Aftonbladet Direkt

Snabba nyheter från Aftonbladet

Vår rapportering i tre aktuella ämnen just nu:

Protesterna i Iran

Nord Stream-läckorna

Regeringsbildningen

Fastnålat inlägg
Flicka föll tre våningar
13 augusti kl 00.48av Hans Österman
DELA

En flicka i 10-årsåldern har förts till sjukhus med ambulans efter att ha fallit från en balkong på tredje våningen i Sandviken under fredagskvällen.

Polisen larmades klockan 22.52 och uppger att händelsen utreds som en olycka, utan misstankar om brott.

Uppdatering 07.46: Flickan var vaken och talbar när polisen larmades till platsen. Hon ska ha skadat benet.

Senaste nytt
 • Emil Forsberg
  DELA
  SD får tunga poster i utskotten

  Sverigedemokraterna får flera tunga poster i riksdagens olika utskott.

  Bland annat tilldelas partiet ordförandeposten i arbetsmarknadsutskottet, näringsutskottet, justitieutskottet samt utrikesutskottet, enligt ett pressmeddelande.

  De erhåller även posten som vice ordförande i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet samt skatteutskottet.

 • Emil Forsberg
  DELA
  Svensk-danska brevet till FN: Explosionen motsvara flera hundra kilo sprängämnen

  Den svenska och danska regeringen är oroade för vad gasläckorna kan leda till för konsekvenser för havsmiljön och klimatet.

  I ett gemensamt brev som skickats till FN:s säkerhetsråd skriver man att "explosionerna troligtvis orsakats av motsvarande flera hundra kilo sprängämnen", skriver TV2.

  Säkerhetsrådet sammanträder på fredagskvällen, men varken Danmark eller Sverige kommer att delta då man inte är medlemmar i rådet.

 • Adam Westin
  DELA
  Rysk spiontopp anklagar väst för Nord Stream-sabotage

  Ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar att Sergej Naryshkin, chef över Rysslands utrikes underrättelsetjänst, anklagar västvärlden för att ligga bakom sabotaget av gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

  "Vi har material som pekar mot väst i att ha organiserat och utfört dessa terroristhandlingar", säger Sergej Naryshkin under fredagen, enligt Reuters.

  Han gick inte vidare in på den påstådda bevisningen. Anklagelserna beskrivs som de mest direkta hittills från ryskt håll.

  President Vladimir Putin sa under torsdagen att sabotaget "saknar motstycke" och utgör ett fall av internationell terrorism.

 • Emma Lovén Svensson
  DELA
  Drönaraktivitet i Nordsjön

  Ny drönaraktivitet har observerats i Nordsjön, det rapporterar NRK.

  – Vi kan inte ge ytterligare information om detta, säger Elisabeth Fiveland, som är kommunikationschef på Conoco Philips.

  Norska oljebolag har sedan explosionerna på Nord Stream en höjd beredskap och är ombedda att rapportera in misstänkta iakttagelser till myndigheterna.

 • Emil Forsberg
  DELA
  Straffet skärps efter våldtäkter på äldreboende

  En 33-årig man dömdes till sju och ett halvt års fängelse för 19 grova våldtäkter på ett äldreboende i Västsverige.

  Nu skärper hovrätten straffet till 8 år och 6 månader.

  Mannen var tidigare anställd på boendet och begick brotten mellan åren 2015 och 2017.

  Brotten begicks mot fyra äldre kvinnor som bodde på äldreboendet. Tre av dem är numera avlidna.

  Mannen var även åtalad för kränkande fotografering och grovt förtal, men frikändes från det i tingsrätten.

  Det var i samband med att polisen upptäckte en olaglig fildelning av barnpornografiskt material som de misstänkta brotten uppdagades.

 • Nivette Dawod
  DELA
  Höjd beredskap på svenska energianläggningar

  Flera svenska energianläggningar skärper säkerheten efter det misstänkta sabotaget mot Nord Stream 1 och 2.

  Tidigare har kärnkraftverken Ringhals och Forsmark meddelat att de inför läget ”skärpt uppmärksamhet” med anledning av det misstänkta sabotaget mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Bland annat innebär det ökad vaksamhet och rapportering av eventuella avvikelser.

  Nu meddelar ägaren Vattenfall, som är landets största producent av vattenkraft och även har ett stort antal vindkraftsanläggningar, att höjd beredskap gäller även för vatten- och vindkraft.

  Även Nordion Energi, som äger stamnätet för gas i sydvästra Sverige, ökar säkerhetsarbetet, rapporterar Sveriges Radio.

  Stamnätet, som löper från Dragør i Danmark till Stenungsund, är ett av två i Sverige. Det andra finns i Stockholm. Utöver hushåll uppger Nordion Energi att de även har ”samhällskritisk industri på livsmedels- och kemisidan” kopplat till sig.

  TT har även varit i kontakt med Sveriges övriga fyra största vattenkraftsproducenter. Två uppger att de haft ökad vaksamhet sedan inledningen av kriget i Ukraina, men att de inte vidtagit några särskilda åtgärder med anledning av händelserna vid Nord Stream. De övriga vill inte kommentera av säkerhetsskäl.

  (TT)

 • Emil Forsberg
  DELA
  Norge höjer beredskap vid ryska gränsen

  Norge höjer beredskapen vid den ryska gränsen

  "Mobiliseringen i Ryssland och ett eventuellt reseförbud ökar risken för illegal gränspassering vid den norsk-ryska gränsen utanför gränsövergången vid Storskog", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

  En polishelikopter kommer att stationeras i området för att upptäcka eventuella illegalla gränspassager.

  – Vi kommer stänga gränsen snabbt vid behov och förändringarna kan komma med kort varsel. Det har varit få ankomster till Norge jämfört med Finland, och här är situationen annorlunda, säger justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

 • Emma Forsberg
  DELA
  Åtal mot 15-årig pojke väckt

  Det var den 7 juli i somras som en 9-årig flicka hittades svårt skadad i Skellefteå.

  Nu väcks åtal mot en 15-årig pojke för försök till mord och grov våldtäkt, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

  – Jag menar att den tilltalade utsatt flickan för ett synnerligt lidande och att han har visat synnerlig hänsynslöshet genom att angripa målsäganden med grovt våld. Det var enbart på grund av tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades och att flickan inte dog, säger kammaråklagare Andreas Nyberg vid Åklagarkammaren i Umeå, i ett pressmeddelande.

  På grund av sina svåra skador har flickan inte kunnat höras under förundersökningen.

  Rättegången planeras att hållas i mitten av oktober.

  Läs mer om fallet här.

 • Nivette Dawod
  DELA
  Hultqvist: Kan bli ett mer spänt läge

  Försvarsminister Peter Hultqvist (S) varnar för en ny, mer spänd situation när Ryssland står i begrepp att illegalt annektera delar av östra Ukraina. Ryssland kan snart hävda att kriget sker på rysk mark.

  – Då använder man det för att trappa upp och eskalera de olika krigsaktiviteterna man bedriver. Så vi kan gå mot ett mer spänt läge och en hårdare situation, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

  I sammanhanget har Rysslands president Vladimir Putin också uttalat ett kärnvapenhot på nytt. Hultqvist säger att det brutala språkbruket även innefattar kemiska vapen och att man inte kan utesluta olika scenarier.

  Vad gäller det troliga sabotaget på Nord Stream-ledningarna påtalar Hultqvist att den danska och svenska marinen samt stridsflyg från länderna bevakar situationen.

  Han delar Säpos bedömning om att hotbilden mot Sverige är breddad och fördjupad. Företag har bland annat vidtagit säkerhetshöjande åtgärder vid svenska kärnkraftverk.

  – Det här är något vi tar på största allvar. Man måste bredda synsättet ifrån att bara koncentrera sig på de här läckagen nu till ett bredare perspektiv. Vi är inne i en ny fas i utvecklingen, säger Hultqvist.

  (TT)

 • Nivette Dawod
  DELA
  ”Mystiska fartygsrörelser” vid svensk-dansk gasledning i februari

  Efter de misstänkta sabotagen på Nord Stream 1 och 2 ökas nu säkerheten vid andra ledningar.

  Sydsvenskan skriver att det tidigare i år förekom ”mystiska fartygsrörelser” i närheten av den svensk-danska naturgasledningen under Öresund.

  Det var i början av februari som två ryska specialfartyg, ”Fortuna” och ”Katun”, som båda har betydande undervattensförmåga, ankrade i höjd med ledningen.

  Tidningen har pratat med säkerhetspolitiska experter som uppger att fartygens rörelser, som pågick i ett par dagar i vintras kring Öland, Bornholmsgattet och Öresund, var en del av en pågående eskalering av de säkerhetspolitiska spänningarna.

  Swedegas, som äger den svensk-danska gasledningen under Öresund, vill inte kommentera säkerhetsläget vid gasledningen.

  – Vi har inga detaljerade kommentarer om riskerna. Vi befinner oss i ett allmänt känsligt läge, säger kommunikationschefen Saila Horttanainen till Sydsvenskan.

 • Emil Forsberg
  DELA
  FHM: Friska barn behöver inte vaccineras mot covid

  Friska barn och ungdomar mellan 12 och 17 år behöver inte längre vaccineras mot covid-19.

  Folkhälsomyndigheten väljer att slopa den tidigare rekommendationen.

  – I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov av vaccination i den här gruppen, säger FHM:s enhetschef Sören Andersson i ett pressmeddelande.

 • Emil Forsberg
  DELA
  Danska kronprinsessans hint – kan rycka barnens titlar

  Danska kronprinsessan Mary kallar drottningens beslut att frånta prins Joachims barn titlarna prins och prinsessa för "mycket svårt".

  Samtidigt utesluter hon inte att hennes egna barn kan bli av med sina titlar

  – Vi ska även titta på våra barns titlar när det är dags, säger hon till DR.

  DR: Betyder detta att dina barn också kan tappa prins- och prinsesstitlarna?

  – I dag kan vi inte se hur kungahuset kommer att se ut när det är Christians tid, eller när Christians tid börjar närma sig, säger hon.

 

Fråga oss

 

Ställ dina frågor till redaktionen här!

Senaste nytt
 • Angående åtalet idag mot 15-åringen i Skellefteå.

  Hur mår flickan som utsattes för det hemska? Ser ingen notis nånstans. /Helen

  HELÉN MALMQVIST

  Hej Helén. Vad vi vet är att flickan inte kunnat höras i utredningen, på grund av sina svåra skador. Jag lägger till det i notisen.

  Adam Westin
 • Varför skriver ni inget om att Joe Biden tidigare har gjort ett uttalande om att förstöra Nord Stream 2?

  Tycker man borde lyfta det också.

  Leo

  Hej,

  Vi har skrivit om det. Inte minst i en Plus-artikel som finns att ta del av här.

  För artiklar om gasläckorna på Nord Stream som inte är inlåsta – häng med här.

  Ha en fin dag!

  Marlon Appelgren
 • Senaste nytt om orkanen Ian?

  Ronny

  Vad hände med orkanen i Florida?

  Teres

  Den har minskat i styrka och bedöms nu som en kategori 1-orkan, rapporterar CNN med hänvisning till National Hurricane Center.

  Under natten har Ian dock orsakat stor förödelse på flera håll i Florida.

  Läs mer här.

  Marlon Appelgren
 • Vad händer med fiskar och växtlighet i samband med gasutsläppet??

  LENA ÅHRLIN

  Hej!

  Bland annat torsken, som enligt WWF är en av de viktigaste rovfiskarna för Östersjöns ekosystem, är redan väldigt utsatt. Just där Nord Stream-läckan befinner sig är en av de få, kanske den enda, plats där torsken fortfarande leker och förökar sig, menar Thomas Dahlgren, marinbiolog på Göteborgs universitet.

  Se mer om hur gasläckan på Nord Stream påverkar livet i Östersjön här.

  Marlon Appelgren
 • Vem är det egentligen som är ägare och ansvarig för nordstream 1 och 2? Är det dom som kommer betala för allt arbete att bevaka gasläckorna och stå för reparationen?

  Elin

  God morgon Elin!

  Nord Stream 1 samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Läs mer här.

  Enligt Mark Klamberg är ett scenario att Nord Stream själva vill reparera läckorna. Mer om det kan du läsa här.

  Marlon Appelgren

 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

 • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
 • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
 • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.