Coronapandemin

Boris Johnson pressad i parlamentet: ”Jag kommer inte avgå”

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

En utredning pågår just nu kring Boris Johnsons deltagande på flera fester samtidigt som landet varit under strikta lockdowns.

I dag frågades han ut i det brittiska parlamentet och pressades om att avgå.

– Jag har absolut ingen avsikt att avgå, sa Boris Johnson i parlamentet.

Under dagen har Storbritanniens premiärminister Boris Johnson frågats ut i parlamentet. Flera röster höjdes för hans avgång efter den senaste tidens skandaler.

Johnson avfärdade anklagelserna och kraven på hans avgång som ”opportunism”.

– Premiärministern utreds just nu för att ha brutit mot sina egna lagar. Varje sekund han sitter kvar drar ut på lidandet för landet. Han har misslett parlamentet och festat medan folket lidit. När ska han avgå?, säger Ian Blackford, ledare för Scottish National Party, SNP.

Johnson svarade med att säga att han absolut inte har för avsikt att avgå och att Blackford varit fel ute förut och har fel nu också.

”Misslett parlamentet”

Även oppositionspartiet Labour riktar stark kritik mot Johnson.

– Den första december sa premiärministern till parlamentet att allt gått rätt till på Downing Street 10. Kommer du nu avgå då du uppenbart har misslett parlamentet, eller gäller inte lagen dig?, frågade Labourledaren Keir Starmer.

Johnson svarade:

– Självklart gäller den även mig, men Starmer försöker nu få mig att kommentera någonting som han själv vet att jag inte kan kommentera så länge utredningen pågår.

I dag frågades Boris Johnson ut i det brittiska parlamentet och pressades om att avgå.

Deltagit på flera fester

Flera brittiska medier har i skandalen som kallas ”partygate” avslöjat att det varit flera fester i regeringshuset i London samtidigt som covid-lockdownen varit som hårdast.

Mitt under lockdown firades premiärministerns födelsedag bland annat med tårta, sång och picknickmat av ett trettiotal personer, uppger ITV.

Och tidningen The Mirror har publicerat uppgifter om att personer med anknytning till regeringen vid minst 15 tillfällen träffats och druckit alkohol samtidigt som sociala träffar utanför den egna familjen var förbjudna. Johnson ska själv ha närvarat vid minst fyra tillfällen.

Brittiske premiärministern Boris Johnson utreds för att ha brutit mot sina egna lagar.

Vid ett annat tillfälle i november förra året ska Boris Johnson deltagit på en avskedsfest där ett 40-tal medarbetare druckit drinkar och festat sent in på natten bara några timmar efter att Johnson medverkat på en presskonferens och sagt att alla måste hålla i för att inte tappa kontrollen över viruset.

Slutligen uppges staben på Downing Street 10 haft ”vinfredag” varje vecka. Då ska man ha använt en rullväska för att transportera alla flaskor till vinkylen på den ikoniska adressen.

Lovar att lägga fram utredningen när den finns

Londonpolisen har nu startat en utredning kring händelserna och meddelade tidigare att man undersöker misstänkt “allvarliga och uppenbara” brott mot pandemirestriktionerna.

En särskild utredning pågår också av Sue Gray, en tidigare topptjänsteman inom myndighetsapparaten. Hon leder en styrka på sju personer som utreder anklagelserna och inom den närmaste tiden, sannolikt denna vecka, kommer hennes utredning presenteras.

Under dagens utfrågning i parlamentet pressades Johnson angående utredningen men han hävdade att han inte kommer säga någonting förrän den finns tillgänglig.

Anti-Boris Johnson-demonstranter i London.

Det har funnits förväntningar på att rapporten skulle lämnas i dag, men Downing Street meddelar att man ännu inte fått den.

Johnson ska tidigare ha lovat att vara helt transparent med vad utredningen visar och har sagt att han kommer lägga fram den fullständiga utredningen i parlamentets bibliotek för alla att läsa när den är färdig och han har fått den.

– Ja, jag kommer göra exakt det. Men folket vill höra om vad regeringen gör för att hjälpa människor som har det svårt. Min regering sänker skatterna och fokuserar på att hålla samman västvärlden under hotet från Ryssland, sa Boris Johnson under utfrågningen.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Boris Johnson

Labour

Brittisk politik

London

Keir Starmer