Aftonbladet Direkt

Snabba nyheter från Aftonbladet
Här hittar du liverapportering om valet 2022.
Här hittar du alla artiklar om kriget i Ukraina.
Har du frågor till redaktionen? Klicka här.

Senaste nytt
 • Jacob Ruderstam
  DELA
  Ungern betalar rysk transitavgift för olja

  Ungerns största raffinaderibolag Mol Nyrt säger sig ha betalat Rysslands transitavgift för att kunna låta olja flöda till Europa. Exporten ska enligt dem kunna återupptas ”inom ett par dagar”.

  Den ukrainska pipeline-operatören Ukrtransnafta stängde av oljan den 4 augusti, efter uteblivna betalningar från den ryska statliga operatören Transneft.

  Enligt Transneft gjordes den betalningen, men den skickades senare tillbaka på grund av sanktionerna.

  Mol Nyrt skriver i ett uttalande att de har förhandlat med båda parter, och sidorna har kommit överens om att låta Mol Nyrt sköta betalningarna till Ukraina. (TT)

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  G7 uppmanar Ryssland att släppa ukrainskt kärnkraftverk

  G7-ländernas utrikesministrar uppmanade under onsdagen Ryssland att ge upp kontrollen av kärnkraftverket i Zaporizhzia, skriver Reuters.

  "Ryska federationen måste omedelbart dra tillbaka sina trupper från Ukrainas internationellt erkända gränser och respektera Ukrainas territorium och suveränitet" sa utrikesministrarna i ett gemensamt uttalande.

  De betonade även att kärnkraftverket måste ges tillbaka till Ukraina för att säkerställa verksamheten.

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  Ryssland drar protesterande TV-journalist inför rätta

  Marina Ovsyannikova, den ryska kvinnan som protesterade mot kriget i en statlig TV-sändning, har nu på nytt blivit anklagad för att sprida falsk information om Ryssland och militären, skriver hennes advokater på sociala medier enligt The Guardian.

  Ryska myndigheter genomförde en husrannsakan mot TV-journalisten och är nu under utredning.

  Marina Ovsyannikova fick böter efter att ha dykt upp bakom ett TV-ankare med en skylt med texten "stoppa kriget, tro inte på propagandan, de ljuger för er här".

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  Danmark skickar instruktörer för att träna ukrainska soldater

  Danmark skickar instruktörer till Storbritannien för att hjälpa till att träna ukrainska soldater som befinner sig i landet för att få militär träning, rapporterar Reuters.

  "Danmark kommer stödja träningsprojektet med 130 danska soldater och samtidigt erbjuda att utbilda ukrainska soldater i Danmark" skriver försvarsdepartementet i ett uttalande.

  Instruktörerna kommer hjälpa till med grundläggande träning för soldater som inte har någon militär erfarenhet.

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  Vitvalen i Seine är död

  Vitvalen som varit strandsatt i floden Seine i norra Frankrike har dött.

  Valen räddades ur Seine sent i går kväll efter nästan sex timmars räddningsarbete. Den 800 kilo tunga valen lyfts från floden med hjälp av nät och kran, och placerats på en pråm där den togs om hand av veterinärer.

  Dykare, veterinärer och ett 40-tal brandmän ingick i den runt 80 man starka insatsstyrkan som leddes av organisationen Sea Shepherd.

  Valens tillstånd beskrevs på onsdagsmorgonen som ”tillfredsställande”.

  ”Vi kan se att det är en val av manligt kön, att han är väldigt underviktig och att han har några sår, sade Isabelle Dorliat-Pouzet, företrädare för det franska departementet Eure i Normandie, vid en presskonferens direkt efter insatsen.

  Bara timmar senare uppges valen vara död:

  ”Trots en räddningsinsats utan motstycke måste vi med stor sorg meddela att valen har dött”, skriver myndigheterna i Calvados i Normandie på Twitter. (TT)

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  Utredning mot Trump fortsätter – ska förhöras i New York

  USA:s tidigare president Donald Trump ska under onsdagen förhöras av justitiekansler Letitia James advokater, skriver CNN och hänvisar till källor med insyn.

  Utfrågningen är en del av den utredning kring Trump-organisationens fastighetsaffärer som pågått under mer än tre år.

  Trump själv kallar utredningen för "den största häxjakten i USA:s historia", enligt CNN.

  Utredningen kommer bara två dagar efter att FBI genomförde en husrannsakan i Trumps bostad i Florida i samband med en annan utredning om ex-presidentens hantering av hemligstämplade dokument.

  Det är oklart om Trump kommer svara på frågor under onsdagen eller om vittnesmålet kommer genomföras bakom stängda dörrar.

 • Niklas Eriksson
  DELA
  400 000 danska hushåll har fått ”värmecheck”

  Danska regeringen har satsat drygt 3,3 miljarder kronor på stöd till hushållen för de ökade kostnaderna för uppvärmning.

  Under onsdagen fick 400 000 danskar cirka 8 300 kronor insatta när de så kallade värmecheckarna betalades ut, rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau.

  – Det är goda nyheter att pengarna nu kommer och hjälper danskar som varit hårt drabbade av höjda energipriser, säger energiminister Dan Jørgensen i ett uttalande.

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  Tyskland lanserar ett inflationspaket

  Tyskland planerar ett inflationspaket med lättnader på 10 miljarder euro, motsvarande drygt 100 miljarder kronor. Det meddelade landets finansminister Christian Lindner under onsdagen.

  Paketet kommer att höja det skattefria grundavdraget samt höja nivån för när den högsta skattesatsen på 42 procent börjar gälla. Familjer kommer även få skatteavdrag för barn de försörjer.

  Inflationen i Tyskland nådde 7,5 procent i juli, aningen lägre än de 7,6 procent som registrerades i juni. Den drevs främst av stigande energipriser.

  Enligt Lindner är målet att hjälpa anställda som har fått en högre skattebörda efter att de har fått en löneförhöjning på grund av inflationen. Det gör att många i slutändan får ut mindre pengar än tidigare, trots ökningen.

  Finansministern tillägger att 48 miljoner tyskar annars skulle ha en högre skattesats från januari nästa år. (TT)

 • Adam Westin
  DELA
  Kritiserade elområden kan ändras

  Förslag om att ändra indelningen av Sveriges fyra elområden till färre kan presenteras nästa sommar. I dag är prisskillnaderna enorma mellan södra och norra Sverige.

  EU:s elmyndighet Acer har gett Sverige klartecken för att göra en sådan översyn som kan mynna ut i fyra alternativ, varav några av dem innebär tre elområden.

  Förslagen tar utgångspunkt i var flaskhalsarna i elsystemet bedöms finnas 2025, enligt Svenska Kraftnät.

  ”Ett förslag om att ändra eller bibehålla kommer att lämnas in till regeringen i juli 2023”, skriver Svenska Kraftnät i ett pressmeddelande.

  Om det blir en förändring ser myndigheten att en sådan kan ske tidigast 2025.

  Bakgrunden till översynen är de mycket stora prisskillnaderna mellan norra och södra Sverige – vilket lett till kritik. Syftet med indelningen i fyra elområden, som infördes för över tio år sedan, är bland annat att stimulera till ny elproduktion där priset är högt. (TT)

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  MC-förare till sjukhus med ambulanshelikopter efter olycka

  En crossmotorcykelförare har fått föras till sjukhus med ambulanshelikopter efter en olycka på en mindre väg i närheten av E4 i Tierp.

  Föraren ska av okänd anledning hamnat i diket.

  Det är oklart skadeläge på personen.

  Polisen har tagit crossmotorcykeln i beslag och kommer att utreda olyckan.

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  Kinas övningar runt Taiwan avslutade: "Framgångsrikt"

  Den kinesiska flottan säger att de militära övningarna runt Taiwan är avslutade i ett uttalande på det kinesiska sociala mediet Sina Weibo.

  Talespersonen Shi Yi säger att operationerna har slutförts "framgångsrikt".

  Övningarna kommer att fortsätta även i framtiden samtidigt som militären håller ett öga på situationen i Taiwansundet, står det i uttalandet.

 • Jacob Ruderstam
  DELA
  Svensk kvinna gripen på Kastrup – påstod sig ha bomb i väskan

  Det pågick ett polisingripande på flygplatsen Kastrup i Danmark under morgonen, skriver Sydsvenskan.

  – Det är ett polisingripande som pågår på Kastrup just nu och våra tåg stannar inte på Kastrup utan kör vidare, säger Kajsa Jacobsson, presschef på Skånetrafiken till tidningen.

  Danska BT skriver att tåget tvingades stanna efter ett bombhot på flygplatsen. En kvinna uppgav att hon hade en bomb i väskan.

  – Klockan 09.18 ringer en kvinna på perrongen vid tågstationen och säger att hon har en bomb i väskan, säger Martin Kajberg på Köpenhamnspolisen till tidningen.

  Sydsvenskan skriver att kvinnan är svensk och att hon greps efter bombhotet.

  Bomblarmet blåstes av strax innan klockan tio på förmiddagen.

  Strax efter klockan tio meddelade Skånetrafiken att tågstoppet hävts och att tågen stannar vid flygplatsen som vanligt.

 

Fråga oss

 

Aftonbladets reportrar och redaktörer svarar på dina frågor.

Ställ dina frågor till redaktionen här!

Senaste nytt
 • Hej, undrar om det är möjligt att köpa enstaka plus-artiklar.

  Lena

  Hej Lena! Det låter ju som en god idé, men tyvärr erbjuds inte detta i nuläget. Däremot kan man testa en månad och säga upp på direkten, Plus har ingen bindningstid.

  Adam Westin
 • I artikeln om Trumps video som skulle vara apokalyptisk så hittar jag ingen referens till videon så jag kan se den själv. Kan ni lägga till det i artikeln så det blir rätt?

  Bella

  Hej Bella,

  Klickar man på den andra blålänken i artikeln kommer man till New York Post-artikeln där man kan se videon :)

  Klicka här så kommer du dit.

  Emanuel Silva
 • Om Trump döms för brottet han utreds för, eller delges misstanke om det, är han då diskvalificerad från att ställa upp i fler presidentval...?

  Krismöte

  Det är inte helt säkert, men om en majoritet i senaten beslutar att han inte får ställa upp i allmänna val så får han inte det. Han riskerar även, precis som alla andra dömda för mer eller mindre allvarliga brott i USA, att förlora sin rösträtt om han blir dömd brottsling.

  Jennifer Laxén
 • En 4 årig pojke försvann för några dagar sedan i tingsryd. Är han återfunnen?

  PZ

  Ja. Han hittades välbehållen.

  Jennifer Laxén
 • Håller USA på att genomföra en statskupp? Aldrig förr har väl fbi gett sig på ledare?

  Jerup

  Donald Trump är inte längre ledare. Som president kunde han inte bli utredd eller åtalad, vilket han kan bli nu. Du kan läsa mer om FBI:s genomsökning av hans egendom i natt här.

  Jennifer Laxén

 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

 • Ring 08-411 11 11
 • Skicka sms 71000
 • E-posta tipsa@aftonbladet.se
 • Har du extra känslig information? Använd SecureDrop
   

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar - från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

 • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
 • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
 • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.

 

Aftonbladet

/

Nyheter

/

SENASTE NYTT