Aftonbladet Direkt

Snabba nyheter från Aftonbladet

Vår rapportering i tre aktuella ämnen just nu:

Protesterna i Iran

Nord Stream-läckorna

Regeringsbildningen

Fastnålat inlägg
Matjätte återkallar köttfärs
12 augusti kl 22.47av Josefine Karlsson
DELA

Axfood återkallade Garant blandfärs efter larm om salmonella.

”Den återkallade produkten härrör från en begränsad och mindre batch där den svenska fläskråvaran vid en rutinkontroll hos leverantören visade på salmonellasmitta”, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Köttfärsen har sålts i flera olika butiker.

Konsumenter uppmanas lämna tillbaka köttfärsen till butiken. Det gäller Garant Ekologiskt nöt & fläsk (blandfärs) 18%, 500 gram, med bäst före datum 2022-08-17 och batchnummer 220808078.

– Vi ser ytterst allvarligt på det här och utreder nu tillsammans med leverantören hur det kunnat ske, samt hur vi kan säkerställa att något liknande inte sker igen, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård.

Senaste nytt
 • Amanda Hällsten
  DELA
  Strandhäll får ingen tung post

  Socialdemokraterna presenterar nu partiets gruppledare i riksdagens utskott och EU-nämnden.

  Åtta av de nyvalda gruppledarna är i dag statsråd i Magdalena Anderssons övergångsregering. De påbörjar därför sina nya uppdrag först efter att den nya regeringen har tillträtt.

  - Socialdemokraternas nya gruppledare är kompetenta, erfarna och startklara att både lägga fram ny socialdemokratisk politik och granska den kommande regeringen. Tillsammans med de andra ledamöterna kommer de utgöra en både kraftfull och konstruktiv opposition, säger Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

  Men Annika Strandhäll får ingen tung post i riksdagens utskott, meddelar partiet.

 • Nivette Dawod
  DELA
  Sverige öppnar för vapenexport till Turkiet

  Inspektionen för strategiska produkter, ISP, ger tillstånd för följdleveranser av krigsmateriel till Turkiet, skriver man på sin hemsida.

  Det är första gången sedan 2019 som tillstånd för sådana följdleveranser ges. Beslutet handlar om produkter på områdena elektronisk utrustning, programvara och tekniskt bistånd.

  Bakgrunden till beslutet är att Sverige har valt att söka medlemskap i Nato, och att svenska regeringen har markerat, bland annat i utrikesdeklarationen i juni, att det kan ändra förutsättningarna för svensk vapenexport.

  ”Sveriges ansökan om medlemskap i Nato stärker i hög grad de försvars- och säkerhetspolitiska skäl som talar för att bevilja export av krigsmateriel till andra medlemsstater, däribland Turkiet”, skriver ISP i kommentaren till beslutet.

  Ärendet har föregåtts av samråd med Exportkontrollrådet, som består av representanter från samtliga riksdagspartiet, står det också.

 • Amanda Hällsten
  DELA
  Expert: Bråttom att laga gasläckorna

  Det är bråttom att laga skadorna på Nord Stream 1 och 2 – annars riskerar de att förvärras. Det säger den norske dykexperten Leif-Tore Skjerven till DN.

  Däremot tror han inte att man kommer kunna påbörja reparationsarbetet förrän tidigast nästa år.

  – Teoretiskt är det möjligt, men det kommer att bli ett väldigt omfattande arbete. Det kommer inte att ske i år och antagligen inte nästa år heller, säger Leif-Tore Skjerven.

  I nuläget bubblar det fortfarande ut gas från ledningarna. Men när de väl har tömts på gas kommer havsvatten istället forsa in i stålrören.

  När det sker finns det en risk att de salter som finns i vattnet får den metall som finns på insidan av rören att börja vittra sönder.

  Därefter finns det en risk att ytterligare sprickor bildas i rören.

  – Normalt är den här sprickbildningen en ganska långsam process. Men om sprickorna redan finns där, som efter en sprängning, och om det uppstår spänningskorrosion kan det gå jättesnabbt. Det kan handla om några veckor, säger Jinshan Pan, professor i yt- och korrosionslära vid Tekniska högskolan i Stockholm, till tidningen.

 • Amanda Hällsten
  DELA
  Äldre man påkörd av elsparksförare

  En man i 80-årsåldern har blivit påkörd av en person på en elsparkcykel i Mölndal.

  Olyckan inträffade vid en hållplats.

  Den äldre mannen har förts till sjukhus för kontroll. Bland annat ska han ha klagat på smärtor från en axel.

  Händelsen utreds som vållande till kroppsskada.

 • Amanda Hällsten
  DELA
  EU-paket för att sänka elpriser klart

  EU:s ministrar har kommit överens om åtgärder som ska minska elpriserna, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

  En åtgärd går ut på att elförbrukningen ska sänkas i alla EU-länder med 5 procent under de mest kritiska timmarna på dygnet.

  Man har också enats om olika typer av beskattning på övervinster bland energiproducenter, både för fossilfria bolag och de som använder gas, olja och kol.

 • Emil Forsberg
  DELA
  SD får tunga poster i utskotten

  Sverigedemokraterna får flera tunga poster i riksdagens olika utskott.

  Bland annat tilldelas partiet ordförandeposten i arbetsmarknadsutskottet, näringsutskottet, justitieutskottet samt utrikesutskottet, enligt ett pressmeddelande.

  De erhåller även posten som vice ordförande i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet samt skatteutskottet.

 • Emil Forsberg
  DELA
  Svensk-danska brevet till FN: Explosionen motsvara flera hundra kilo sprängämnen

  Den svenska och danska regeringen är oroade för vad gasläckorna kan leda till för konsekvenser för havsmiljön och klimatet.

  I ett gemensamt brev som skickats till FN:s säkerhetsråd skriver man att "explosionerna troligtvis orsakats av motsvarande flera hundra kilo sprängämnen", skriver TV2.

  Säkerhetsrådet sammanträder på fredagskvällen, men varken Danmark eller Sverige kommer att delta då man inte är medlemmar i rådet.

 • Adam Westin
  DELA
  Rysk spiontopp anklagar väst för Nord Stream-sabotage

  Ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar att Sergej Naryshkin, chef över Rysslands utrikes underrättelsetjänst, anklagar västvärlden för att ligga bakom sabotaget av gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

  "Vi har material som pekar mot väst i att ha organiserat och utfört dessa terroristhandlingar", säger Sergej Naryshkin under fredagen, enligt Reuters.

  Han gick inte vidare in på den påstådda bevisningen. Anklagelserna beskrivs som de mest direkta hittills från ryskt håll.

  President Vladimir Putin sa under torsdagen att sabotaget "saknar motstycke" och utgör ett fall av internationell terrorism.

 • Emma Lovén Svensson
  DELA
  Drönaraktivitet i Nordsjön

  Ny drönaraktivitet har observerats i Nordsjön, det rapporterar NRK.

  – Vi kan inte ge ytterligare information om detta, säger Elisabeth Fiveland, som är kommunikationschef på Conoco Philips.

  Norska oljebolag har sedan explosionerna på Nord Stream en höjd beredskap och är ombedda att rapportera in misstänkta iakttagelser till myndigheterna.

 • Emil Forsberg
  DELA
  Straffet skärps efter våldtäkter på äldreboende

  En 33-årig man dömdes till sju och ett halvt års fängelse för 19 grova våldtäkter på ett äldreboende i Västsverige.

  Nu skärper hovrätten straffet till 8 år och 6 månader.

  Mannen var tidigare anställd på boendet och begick brotten mellan åren 2015 och 2017.

  Brotten begicks mot fyra äldre kvinnor som bodde på äldreboendet. Tre av dem är numera avlidna.

  Mannen var även åtalad för kränkande fotografering och grovt förtal, men frikändes från det i tingsrätten.

  Det var i samband med att polisen upptäckte en olaglig fildelning av barnpornografiskt material som de misstänkta brotten uppdagades.

 • Nivette Dawod
  DELA
  Höjd beredskap på svenska energianläggningar

  Flera svenska energianläggningar skärper säkerheten efter det misstänkta sabotaget mot Nord Stream 1 och 2.

  Tidigare har kärnkraftverken Ringhals och Forsmark meddelat att de inför läget ”skärpt uppmärksamhet” med anledning av det misstänkta sabotaget mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Bland annat innebär det ökad vaksamhet och rapportering av eventuella avvikelser.

  Nu meddelar ägaren Vattenfall, som är landets största producent av vattenkraft och även har ett stort antal vindkraftsanläggningar, att höjd beredskap gäller även för vatten- och vindkraft.

  Även Nordion Energi, som äger stamnätet för gas i sydvästra Sverige, ökar säkerhetsarbetet, rapporterar Sveriges Radio.

  Stamnätet, som löper från Dragør i Danmark till Stenungsund, är ett av två i Sverige. Det andra finns i Stockholm. Utöver hushåll uppger Nordion Energi att de även har ”samhällskritisk industri på livsmedels- och kemisidan” kopplat till sig.

  TT har även varit i kontakt med Sveriges övriga fyra största vattenkraftsproducenter. Två uppger att de haft ökad vaksamhet sedan inledningen av kriget i Ukraina, men att de inte vidtagit några särskilda åtgärder med anledning av händelserna vid Nord Stream. De övriga vill inte kommentera av säkerhetsskäl.

  (TT)

 • Emil Forsberg
  DELA
  Norge höjer beredskap vid ryska gränsen

  Norge höjer beredskapen vid den ryska gränsen

  "Mobiliseringen i Ryssland och ett eventuellt reseförbud ökar risken för illegal gränspassering vid den norsk-ryska gränsen utanför gränsövergången vid Storskog", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

  En polishelikopter kommer att stationeras i området för att upptäcka eventuella illegalla gränspassager.

  – Vi kommer stänga gränsen snabbt vid behov och förändringarna kan komma med kort varsel. Det har varit få ankomster till Norge jämfört med Finland, och här är situationen annorlunda, säger justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

 

Fråga oss

 

Ställ dina frågor till redaktionen här!

Senaste nytt
 • Angående åtalet idag mot 15-åringen i Skellefteå.

  Hur mår flickan som utsattes för det hemska? Ser ingen notis nånstans. /Helen

  HELÉN MALMQVIST

  Hej Helén. Vad vi vet är att flickan inte kunnat höras i utredningen, på grund av sina svåra skador. Jag lägger till det i notisen.

  Adam Westin
 • Varför skriver ni inget om att Joe Biden tidigare har gjort ett uttalande om att förstöra Nord Stream 2?

  Tycker man borde lyfta det också.

  Leo

  Hej,

  Vi har skrivit om det. Inte minst i en Plus-artikel som finns att ta del av här.

  För artiklar om gasläckorna på Nord Stream som inte är inlåsta – häng med här.

  Ha en fin dag!

  Marlon Appelgren
 • Senaste nytt om orkanen Ian?

  Ronny

  Vad hände med orkanen i Florida?

  Teres

  Den har minskat i styrka och bedöms nu som en kategori 1-orkan, rapporterar CNN med hänvisning till National Hurricane Center.

  Under natten har Ian dock orsakat stor förödelse på flera håll i Florida.

  Läs mer här.

  Marlon Appelgren
 • Vad händer med fiskar och växtlighet i samband med gasutsläppet??

  LENA ÅHRLIN

  Hej!

  Bland annat torsken, som enligt WWF är en av de viktigaste rovfiskarna för Östersjöns ekosystem, är redan väldigt utsatt. Just där Nord Stream-läckan befinner sig är en av de få, kanske den enda, plats där torsken fortfarande leker och förökar sig, menar Thomas Dahlgren, marinbiolog på Göteborgs universitet.

  Se mer om hur gasläckan på Nord Stream påverkar livet i Östersjön här.

  Marlon Appelgren
 • Vem är det egentligen som är ägare och ansvarig för nordstream 1 och 2? Är det dom som kommer betala för allt arbete att bevaka gasläckorna och stå för reparationen?

  Elin

  God morgon Elin!

  Nord Stream 1 samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Läs mer här.

  Enligt Mark Klamberg är ett scenario att Nord Stream själva vill reparera läckorna. Mer om det kan du läsa här.

  Marlon Appelgren

 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

 • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
 • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
 • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.