Regeringen klassar apkoppor som allmänfarlig sjukdom

Flera nya fall i Europa under fredagen

Den mycket ovanliga sjukdomen apkoppor sprider sig i Europa och USA.

Nu har regeringen bestämt sig för att klassa den som allmänfarlig sjukdom.

– Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder, säger socialminister Lena Hallengren.

Fall av den ovanliga sjukdomen apkoppor, på engelska ”Monkeypox” har upptäckts i USA och Europa på kort tid.

I Sverige har ett fall bekräftats och enligt Aftonbladets uppgifter klassas den nu som allmänfarlig sjukdom av regeringen.

Socialminister Lena Hallengren bekräftade senare under fredagen att regeringen tagit beslutet efter hemställan från Folkhälsomyndigheten.

Enligt Hallengren betyder klassificeringen att regeringen kan vidta smittskyddsåtgärder för att förhindra spridning.

– Det är också viktigt att information når ut till riskutsatta grupper och att sjukvården är beredd på att hantera och smittspåra misstänkta fall. Regeringen följer frågan i dialog med Folkhälsomyndigheten, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Nu undersöker Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare om det finns ytterligare misstänkta fall i Sverige och bryta eventuella smittkedjor. Målet är att ”innesluta sjukdomen” och förhindra ytterligare spridning. En sjukdom som klassas som allmänfarlig gäller under smittskyddslagen vilket gör att läkare som upptäcker fall måste anmäla det till regional smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten.

Flera fall i Europa

Under fredagen rapporterade brittiska hälsomyndigheter att man hittat elva nya fall av viruset, vilket innebär totalt 20 bekräftade fall i landet.

Det är mer än en fördubbling av fall på mindre än en vecka.

– De flesta fallen är milda och jag kan bekräfta att vi har fått tag i flera doser av vaccin som är effektiva mot apkoppor, säger landets hälsominister Sajid Javid, enligt Sky News.

I Spanien och Portugal har upptäckts över 40 fall. I Belgien har två fall konstaterats. Ytterligare fall har upptäckts i Frankrike och Tyskland under fredagen.

Storbritanniens hälsominister Sajid Javid.
Storbritanniens hälsominister Sajid Javid.

Hudutslag med blåsor

Nu blixtkallar WHO till ett krismöte om spridningen av apkoppor, rapporterar The Telegraph.

I går, torsdag, upptäcktes det första svenska fallet i Stockholmsregionen.

– Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu, sa infektionsläkare och utredare Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet under torsdagen.

En allmänfarlig sjukdom innebär att det är ”en smittsam sjukdom som kan vara livshotande, innebära långvarig sjukdom eller svårt lidande eller medföra andra allvarliga konsekvenser” och att det går att förebygga smittspridning med åtgärder riktade mot den smittade.

Sjukdomen ger vanligtvis feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla och hudutslag med blåsor.

Så här ser viruset ut med mikroskop.
Så här ser viruset ut med mikroskop.

Tros smitta via sexuella kontakter

I de fall som registrerats hittills i Europa hudproblem kring könsorgan, ljumskar och hud runt analöppningen rapporterats. De patienter som nu drabbats har i regel smittats via sexuella kontakter mellan män.

– Det är nytt jämfört med hur smittan har betett sig tidigare, har Klara Sondén tidigare sagt till Aftonbladet.

Apkoppor upptäcktes i Kongo under 1970-talet och har fått spridning i västra Afrika de senaste decennierna. Sjukdomen har varit endemisk i delar av Afrika men det har sällan upptäckts fall utanför kontintenten.

Det första fallet i närtid upptäcktes i Storbritannien den 7 maj i år. En man som varit på resa i Nigeria uppvisade då symtom på sjukdomen.

Publisert:

LÄS VIDARE