Förundersökning mot Tomas Eneroth läggs ner

Förundersökningen mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om sexuellt ofredande läggs ner.

Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Det har i det här fallet varit frågan om en flyktig beröring. Den kan inte anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för att agerandet är att betrakta som ett sexuellt ofredande, säger chefsåklagare Maria Sterup.

Chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren inledde en förundersökning om sexuellt ofredande mot infrastrukturminister Tomas Eneroth i slutet av november.

Detta efter att Aftonbladet avslöjat att han misstänktes ha tagit en kvinna på rumpan under Socialdemokraternas kongress i Göteborg.

Nu meddelar Åklagarmyndigheten att förundersökningen läggs ner.

Tomas Eneroth polisanmäldes för sexuellt ofredande efter Aftonbladets avslöjande.
Tomas Eneroth polisanmäldes för sexuellt ofredande efter Aftonbladets avslöjande.

Förundersökning läggs ner

Maria Sterup är chefsåklagare på Särskilda Åklagarkammaren.

– Det har i det här fallet varit frågan om en flyktig beröring. Den kan inte anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för att agerandet är att betrakta som ett sexuellt ofredande, säger hon i pressmeddelandet.

– Handlingen kan inte heller anses utgöra en sådan kännbar fridskränkning som krävs för att bedöma gärningen som ett ofredande eftersom agerandet då måste präglas av viss hänsynslöshet.

Eneroth: Aldrig varit min avsikt

Tomas Eneroth skriver till Aftonbladet att det är bra att saken har utretts:

”Det är bra att myndigheterna tittat på detta och jag kan nu konstatera att åklagaren lagt ner förundersökningen. Som jag tidigare sagt har det aldrig varit min avsikt att röra vid någon person på ett sätt som kan uppfattas som olämpligt. Polisanmälan har enligt uppgift i media gjorts av en person som enbart läst om händelsen. Jag har inte varit på förhör eller delgivits någon misstanke om brott, och konstaterar nu att förundersökningen lagts ned,” skriver han.

Tomas Eneroth har även tidigare kommenterat anklagelserna mot honom.

– Jag tycker att det är bra att detta utreds. Det har aldrig varit min avsikt att utsätta någon för obehag, sa han då till Aftonbladet.

– Jag bekräftar definitivt att det var en beröring, men den var oavsiktlig. Det ar verkligen inte min mening att utsätta henne för obehag och därför har jag också bett henne om ursäkt.

Enligt Aftonbladets uppgifter ägde händelsen rum på ett hotellrum där flera partimedlemmar befann sig. I samband med att Tomas Eneroth gav en kvinna en kram ska han ha tafsat henne på rumpan.

Händelsen har även utretts internt inom Socialdemokraterna och partiet har meddelat att de anser det hela utagerat.

– Det är aldrig okej att ta på någons kropp på ett oönskat sätt, vi tar alltid den här typen av anklagelser på allvar. Partidistriktet tycker att de har en bra bild av vad som har hänt, sa partisekreterare Tobias Baudin då i en intervju med Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE