst 76 demonstranter dödats i Iran av säkerhetsstyrkor.

 • Amanda Hällsten
  DELA
  Allt mer dystert bland hushållen

  De svenska hushållen blir alltmer dystra kring ekonomin. Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator föll i september med 6,4 enheter till 90,8 när samtliga sektorer bidrog till nedgången, skriver KI.

  Hushållens konfidensindikator sjönk åter igen kraftigt och noteras därmed för en ny bottennotering, detta när främst hushållens förväntningar på den egna ekonomin om tolv månader har försämrats, skriver KI. (TT)

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  Sur öppning på börsen – alzheimersbolag rusar

  Efter en stängning på plus på tisdagen öppnar Stockholmsbörsen på minus på onsdagen. Det breda OMXS-indexet backar med 0,6 procent.

  Medicinteknikbolaget Bioarctic rusar däremot med 138 procent efter positivt resultat med i en fas 3-studie kring Alzheimers.

  Gaspriset i Europa stiger med 12 procent efter att Ryssland meddelat att gasen kan stängas av via ledningar i Ukraina.

  Wall Street stängde på minus efter att ha öppnat uppåt. Undantaget var tekniktunga Nasdaq-indexet som ökade med 0,3 procent. (TT)

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  Sydkoreas spionbyrå varnar – risk för kärnvapentest i Nordkorea

  Sydkorea nationella spionbyrå varnar nu för att Nordkorea närmar sig ett kärnvapentest, rapporterar Reuters och hänvisar till sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

  Under onsdagen sattes en tidsram för när Nordkorea kan tänka sig att genomföra testet.

  Om det äger rum kommer det troligtvis genomföras mellan 16 oktober och 7 november, enligt Sydkorea.

 • Amanda Hällsten
  DELA
  Kiev ber om militär hjälp

  Kiev efterlyser "betydande" ökning av militärt stöd till landet, rapporterar AFP.

  Detta efter Rysslands så kallade folkomröstningar i de ockuperade områdena i Ukraina.

  "Ukraina uppmanar EU, Nato och G7-länderna att omedelbart och avsevärt öka trycket på Ryssland", står det i ett uttalande från Kiev, enligt AFP.

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  EU-toppen om gasläckorna: "Avsiktlig handling"

  EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell säger att gasläckorna på Nord Stream-ledningarna är resultatet av en avsiktlig handling, skriver nyhetsbyrån Reuters.

  Han meddelade även att EU kommer intensifiera skyddet av energiinfrastrukturen i området.

  – Vi kommer att stödja alla utredningar som syftar till att få full klarhet i vad som hände och varför. Vi kommer att vidta ytterligare åtgärder för att öka vår motståndskraft när det gäller energisäkerhet, säger EU-toppen.

  "Varje avsiktlig störning av den europeiska energiinfrastrukturen är fullständigt oacceptabel och kommer mötas av ett robust och enat svar" skriver Europeiska rådet i ett pressmeddelande.

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  Mobiliserade soldater över i Kaliningrad

  Det ryska försvarsdepartementet har meddelat att nyligen mobiliserade trupper på Kaliningrad har börjat öva vid den ryska Östersjöflottans bas, rapporterar Reuters.

  ”All mobiliserad militär personal följer standarderna för att skjuta med handeldvapen”, skriver departementet på Telegram.

  Övningarna omfattar också underhåll av vapen samt militär utrustning.

  Ryssland har tiotusentals soldater i Kaliningrad, enligt nyhetsbyrån.

 • Amanda Hällsten
  DELA
  Polis har skjutit beväpnad person

  Under onsdagsmorgonen larmades polisen till en adress i Ale kommun.

  Enligt inringaren ska man ha hört hur rutor krossats vid en bostad i området.

  – När polisen kommer fram ser man krossade rutor i en bostad. I bostaden ser man en man med ett vapenliknande föremål, säger Anna Göransson, presstalesperson för polisregion Väst.

  I samband med det kallades även polisens insatsstyrka in. Under insatsen ska en polis ha skjutit verkanseld och träffat den beväpnade mannen.

  – När insatsstyrkan tar sig in i bostaden beordras mannen att släppa vapnet, vilket han inte gör, säger Anna Göransson, och fortsätter:

  – Han har förts till sjukhus. Vi har inga uppgifter om skadeläget. Man har även gripit honom för grovt vapenbrott.

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  Oväder drabbar Vietnam

  Hundratusental invånare i Vietnam tvingades söka skydd över natten då tyfonen Noru drog in tidigt på onsdagen lokal tid.

  I Vietnams tredje största stad Danang skakade höghus i de kraftiga vindbyarna som också välte träd och slet tak av byggnader. Storskaliga strömavbrott har rapporterats.

  Nu befaras jordskred och översvämningar, och omkring 40 000 soldater och 200 000 milismedlemmar har mobiliserats för krishjälp, uppger statliga medier.

  Tidigare i veckan drog Noru in över Filippinerna och sex personer miste livet. (TT)

 

Fråga oss

 

Ställ dina frågor till redaktionen här!

Senaste nytt
 • Hej Är det fortfarande samma köer för att beställa pass i Göteborg

  Roger Tostin

  Hej! Polisen meddelade tidigare i veckan att det finns gott om passtider i landet nu. Däremot kan det ta upp till 60 dagar innan passet levereras, eftersom företaget som levererar passböckerna fortfarande har en del problem.

  Här kan du läsa mer om det.

  Amanda Hällsten
 • Hej, angående eventuellt sabotage av Nord stream 1 & 2. Om det nu skulle vara Ryssland som ligger bakom ett sabotage av ledningarna, finns det någon anledning att man väljer att göra på det sättet, istället för att bara stänga ledningarna som Ryssland gjort tidigare?

  Marcus

  Hej! Enligt Niklas Rossbach, säkerhetspolitisk analytiker på FOI, finns det flera olika teorier om vem som kan ligga bakom ett eventuellt sabotage, och varför. En teori är att Ryssland ligger bakom skadorna för att göra sig själva till offer, enligt Rossbach.

  Här är intervjun där han pratar mer om det.

  Amanda Hällsten
 • Hur kan den läckande gasen påverka miljö och djurliv? Är den giftig? Vem skulle gynnas mest av ett sånt här (eventuellt) attentat? Kan iakttagelser av ubåtar i området (va väl ett par sådana förra året?) ha med saken att göra?

  Emma

  Hej Emma! Vem som skulle gynnas mest på ett eventuellt attentat, eller om iakttagelser av ubåtar kan ha med saken att göra, kan jag tyvärr inte svara på i nuläget. Detta eftersom man ännu inte vet vad som orsakat läckagen. Däremot har bland annat nyhetsbyrån TT rapporterat att utsläppet kan orsaka mindre skador på miljön.

  Människor och djurliv påverkas däremot inte direkt av utsläppen, enligt Fredrik Lindgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

  – Det blir ingen miljöpåverkan i den marina miljön av det här utsläppet. Det blir bubblor som kommer upp till vattenytan. Det blandas med luft och stiger upp i atmosfären. Den påverkan utsläppen har är en klimatpåverkan, säger han till TT.

  Här kan du läsa mer om det.

  Amanda Hällsten
 • Hej aftonbladet!

  Har märkt att fler o fler länder drabbas av naturkatastrofer, kan det ha med det förändrade klimatläget att göra?

  Gabriel

  Hej Gabriel!

  Enligt många forskare är det så ja. Forskare har länge varnat för att klimatförändringarna kommer leda till och föra med sig fler naturkatastrofer. Här kan du läsa mer om klimatförändringarna.

  Amanda Hällsten
 • Är det fortfarande köer på Arlanda? Var kan man kolla upp det? Vi är ett äldre par som snart ska åka på semester första gången på nästan tre år. Först corona och sedan kriget. Känns som om vi blivit mycket äldre under tiden och det känns stressigt att tänka på att det kan vara långa köer på flygplatsen där vi gamla har svårt att orka stå.

  Eva

  Hej Eva!

  Vad härligt det låter med en semester. Generellt har köerna minskat en hel del sedan i somras (då det var som värst). På Swedavias hemsida kan man också se hur långa köerna i säkerhetskontrollerna är i realtid, så det bästa är nog att hålla koll där. Här hittar du länken till den sidan.

  Just nu är det exempelvis bara några minuters kötid i samtliga terminaler.

  Swedavia uppmanar också resenärer att komma när incheckningen och bagageinlämningen öppnar.

  Hoppas ni får en fin resa! 😊

  Amanda Hällsten

 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

 • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
 • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
 • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.