Ryssland: Hackare som stängde Coop stoppade

TT-AFP-Efe

Publicerad 2022-01-14

STOCKHOLM 20210703 En stängd Coop butik i Stockholm på lördagen.Coop har stängt nästan landets alla 800 butiker efter en it-attack. I nuläget är prognosen att det består hela lördagen, enligt livsmedelskedjan. Foto: Ali Lorestani/ TT / kod 11950

Ryska myndigheter uppger att hackergruppen Revil – som utförde attacken som bland annat stängde Coops butiker i Sverige – har upplösts.

Rysslands säkerhetstjänst FSB uppger att den har stoppat gruppens ”illegala aktivitet” och upplöst den helt och hållet, till följd av en begäran från USA.

I samband med detta har 14 personer gripits misstänkta för ekonomisk brottslighet, enligt FSB.

Den 2 juli förra året utförde Revil en utpressningsattack mot mjukvarubolaget Kaseya, som förser tiotusentals kunder över hela världen med kassasystem.

En av företagets kunder är den svenska livsmedelsjätten Coop, vars system spärrades med krav om betalning. De flesta av Coops nästan 800 butiker fick hålla stängt medan systemen startades om manuellt.

Knappt två veckor efter attacken försvann Revil från de sajter där de skötte sin kommunikation. Då spekulerade en it-expert som TT talade med om att den ryska staten möjligen hade satt stopp för gruppen.

I november lade USA sanktioner mot en rysk och en ukrainsk medborgare, som pekades ut som ansvariga för Revils attacker. Det utlystes också en stor ekonomisk belöning för information som ledde till att de ansvariga kunde gripas.

Fredagens besked från ryska FSB gavs bara timmar efter att Ukraina utsatts för en omfattande hackerattack, där de första misstankarna har riktats mot Ryssland.