Nyheter

Tortyranklagad läkare inför rätta i Tyskland

Av: 

TT

Den anklagade läkaren i rätten i Frankfurt under onsdagen. På bilden syns även hans advokater.
Den anklagade läkaren i rätten i Frankfurt under onsdagen. På bilden syns även hans advokater.

NYHETER

En syrisk läkare, nu bosatt i Tyskland, anklagas för att ha torterat fångar i Syrien samt för att ha dödat en person genom dödlig injektion. Under onsdagen inleddes rättegången i Frankfurt mot mannen som misstänks för brott mot mänskligheten.

Flera personer väntas under rättegången vittna om att de har torterats av läkaren under 2011 och 2012 när han arbetade vid militärsjukhus i syriska Homs, och även vid underrättelsetjänstens militärfängelse. Han anklagas för att avsiktligt ha dödat en person med en injektion och för 18 fall av tortyr, och dessutom för andra brott, varav ett ska ha lett till ytterligare en persons död.

De utsatta var enligt åtalet motståndare till den syriska regimen och flera ska ha fått allvarliga fysiska och psykiska skador.

Läkaren nekar till anklagelserna.

Praktiserade i Tyskland

Den 36-årige läkaren som under rättegången kallas ”Alaa M” riskerar livstidsstraff. Han greps i juni 2020 i Tyskland, där han precis som många andra syrier sökte skydd 2015. Han praktiserade sedan medicin i Kassel i centrala Tyskland, rapporterar nyhetsbyrån AP. Där blev han dock igenkänd av syrier som anmälde honom till polisen, och han greps i juni 2020. Sedan dess har han suttit frihetsberövad.

Rättsprocessen genomförs med stöd i principen om universell jurisdiktion, som ger en utländsk stat rätt att pröva allvarliga internationella brott.

Officer fick livstid

Rättegången inleds mindre än en vecka efter det att en tidigare syrisk officer, också i Tyskland, dömts till livstids fängelse för brott mot mänskligheten i den första processen om tortyr i Assadregimens regi.

Den 58-årige ex-översten ska ha arbetet för den syriska säkerhetstjänsten i 18 år. Han deserterade 2012 och sökte sedan skydd i Tyskland. Domstolen i tyska Koblenz dömde honom för att ha haft uppsikt över mord på 27 människor och 4 000 fall av tortyr i det ökända al-Khatib-fängelset i Damaskus under 2011 och 2012.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: