Misstänkte mördarens avslöjande raptext: "Skjutit eran boss”

En intern gängkonflikt utbröt i Gävles ”röda falang”.

Nu åtalas två män för mord på en 27-årig gängledare – och tre män för hämndaktioner efter mordet.

– En av de inblandade har skrivit en form av raptext i häktet, som jag anser är en form av bekräftelse på vad som har skett, säger kammaråklagare Therese Stensson Jonsson.

Aftonbladet har tidigare skrivit om gängkonflikten mellan två falanger som Gävlepolisen benämnt som ”röd” och ”blå”.

Men det som lett till senaste tidens våldsbrott är istället en strid inom den röda falangen, uppger polis och åklagare i Gävle.

PLUS: Gängkonflikten som skakar Gävle – blåa och röda falangen i krig

– Man har blivit oense om saker och ting. Det grundar sig på narkotikamarknaden, skulder, och sen har man gett sig på varandra på olika sätt. Det är den generella tolkningen som vi har, säger en lokal polis med god insyn i gangstermiljön.

27-åringen ”sprang för livet”

Natten till den 11 november 2021 sköts en 27-årig man till döds på Brunnsgatan i Gävle. Han var en ledargestalt för den del av röda falangen som polisen kallar ”G20”.

Under sin sista tid i livet hade 27-åringen varit orolig för sin säkerhet. Enligt uppgifter i åtalet hade han även varit övervakad av personer från det rivaliserande gänget ”G10”.

– Det finns ett vittne som beskriver att 27-åringen sprungit för livet längs en gata. Och att två män kom efter, gick in i en park och hämtade två cyklar. Och kort därpå hördes skottlossning, säger kammaråklagare Therese Stensson Jonsson.

Två män, vid tillfället 19 och 20 år gamla, greps samma natt och står nu åtalade för mord. Männen greps i en lägenhet, enligt tidigare uppgift i färd med att duscha.

Ett par hundra meter från brottsplatsen hittades två cyklar, som hade ”ordentligt med tändsatspartiklar” och åklagaren tycker sig kunna knyta till männen.

– Cyklarna har tidigare fotograferats i trapphuset till lägenheten där vi griper killarna där på natten. Det finns också dna från båda två på en av cyklarnas styre.

Åklagaren menar att de båda unga männen skjutit 27-åringen med varsitt vapen, då både 9 och 10 millimeters ammunition använts.

– Man har hittat ammunition på platsen som är unik, NFC har inte haft något sådant ärende tidigare. Och då hittade vi samma typ av ammunition i källarutrymmet till den här killens lägenhet.

Den inringade är den 27-årige mannen som dödades.
Den inringade är den 27-årige mannen som dödades.
Den avspärrade brottsplatsen efter mordet, som av källor beskrivits som ”en ren avrättning”.
Den avspärrade brottsplatsen efter mordet, som av källor beskrivits som ”en ren avrättning”.

Hittade raptext i häktet – innanför kläderna

Ett annat bevis mot en av männen utgörs av fyra sidor med ”raptext” som 20-åringen skrivit i häktet, tio dagar efter mordet.

– Det är handskrivna A4-sidor som han hade gömt innanför kläderna, som de upptäckte vid en visitering då han skulle flyttas till ett annat häkte.

Enligt åklagaren står det ”nu har vi skjutit eran boss” i texten.

– 27-åringen är skjuten i huvudet och det finns sådana detaljer, att ”man siktar mot pannan och trycker av”. Sedan kommer försvaret såklart ha en helt annan bedömning av innehållet i den här texten, men jag tycker det finns delar som man inte borde veta om, om man inte varit med på den här platsen, säger kammaråklagare Therese Stensson Jonsson.

PLUS: Uppgifter: Misstänkta mördare i Gävle greps när de duschade

Aftonbladet har sökt 20-åringens advokat Martin Persson, utan resultat. De bägge mordåtalade männen har nekat till brott.

Enligt åklagaren har de mordåtalade sannolikt agerat på uppdrag, men man har inte kunnat styrka brott högre upp i gänghierarkin.

– I de här skjutningarna är det sällan bara två personer inblandade.

Två hämndaktioner ”misslyckades”

Ytterligare ett åtal som rör Gävles blodiga gängkonflikt väcktes på måndagen. Det handlar om två händelser – mordförsök den 25 december 2021, och förberedelse till mord den 14–17 januari 2022.

En 17-åring och en 23-åring står åtalad för bägge händelserna, och ytterligare en 17-åring för mordförsöket.

Dessa personer tillhör G20 – samma falang som den mördade 27-åringen.

– Det är vår uppfattning att gärningarna utgör en hämndaktion för mordet den 11 november, säger kammaråklagare Fredrik Normark.

Måltavlan var densamma vid bägge tillfällena, enligt åklagaren. Vid första tillfället besköts en bil som måltavlan satt i – men istället skottskadades personen som körde bilen.

23-åringen och 17-åringen som åtalats för både mordförsök och mordförberedelse misstänks även för grovt vapenbrott samt varsitt fall av ringa narkotikabrott. De erkänner att de innehaft tramadoltabletter respektive ett THC-preparat, men nekar till allt annat.

De misstänkta gärningsmännens bil vid mordförsöket i december.
De misstänkta gärningsmännens bil vid mordförsöket i december.
Den beskjutna bilen penetrerades av flera kulor – men istället för måltavlan träffades chauffören.
Den beskjutna bilen penetrerades av flera kulor – men istället för måltavlan träffades chauffören.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln