Umeå

Jas-plan bröt ljudvallen över Umeå – flera larm om höga smällar

Av: 

Manne Berggren Wiklund

Emil Salmaso

NYHETER

Flera höga smällar har hörts i Umeå under eftermiddagen.

Försvarsvakten bekräftar att två Jas-plan flugit över Umeå vid den tiden. De var på väg hem från en militärövning i Visby.

– Att man hör det i Umeå är kanske lite ovanligt. Att man hör det i inlandet är kanske lite vanligare, säger kommunikationschefen Jesper Sundström vid Norrbottens flygflottilj.

Larmet kom in till polisen strax efter klockan 14.45.

Enligt personer på plats i Umeå hördes först två höga smällar, och sen två smällar till lite senare. Smällarna ska ha hörts hela vägen till Robertsfors, fem mil norr om Umeå.

”Jag satt och jobbade här i hemmakontoret när det dånade till och rutorna skakade. På Facebook började folk fråga om nån visste vad som smällt. Det har hörts runt hela stan och orterna runt om ända ut till Holmsund och Sävar”, säger Aftonbladets medarbetare Björn Ottosson på plats i Umeå.

Boende området i och kring Umeå berättar att saker trillat ner från fönsterbrädorna.

– Det var svårt att missa. Hela huset skadade, det var helt sjukt alltså. Sambon trodde det var ett flyg som tappade något på vårt tak. Jag kände hur väggarna skakade. Det var enormt, säger Jennie Fondelius som bor i Sillviken vid kusten öster om Umeå.

– Vi låg och såg på serier. Vi har tvungna att springa ut för att se vad det var för något. Det kändes som att hela huset höll på att rasa.

Jas-plan bröt genom ljudvallen

Polisen fick in larm om smällarna men har inte fått någon information om att något som exploderat orsakat smällarna.

– Vi har fått in flera samtal om det, men jag har inga uppgifter om vad det kan vara i nuläget, säger Maria Linne, presstalesperson för polisregion Nord.

Försvarsmakten bekräftar att smällarna orsakats av två Jas 39 Gripen som sprängt ljudvallen.

– När man flyger över ljudet bildas en tryckvåg. Det man hör som smäller är en ljudbang. När man passerar ljudets hastighet bildas en tryckvåg framför planet som kan förflyttas ner till marken. Ibland hörs det mindre och ibland lite mer. Det som avgör är väder och vindförhållanden, säger Jesper Sundström, kommunikationschef vid Norrbottens flygflottilj.

Planen var på väg till Luleå efter en övning i Visby. De befann sig på drygt 10 000 meters höjd när de ökade hastigheten.

– Man har flugit ännu högre för att ha marginal. Att man hör det i Umeå är kanske lite ovanligt. Att man hör det i inlandet är kanske lite vanligare.

Hade de bråttom hem?

– Det vet jag inte. Kanske det.

Skedde en sprängning i berget samtidigt

Lokaltidningarna Västerbottens-Kuriren och Folkbladets hemsidor ligger även nere på grund av högt tryck, skriver de på Facebook.

Björn Lund, universitetslektor i seismologi och ansvarig för det svenska nationella seismiska nätet uppger att man också registrerat ett seismologiskt skalv ungefär vid samma tidpunkt.

– Vid 14.32 har vi en seismologisk registrering norr om Umeå, någon mil öster om Robertsfors. Det är med stor sannolikhet en sprängning i en bergtäckt, säger han.

Han säger att den höga smällen som folk hört var från flygvapnet. Men att anledningen till att den seismologiska registreringen kom från sprängningen utanför Robertsfors.

– Man skulle kunna se ljudbangar seismologiskt, men det är ovanligt. Och det är ingenting som syns så här tydligt på våra mätstationer, säger Björn Lund.

Det skedde alltså två smällar ungefär samtidigt enligt Björn Lund, men de hade inte någonting med varandra att göra.

– När en smäll hörs över ett så pass stort område är det oftast ljudbang från flygplan, den här sprängningen i marken hördes nog inte hela vägen till Umeå, säger Björn Lund.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Umeå

ÄMNEN I ARTIKELN

Umeå

Försvarsmakten