Aftonbladet Direkt

Snabba nyheter från Aftonbladet

Vår rapportering i tre aktuella ämnen just nu:

Protesterna i Iran

Nord Stream-läckorna

Regeringsbildningen

Fastnålat inlägg
Flera kinesiska bolag avlistas från USA-börsen
12 augusti kl 20.54av Marlon Appelgren
DELA

Fem stora kinesiska företag kommer att avnoteras från New York-börsen. Det uppgav företagen under fredagen.

Det rör sig om Aluminium Corporation of China, China Life Insurance, Petrochina, Sinopec, och ett av den sistnämndas dotterbolag. Sinopec och Petrochina är två av världens största oljeföretag.

Avnoteringen sker frivilligt och sägs bero på en oenighet gällande nya amerikanska lagar för bolagsrevisioner.

Samtidigt kommer beskeden efter nya spänningar mellan Peking och Washington sedan USA:s talman Nancy Pelosi förra veckan besökte Taiwan, som Kina ser som sitt territorium.

Senaste nytt
 • Emil Forsberg
  DELA
  Klimatdemonstranter stoppar trafiken – inför rättegången

  Det är stopp på väg 73 vid Gubbängen i södra Stockholm efter att klimataktivister från Återställ Våtmarker satt sig på vägbanan.

  – Vi ser det som någon form av opinionsyttring och arbetar aktivt för att trafiken ska komma i gång igen, säger polisens presstalesperson Tove Hägg.

  Klimataktionen inträffar samma dag som rättegången inleds mot tolv personer som stoppade en ambulans genom att limma fast sig på E4.

  "I solidaritet med de som i dag sitter i rättegång på grund av att de har suttit här. Sitter lugn, nervositet, rädsla hopp och längtan. Alla vi är den sista generationen. Vi är i en pågående kamp för folk kommer sitta på vägen tills regeringen gör sitt jobb och återställer våtmarkerna", skriver Återställ Våtmarker på Facebook.

 • Nivette Dawod
  DELA
  Flera döda och skadade i attack i Ukraina

  23 personer har dödats och 28 personer har skadats efter en attack mot en humanitär konvoj i ukrainska Zaporizjzja under fredagsmorgonen, uppger regionens guvernör Oleksandr Starukh på meddelandeappen Telegram, enligt nyhetsbyrån AP.

  Starukh uppger att det är Ryssland som ligger bakom missilattacken.

  ”Det finns döda och skadade, räddningspersonal arbetar”, skriver guvernören också.

 • Emil Forsberg
  DELA
  Snapchat ligger nere

  Flera användare larmar om problem med att skicka bilder och meddelanden på sociala medier-appen Snapchat, enligt Downdetector.

  Vid 08-tiden hade över 5 000 anmälningar inkommit.

 • Emil Forsberg
  DELA
  Hyrorna steg 1,7 procent i år

  Fastighetsägarna har laddat med rejäla krav på hyreshöjningar inför nästa år. Nya siffror från Statistiska centralbyrån visar att hyrorna i genomsnitt steg med 1,7 procent mellan 2021 och 2022. En snittrea kostar därmed 7 753 kronor i månaden.

  Året dessförinnan var snitthöjningen 1,4 procent, enligt SCB.

  Inför förhandlingarna för 2023 års hyror har Fastighetsägarna flaggat för hyreskrav på tio procent, men långt ifrån alla hyresvärdar är eniga om den siffran. (TT)

 • Emil Forsberg
  DELA
  Minst 19 döda efter självmordsbombning i Afghanistan

  Minst 19 personer har dött efter att en självmordsbombare slagit till mot en skola i Kabul, uppger afghansk polis enligt AFP.

 • Emil Forsberg
  DELA
  Hon vill ta över Centerpartiet

  EU-parlamentarikern Emma Wiesner, 29, vill ta över rollen som ny partiledare för Centerpartiet efter Annie Lööf, rapporterar DN.

  – Jag tror att jag har den handlingskraft som behövs för att ena och samla Centerpartiet, säger hon till tidningen.

  Wiesner utesluter samtidigt att partiet, under hennes ledning, skulle kunna återvända till högerblocket och ingå i samma regeringsunderlag som SD.

  – Nej. Hur vi ska förhandla om fyra år är alldeles för tidigt att prata om nu. Men min och Centerpartiets avsmak för Sverigedemokraternas arv och politik har inte förändrats och kommer inte att förändras. Att vi skulle förhandla organiserat med SD har jag väldigt svårt att se, säger hon.

 • Hans Österman
  DELA
  MSB: Svenska skyddsrum funktionella

  De svenska skyddsrum som hittills inventerats av MSB är överlag i funktionellt skick. I den mån det finns brister handlar det främst om småfel som är lätt åtgärdade, enligt myndigheten.

  Läs mer i TT:s artikel.

 • Hans Österman
  DELA
  Skottlossning mot buss – stor polisinsats

  En linjebuss besköts med flera skott i Hallonbergen i nordvästra Stockholm under natten mot fredagen.

  Polisen larmades klockan 02.47 och har inlett en förundersökning om mordförsök.

  – Föraren och ett tiotal passagerare fanns i bussen. Det var bara tur att ingen träffades, säger Mikael Pettersson, befäl vid polisens regionledningscentral.

  Läs mer i Aftonbladets artikel.

 • Hans Österman
  DELA
  Man gripen efter biljakt

  Polisen grep strax efter 02.30 en man efter biljakt i centrala Stockholm. Den började på Hornsgatan och avslutades i Västberga.

  Mannen är misstänkt för flera trafik- och narkotikarelaterade brott, enligt vakthavande befäl.

  Inga personskador inträffade under jakten. Polisen har spärrat av Liljeholmsbrons södergående körfält i jakt på bevis som mannen tros ha kastat ut genom sidorutan.

 • Hans Österman
  DELA
  Man svårt skadad – kvinna gripen

  En allvarligt skadad man i 50-årsåldern hittades i en bostad i Kalix under natten till fredagen. En kvinna i 40-årsåldern greps på plats, misstänkt för mordförsök alternativt synnerligen grov misshandel, och anhölls sedan av åklagare.

  Larmet inkom till polisen vid 23.52.

  – Mannen hade någon skada på överkroppen som orsakats av ett vasst föremål, säger Stefan Andersson, befäl vid polisens ledningscentral.

  Han fördes till sjukhus i ambulans. (TT, Aftonbladet)

 • Hans Österman
  DELA
  Majoritet mot ryska turister

  En majoritet av de svenska riksdagspartierna vill följa den finska modellen och stoppa ryska turister från att komma in i landet.

  Vid midnatt stängdes de finska gränserna helt för ryska medborgare med turistvisum – och nu vill fem av åtta svenska riksdagspartier att Sverige ska fatta samma beslut, enligt en undersökning av TV4 Nyheterna.

  Moderaterna och Socialdemokraterna säger nej till ett totalstopp för ryska turister. Moderaterna vill vänta på ett gemensamt avgörande för hela EU och Socialdemokraterna överlämnar beslutet till nästa regering.

  I år har Migrationsverket tagit emot 2 300 ryska ansökningar om turistvisum. (TT)

 • Emanuel Silva
  DELA
  Ännu en stad befriad av ukrainska styrkor

  En fångutväxling har genomförts mellan Ukraina och den ryska invasionsmakten. Sex ukrainare, varav två civila, har frigivits enligt Ukrainas presidentkansli.

  Ukraina säger sig också ha återtagit hela staden Kupjansk.

  Sent på torsdagen uppgav Ukrainas regionale militäre ledare Andrij Kanasjevytj att staden Kupjansk i östra Charkivregionen helt återtagits av ukrainska styrkor. Industristaden var ett viktig mål i den första delen av den ryska invasionen, inte minst för ryska militära transporter.

  – Staden är en viktig järnvägsknut som sammankopplar Luhanskregionen med det ryska järnvägssystemet, sade Kansjevytj.

  Ukrainska stridsfordon kunde köra fritt i staden enligt reportrar på plats.

  Läs hela TT:s artikel här.

 

Fråga oss

 

Ställ dina frågor till redaktionen här!

Senaste nytt
 • Varför skriver ni inget om att Joe Biden tidigare har gjort ett uttalande om att förstöra Nord Stream 2?

  Tycker man borde lyfta det också.

  Leo

  Hej,

  Vi har skrivit om det. Inte minst i en Plus-artikel som finns att ta del av här.

  För artiklar om gasläckorna på Nord Stream som inte är inlåsta – häng med här.

  Ha en fin dag!

  Marlon Appelgren
 • Senaste nytt om orkanen Ian?

  Ronny

  Vad hände med orkanen i Florida?

  Teres

  Den har minskat i styrka och bedöms nu som en kategori 1-orkan, rapporterar CNN med hänvisning till National Hurricane Center.

  Under natten har Ian dock orsakat stor förödelse på flera håll i Florida.

  Läs mer här.

  Marlon Appelgren
 • Vad händer med fiskar och växtlighet i samband med gasutsläppet??

  LENA ÅHRLIN

  Hej!

  Bland annat torsken, som enligt WWF är en av de viktigaste rovfiskarna för Östersjöns ekosystem, är redan väldigt utsatt. Just där Nord Stream-läckan befinner sig är en av de få, kanske den enda, plats där torsken fortfarande leker och förökar sig, menar Thomas Dahlgren, marinbiolog på Göteborgs universitet.

  Se mer om hur gasläckan på Nord Stream påverkar livet i Östersjön här.

  Marlon Appelgren
 • Vem är det egentligen som är ägare och ansvarig för nordstream 1 och 2? Är det dom som kommer betala för allt arbete att bevaka gasläckorna och stå för reparationen?

  Elin

  God morgon Elin!

  Nord Stream 1 samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Läs mer här.

  Enligt Mark Klamberg är ett scenario att Nord Stream själva vill reparera läckorna. Mer om det kan du läsa här.

  Marlon Appelgren
 • Varför inget om flyganfallen på Kurdistan från Iran som hände för några timmar sedan? Flera döda och många skadade.

  Moe

  Hej Moe,

  Vi har rapporterat om den här nyheten och du kan läsa mer här.

  Marlon Appelgren

 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

 • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
 • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
 • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.