Massinställda julbord efter nya åtgärderna: ”Förlorat jobb för en halv miljon”

Finansministern: Måste inte ställa in

Avbokningar av företagsfester och julbord rasar in till krögare och kulturarbetare efter de nya, skärpta restriktionerna.

Musikern Johan Mörk har förlorat jobb till ett värde av en halv miljon kronor på två dagar.

– Statsministern sa att vi inte skulle ställa in våra liv, men det är det som bli effekten av regeringens nya besked, säger han.

Oron för en ny coronavåg och de nya skärpta restriktionerna slår hårt mot en redan pandemidrabbad krog- och nöjesbransch. Detta trots att ingen av de nya rekommendationerna innebär någon avrådan mot julbord, glöggmingel eller restaurangbesök.

Johan Mörk, 35, musiker, klubbarrangör och kapellmästare, har sin mest intensiva jobbperiod under julsäsongen. Han har sett avbokningarna rasa in sedan tisdagen. Uppträdanden på två julbord som ställs in, en after work på ett företag, sex luciatåg och fem konserter.

– Personligen är det skittråkigt. Och det är många med mig som går miste om jobb. Det är hundra arbetstillfällen som är borta om man räknar ihop dem, säger han.

Musikern Johan Mörk har förlorat jobb till ett värde av en halv miljon kronor på två dagar.
Musikern Johan Mörk har förlorat jobb till ett värde av en halv miljon kronor på två dagar.

”Blev större konsekvenser”

Jobb började bokas av redan förra veckan när regeringen och Folkhälsomyndigheten varnade för skärpta rekommendationer. Nu ser han och många andra i branschen återigen en ljusglimt släckas.

– Sommaren 2020 försvann ju helt. Sommaren 2021 var körd för att ingen vågade planera något för den. Vi såg en antydan till ljusning i höst, men allt det som bokades då ser vi avbokas nu, säger Johan Mörk.

Han har förståelse för att människor känner oro och osäkerhet inför coronaläget. Samtidigt riktar han kritik mot regeringen och Folkhälsomyndigheten som han menar varit otydliga.

– Det finns ingen som är oförstående till att man måste agera och göra det i tid. Men konsekvenserna av deras nya rekommendationer blev större än vad de förstår. Vi är jobbmässigt tillbaka till mars 2020, säger Johan Mörk.

Statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren och finansminister Mikael Damberg presenterar de nya åtgärderna.
Statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren och finansminister Mikael Damberg presenterar de nya åtgärderna.

”Utmålar ett värsta-läge”

Under pressträffen flaggade Mikael Damberg, nytillträdd finansminister, för att de ekonomiska stöden kan återinföras om läget förvärras och restriktionerna skärps så att de drabbar företag.

Men det gör de redan, menar Johan Mörk.

– Även om det inte sägs rätt ut är folk duktiga på att följa rekommendationer. Samtidigt utmålar man ett värsta-läge och folk börjar agera efter det, säger Johan Mörk.

Ska inte ställa in julbord

Finansminister Mikael Damberg (S) underströk att regeringen inte avråder från restaurangbesök och julbord.

– Det är inte väldigt tuffa regelverk och inskränkningar i verksamheter vi presenterar i dag. Vi säger inte att man ska sluta gå på restaurang eller ställa in julbord. Det är inte den typen av signal vi skickar idag. Det är viktigt att vi inte spelar upp det här så att vi hamnar i en situation där all ekonomisk aktivitet stannar upp.

Men många restaurangägare vittnar om att julbord ställs in nu. Finns det något stödpaket planerat?

– Jag tror många restauranger andades ut när Folkhälsomyndigheten var tydliga med att det som händer nu är att man ska vidta åtgärder för att undvika trängsel. Det är fullt möjligt att gå ut med vänner och familj på restaurang om man är vaccinerad.

Johan Mörk har förlorat en halv till en miljon kronor sedan förra veckan. Var det kommer sluta på vet han inte ännu. Han menar att kulturarbetare faller igenom samhällets skyddsnät.

Omställningsstödet är inte anpassat för hans verksamhet och han nekas a-kassa om han samtidigt fortsätter att öva med sitt band eller spelar amatörteater obetalt. Han påpekar att han betalat skatt i hela sitt vuxna liv.

– Det är inte ett yrke där man kan välja att ta en anställning. så jag har såklart gjort ett val. Men det är så otroligt skört. Jag kan ju inte bli permitterad från mitt eget liv.

Publisert:

LÄS VIDARE