Kanslern om Putin-mötet: Inte vänskapligt

Av:  Martin Yngve/TT

Österrikes förbundskansler Karl Nehammer under en pressträff efter sitt möte med Vladimir Putin.
Österrikes förbundskansler Karl Nehammer under en pressträff efter sitt möte med Vladimir Putin.

Som första europeiska ledare sedan kriget i Ukraina inleddes träffade Österrikes förbundskansler Karl Nehammer Rysslands Vladimir Putin i Moskva.

Samtalet kritiserades när det blev känt, men Nehammer förnekar att han går Putins ärenden.

– Det var inget vänskapligt besök, säger han.

Direkt, öppet och hårt. Så beskriver den österrikiske ledaren sitt drygt timslånga samtal med Rysslands president i dennes residens Novo-Ogarjovo utanför Moskva.

– Mitt viktigaste budskap till Putin var att detta krig måste få ett slut och att det i krig finns bara förlorare, sade Nehammer till österrikiska medier direkt efter sitt möte, där de två ledarna pratade utan några andra närvarande, inte ens tolkar.

Förbundskanslern lämnade mötet ”utan några positiva intryck” och ”ganska pessimistisk”. Men trots det ångrar han det inte, säger han någon timme senare.

– Det var viktigt för mig att mellan fyra ögon få konfrontera president Putin med krigets fakta. Han måste fås att förstå att hans hållning på intet sätt delas av andra.

– Jag var mycket tydlig mot president Putin: alla sanktioner mot Ryssland kommer att ligga kvar och skärpas så länge människor dör i Ukraina.

Nehammer gick dock inte med på att bli fotograferad tillsammans med Putin – bilder på dem tillsammans skulle kunna fungera som ryska propagandaverktyg enligt den österrikiska delegationen.

Ingen rysk kommentar

Ryssland å sin sida uppgav att man inte ville kommentera vad som sagts, Kremls talesperson Dmitrij Peskov nöjde sig enligt ryska nyhetsbyrån Interfax med att säga: ”Mötet är avslutat”.

När mötet blev känt började kritiken komma, såväl inom som utanför Österrikes gränser, men kanslern stod på sig.

– Att föra samtal innebär inte att man ger upp sin hållning, svarade han kritikerna inför mötet.

Han betonar att han informerat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om besöket. Men på ukrainskt håll finns de som är kritiska mot förbundskanslerns beslut att träffa Putin öga mot öga.

– Vilken hybris från den österrikiska förbundskanslerns sida: att han på allvar tror att det finns en poäng med att resa dit, nu när Putin har visat vilken brutal krigsförbrytare han är, säger en anonym ukrainsk diplomat till Bild.

Inhemsk kritik

Inte heller Sergej Orlov, vice borgmästare i Mariupol, anser att mötet var någon bra idé.

– Det är olämpligt i dagsläget. Brotten som Ryssland för närvarande begår på ukrainsk mark pågår fortfarande. Läget kan vara ännu värre i Mariupol än vad vi såg från Butja, säger han till den tyska tabloiden.

Också hemma i Wien kommer kritik. Kanslern och styrande konservativa ÖVP möts av hårda ord från samtliga partier i parlamentet, inklusive koalitionspartnern De gröna. Men om samtalet visar sig ge resultat lär oppositionens klagan avta.

– Till syvende och sist hänger det på vad samtalen ger, säger socialdemokratiska SPÖ:s Jörg Leichtfried till APA.

Publisert: