Frias från våldtäkt: Inte orimligt att han sovit

Advokaten: Riskerar att bli allt vanligare i våldtäktsmål

Kvinnan sov över hos sin gymnasiekompis. Plötsligt vaknade hon av att mannen tog henne på brösten och stoppade in fingrar i hennes underliv.

Två instanser slår fast att mannen har våldtagit henne – trots det frias han.

Det är enligt rätten inte orimligt att han sov under våldtäkten.

Händelsen ägde rum i Västsverige i början av augusti förra året. På lördagen skulle de två vännerna, som känt varandra sedan gymnasiet, fira en gemensam kompis. Då kvinnan bodde långt från firandet och fick hon sova över hos vännen kvällen innan.

Hon fick en egen säng var bäddad för henne. Men under dagen lade mannen in flera kuddar i sängen och ställde även in sin väska.

Under natten delar vännerna säng. Plötsligt vaknar kvinnan av att mannen klämmer henne på brösten. Hon beskriver det som att hon fryser till och inte kan röra sig.

”Vad håller du på med?”

Mannen ska senare ha fört sin hand ner mot hennes underliv och tryckt sig mot henne samtidigt som han andats högt.

Senare känner hon hur han stoppar in fingrar i hennes underliv. Den andra gången lyckas kvinnan putta bort sin kompis, skriker ”vad håller du på med?” och springer ut ur rummet.

Mannen säger att han får ett chockartat uppvaknande när kvinnan skriker, att han inte förstår vad som hänt och somnar om.

Kvinnans målsägarbiträde Linn Torstensson är kritisk till domarna och pekar på att man slagit fast att kvinnan utsatts för en våldtäkt.
Kvinnans målsägarbiträde Linn Torstensson är kritisk till domarna och pekar på att man slagit fast att kvinnan utsatts för en våldtäkt.

Inte bevis för sexsomni

Dagen efter får han meddelanden från flera ur kompisgänget. Han säger att han inte minns vad det står men får veta att han inte är välkommen på födelsedagsfesten längre.

Både tingsrätten och hovrätten anser att kvinnan är trovärdig. De anser det bevisat att hon har utsatts för en våldtäkt.

Trots det frias mannen i bägge instanserna.

Det eftersom han hävdar att han lider av sömnstörning och misstänkt sexsomni. Han har också påbörjat en sömnutredning inom sjukvården. Närstående vittnar om att han sover oroligt och har sparkats och gått i sömnen flera tillfällen.

Ett vittnesmål från en sömnforskare är avgörande enligt hovrätten. Enligt honom finns inte tillräckliga bevis för att slå fast att mannen lider av sexsomni, men det går inte att ”entydigt besvara frågan om han varit medveten eller varit i ett sovande tillstånd då han utfört de sexuella handlingarna”.

Kvinnans målsägarbiträde Linn Torstensson är kritisk till domarna och pekar på att man slagit fast att hon utsatts för en våldtäkt.

– Hon är naturligtvis väldigt besviken över att den tilltalade blivit friad för att han hävdat sömnstörningar. Men med den praxis vi har idag, inbjuds gärningspersoner att hävda att de har sömnstörningar, skriver hon i ett mejlsvar.

”Tyder på att han visste”

Hovrätten anser att mannen har agerat misstänkt både innan och efter våldtäkten. Dels för att han bäddade han åt sig i kvinnans rum trots att han hade en egen sovplats i bostaden – utan att fråga henne om hur hon kände inför det.

Dels för att mannen inte svarade på kompisarnas sms dagen efter.

”Trots det tog han inte kontakt med vare sig målsäganden eller vännerna för att be om en förklaring eller höra hur det var fatt. Det tyder på att han i själva verket visste vad som hade hänt på natten.”

Men de uppgifterna och kvinnans och andra vittnens berättelser är inte tillräckliga för att motbevisa sexsomni, enligt hovrätten. Därför finns det rimligt tvivel om att mannen begick gärningen med uppsåt menar de och han frias.

– Vi tycker att den är riktig, det finns inget som motsäger att han har haft en sömnstörning, säger Lars Almlöf, mannens försvarsadvokat.

Samtidigt anser domstolarna att kvinnan har utsatts för en våldtäkt av din klient. Hur tänker du om det?

– Det är svårt, min klient säger att han har sovit och då kan han ju inte veta. Vi tycker att bevisningen är rätt tunn kring vad som har hänt, där delar vi inte bedömningen, säger Almlöf.

Kvinnan kommer att överklaga domen till Högsta domstolen. Enligt Linn Torstensson behövs det en ny praxis. Annars riskerar sömnstörningar att bli allt vanligare att använda som försvar i våldtäktsmål, menar hon.

– Vår förhoppning är att Högsta domstolen ska pröva detta, för i nuläget kan en våldtagen inte förvänta sig att en gärningsperson blir fälld i domstol när en invändning om sömnstörning görs, skriver hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN