Dansk konkurs stoppar miljardbygge på E4

Räknefel om E4:an drev byggfirman Barslund i konkurs

En stor ombyggnation som berör 32 kilometer på E4:an söder om Värnamo har hamnat i limbo.

Arbetet står stilla efter att det danska företaget Barsund plötsligt gått i konkurs, efter ett räknefel.

– Det är rent sagt åt helvete, säger Ronny Gustavsson, vars företag som levererar grus till bygget förlorar miljoner.

På måndagsmorgonen kom personalen från den danska byggentreprenören Barslund till bygget av E4:an mellan Ljungby och Toftanäs, men vände snabbt hemåt utan att säga varför.

Några timmar senare rapporterade P4 Jönköping att Trafikverket fått reda på att företaget hade gått i konkurs.

– Ja, det var så vi upptäckte det, det pågick ingen produktion på jobbet, säger Mattias Eriksson som är enhetschef på Trafikverket.

Totalkostnaden för projektet beräknas till en miljard, varav 750 miljoner var beräknade för Barslunds del. Trafikverket jobbar just nu med att hitta en lösning på problemet, och har kontakt med en konkursförvaltare.

– Det är klart att vi får räkna med några förseningar i projektet.

Ronny Gustavsson.
Ronny Gustavsson.

”Fattar inte att det är sant”

Den 32 kilometer långa ombyggnationen, som påbörjades 2018, skulle vara klar i slutet av 2022 men verkar nu dröja. Mellan Ljungby och Toftanäs leds trafiken om vid exempelvis broar, hastigheten begränsas och på flera ställen är endast ett körfält öppet.

Men det är inte bara resenärer som drabbas, utan också underleverantörer till företaget som gått i konkurs.

– Det är inte bra alls, man fattar knappt att det är sant, säger Ronny Gustavsson, vd på Hamneda Grus & Åkeri AB i Ljungby, ett företag som fraktar grus till Barslund.

Han menar att hans företag förlorar runt 2,6 miljoner av årsomsättningen, vilket motsvarar ungefär 7 procent.

– Det är ett stort bekymmer. Vi reder ju kanske ut det, men det är väldigt tråkigt.

Ronny Gustavsson har själv varit på bygget och anser att företaget inte bara skött sin ekonomi dåligt utan även det byggtekniska. Ronny Gustavsson ställer sig kritisk till att Trafikverket inte hade bättre koll på vilket företag som vann upphandlingen.

Han är arg över att hans eget företag, bland många andra, nu förlorar mycket pengar. 

– Det är rent skamligt att Trafikverket tar in sådana här entreprenörer. Det är bekymmersamt, säger han. 

Barslund: ”Vi har räknat fel”

Det som drev bolaget i konkursen är ett räknefel Barslund gjorde när de vann upphandlingen, enligt det danska bolagets vd.

– Vi har räknat fel och Trafikverket är inte speciellt villiga till att godkänna extrajobb. Men det är inte Trafikverkets fel utan vårt eget, säger Henrik Krabbe, vd för Barslund.

De trodde att projektet skulle kosta 750 miljoner, men under hösten tog pengarna slut. Hur mycket mer de behöver vill han inte uttala sig om, men säger att ett räknefel får väldigt långsiktiga konsekvenser när det kommer till sådana upphandlingar.

– Det är en tragisk situation för våra medarbetare, för Barslund och för våra underleverantörer. Vi har jobbat med bra människor hela tiden som kan sitt jobb. Och det är sorgligt att ett felkalkylerat projekt kan göra att en bra koncern som fungerat i 40 år går i konkurs.

Bygget står fortfarande still, vilket gör att många av de trafikhinder som finns är kvar. Trafikverket jobbar just nu med att se till att trafiken kan fortsätta rulla på ett säkert sätt.

– Det är tråkigt och beklagligt att det blir såhär. Vi får se till att hantera de här tillfälliga problemen som dyker upp nu, så vi kan komma framåt i det här, säger Mattias Eriksson.

Publisert:

LÄS VIDARE