WHO vill döpa om apkoppor

Av:  Emma Gyllestad/TT

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.

Världshälsoorganisationen (WHO) vill hitta ett nytt, ”icke-stigmatiserande”, namn för apkoppor och överväger att utfärda internationellt hälsonödläge med anledning av spridningen av viruset.

WHO uppger enligt BBC att man försöker ta fram ett nytt namn för att ersätta ”apkoppor”.

Detta efter att över 30 forskare i förra veckan skrev om behovet av ett nytt namn.

”I det nuvarande globala utbrottets kontext är fortsatt hänvisning till, och nomenklatur som syftar till, att det här viruset är afrikanskt inte bara felaktigt utan även diskriminerande och stigmatiserande”, skrev de.

Omkring 1 600 fall av sjukdomen har registrerats världen över under de senaste veckorna. Samtidigt har 72 dödsfall rapporterats, men bara i länder där apkoppor redan har funnits sedan en längre tid.

WHO kommer under nästa vecka att hålla krismöte för att diskutera om det pågående utbrottet ska ses som ett internationellt hälsonödläge – vilket är organisationens allvarligaste varning. Tidigare sjukdomar som föranlett den varningen är svininfluensa, polio, ebola, zika och covid.

– Utbrottet av apkoppor är ovanligt och oroande, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Apkoppor ger upphov till utslag, sår och blåsor. Symptomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper.

Sjukdomen kan behandlas med antivirala läkemedel. Myndigheter i flera länder påpekar att vaccin kan hjälpa även personer som redan har haft närkontakt med smittade.

Publisert: