Barnmorskor flyr yrket – massuppsägningar i Stockholm

Personalflykt från Danderyd och Södersjukhuset

Stockholms barnmorskor larmar om en akut situation i regionen.

Bara i år har 45 barnmorskor slutat på Danderyds sjukhus – och hot om fler uppsägningar väntar.

– Problemen har pågått i flera år. Vi orkar inte mer nu, säger Rebecca Enander, barnmorska på Danderyds sjukhus.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera barnmorskor i Stockholm som vittnar om att situationen på regionens förlossningsavdelningar är ohållbar.

Danderyds sjukhus varnar anställda om massuppsägningar – om läget inte förbättras.

– Ett stort antal barnmorskor flaggar för att de kommer säga upp sig, säger Rebecca Enander, barnmorska på Danderyds sjukhus sedan elva år tillbaka.

Bara i år har 45 barnmorskor slutat, enligt siffror Danderyds sjukhus. Totalt jobbar 196 barnmorskor på sjukhuset i dag, och 16 till måste rekryteras för att täcka behoven, enligt sjukhusets presstjänst.

På Danderyds sjukhus varnar anställda om massuppsägningar – om läget inte förbättras.
På Danderyds sjukhus varnar anställda om massuppsägningar – om läget inte förbättras.

Bakom massuppsägningarna ligger åratal av underbemannade förlossningsavdelningar, otaliga timmar övertid och en ständig brist på barnmorskor.

– Det här är inte en tillfällig händelse. Jag kan inte minnas en enda månad som jag inte jobbat övertid under de senaste åren. Det är ett sjukligt system och vi orkar helt enkelt inte mer nu, säger Rebecca Enander.

Rebecca Enander, barnmorska på Danderyds sjukhus.
Rebecca Enander, barnmorska på Danderyds sjukhus.

42 har sagt upp sig – bara i år

Även Södersjukhuset, Sös, i Stockholm är i kris. Bara i år har 42 barnmorskor sagt upp sig, enligt sjukhusets pressavdelning.

På Sös jobbar drygt 250 barnmorskor i dag, men om behoven ska täckas upp måste 25 till anställas, enligt presstjänsten.

På Södersjukhuset i Stockholm har 42 barnmorskor sagt upp sig bara i år.
På Södersjukhuset i Stockholm har 42 barnmorskor sagt upp sig bara i år.

De barnmorskor som Aftonbladet varit i kontakt med på sjukhuset säger att situationen är akut.

– Många av de barnmorskor som slutat det senaste året har gjort det på grund av att arbetsbelastningen är helt extremt tuff. Andra har slutat på grund av att löneutvecklingen nästan är obefintlig om man stannar på samma jobb, säger Emelie Andersson, som jobbar Sös förlossningsavdelning.

Färre platser – men lika många födslar

På grund av den rådande personalbristen har sjukhuset stängt ner sin förlossningsmottagning. Det innebär att alla kvinnor som söker vård skickas direkt till förlossningsavdelningen, som är avsedd för födande kvinnor – där det redan är ont om platser.

– Trots det förväntas vi ta emot lika många förlossningar, dygnet runt. Vi som jobbar med det här är bra på att trolla, även om det inte finns platser är man bra på att flytta om och släcka bränder. Det syns inte utåt hur illa det är, säger Emelie Andersson.

Emelie Andersson, barnmorska på Sös, säger att situationen på sjukhuset är ohållbar efter att en stor del av personalen sagt upp sig.
Emelie Andersson, barnmorska på Sös, säger att situationen på sjukhuset är ohållbar efter att en stor del av personalen sagt upp sig.

Personalbristen och platsbristen riskerar även att äventyra säkerheten för de kvinnor som ska föda eller för de kvinnor som söker vård på avdelningen.

– En kvinna som fött ska inte flyttas inom två timmar efter förlossningen. Det här är något vi tvingas gå emot regelbundet, på grund av att vi helt enkelt måste göra plats för nya kvinnor som kommer in och ska föda. Det här handlar inte om skräckscenarior, det har blivit en vardag för oss, säger Emelie Andersson.

Ställer krav på politiker

Emelie Andersson säger också att det krävs att landets politiker tar situationen på allvar.

– Det är inte bara i Stockholm som det ser ut så här. Politikerna måste börja lyssna på oss nu. Vi måste anställa fler barnmorskor, se till att arbetsvillkoren blir bättre, att OB:n blir bättre och att säkerheten blir bättre, säger hon.

– Framför allt måste vi ha en barnmorska per födande kvinna. Det har vi inte, i dag måste vi springa mellan kvinnorna som föder. Det inverkar negativt på patientsäkerheten och upplevelsen hos de kvinnor som föder.

Regionen svarar: Nytt uppdrag ska säkerställa förlossningsvården

Aftonbladet har sökt Region Stockholm för att ställa frågor om situationen för barnmorskorna i Stockholm.

Lars Rådén (M), ordförande i avtalsutskottet i Region Stockholm, har lämnat en skriftlig kommentar i ett mejl:

”Barnmorskebristen är påtaglig i både Stockholm och i resten av Sverige. Just förlossningen är dessutom extra påverkad eftersom det är en tuff arbetsmiljö med verksamhet dygnet runt. Därför riktar vi satsningar på just förlossningsvården.

Vi har skjutit till 54 miljoner i år och även 54 miljoner för 2022 till förlossningsvården. Vi tillsätter också 100 miljoner i extrasatsning till sjukhusen för att förbättra arbetsmiljön. Nästa år utökar vi med 100 utbildningsplatser med full lön för sjuksköterskor som specialistutbildar sig till exempelvis barnmorskor, det innebär totalt 400 platser per år.

Vi vill att fler arbetar längre hos oss, för det krävs att det är god arbetsmiljö och det är vad våra satsningar syftar till.”

Han fortsätter:

”I dag har också produktionsdirektören fått ett uppdrag av regiondirektören om att säkerställa att förlossningsvården har alla nödvändiga verktyg för att sjukhusen ska fortsätta klara sitt uppdrag”.

Larm från barnmorskor i hela landet

Bristen på barnmorskor, och deras arbetsvillkor, är inte unik för Stockholm. Barnmorskestudenter vid Göteborgs universitet har skrivit ett brev till socialminister Lena Hallengren (S) med krav på bättre arbetsmiljö på förlossningen, rapporterar Dagens Medicin.

Studenterna beskriver bland annat att de tvingats hoppa in under semestern och att det är dåligt med raster och möjlighet till toalettbesök.

Flera förlossnings- eller BB-avdelningar i landet har periodvis tvingats stänga under sommaren.

I somras kom beskedet att BB i Lycksele i Västerbotten skulle stänga under sommaren.

– Bakgrunden är att vi har haft svårt att få tag på barnmorskor. Förlossningen är ingen typ av vård vi kan dra ner på under sommaren för att ge vår personal semester. Alla slåss om barnmorskor, sade hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa till Aftonbladet i somras.

Aftonbladet har sökt Södersjukhuset och Danderyds sjukhus för att ställa frågor om situationen för de barnmorskor som jobbar på sjukhusen, utan resultat.

Publisert:

LÄS VIDARE