Majoritet av svenskarna vill att vi går med i Nato

För första gången någonsin vill en majoritet av svenskarna gå med i försvarsalliansen Nato.

Det är den högsta siffran någonsin, enligt en undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

– Vårt eget säkerhetsläge är påverkat, och man ser vad som har hänt med Ukraina som inte med i Nato, säger Karin Nelsson, vd på Aftonbladet/Demoskop.

51 procent av svenskarna vill gå med i försvarsalliansen Nato, enligt en undersökning.

– Det är den högsta siffran någonsin, men det är ganska väntat att vi ser att opinionen skiftar, säger Karin Nelsson, vd på Aftonbladet/Demoskop.

Fram till 2012 var majoriteten av svenskarna emot Nato, men i samband med att Ryssland annekterade Krim 2014 skiftade det. Då var det ungefär jämvikt.

– Nu ser vi att den blivit allt mer positiv i takt med att Ryssland har skruvat upp tonläget mot Ukraina, och nu när Ryssland gått in så svänger opinionen i Sverige till en mer positiv inställning.

”Nu när Ryssland gått in så svänger opinionen i Sverige till en mer positiv inställning”, säger Karin Nelsson på Aftonbladet/Demoskop
”Nu när Ryssland gått in så svänger opinionen i Sverige till en mer positiv inställning”, säger Karin Nelsson på Aftonbladet/Demoskop
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Har fått mer kunskap

Var fjärde svensk, 27 procent, vill inte att Sverige går med i alliansen, och 22 procent är tveksamma.

– De som ändrar sig går från att vara negativa, till att vara tveksamma, till att bli positiva. Man går inte direkt från den ena sidan till den andra, säger Karin Nelsson.

I samband med invasionen har tonläget också höjts från de partier som vill gå med i Nato. En majoritet i riksdagen (S, MP, V och SD) säger nej till ett aktivt medlemskap i Nato, och de borgerliga partierna (M, KD, L och C) är för.

Regeringen har flera gånger de senaste veckorna betonat att alliansfriheten har tjänat Sverige väl, medan oppositionen med Ulf Kristersson (M) i spetsen har pratat om ett ”blixtmedlemskap” i Nato.

Sverigedemokraterna är sedan 2020 för en så kallad ”Natooption”, vilket innebär att Sverige kan gå med i Nato om säkerheten i närområdet skulle försämras. Finland har det sedan en lång tid tillbaka.

– Allmänheten har fått mer kunskap kring vilka alternativ som finns, det kan också ha bidragit till att fler svenskar vill vara med i Nato, säger Karin Nelsson.

Rädsla för en rysk invasion

Oavsett vart man står i Nato-frågan är svenskarna rädda just nu. Fyra av fem svenskar är oroliga att kriget sprider sig, och var tredje svensk är rädda för att Sverige ska ockuperas av en främmande makt.

De som deltog i undersökningen fick möjlighet att utveckla sina svar. De som är positiva säger att man är oroliga för att bli en bricka i Rysslands planer mot väst – många som är negativa är rädda att Putin ska attackera om vi går med i Nato nu.

– Många ser vad som händer just nu, att ingen hjälper Ukraina militärt. Men många är rädda att vi inte är tillräckligt starka för att stå emot en rysk invasion, säger Karin Nelsson.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Som medlem får du svara på undersökningar där resultaten används för att spegla svenska folkets åsikter om exempelvis varumärken, samhällsfrågor och politik. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE