Upploppen efter koranbrännandet

Männen försvarar sig efter påskupploppen: ”Polisen slog oss”

Polisen: ”Fruktade för mitt liv”

Av: 

Elmer Rikner

NYHETER

Poliser vittnar om att de fruktade för sitt liv när hundratals personer kastade sten, satte eld på polisfordon och skapade kaos i Örebro.

I dag inleddes rättegången mot fyra män i 20-årsåldern och i förhör ger de sin syn på påskupploppen.

– Jag vet inte om alla mina stenar träffade poliser eller inte och jag är redo att ta konsekvenserna, säger en av männen.

Det var när dansksvenske högerextremisten Rasmus Paludan skulle bränna koranen, vid en manifestation i Sveaparken i Örebro, som protesterna urartade.

Stenar kastades, polisbilar brändes och flera poliser skadades. Detta trots att Paludan aldrig dök upp på platsen.

Fyra av de misstänkta personerna åtalas nu för upploppen. Tre av dem i 20-årsåldern och en knappa 30 år.

PLUS: Adam, 25, deltog i upploppen: Det var målet

I förhör har flera av de misstänkta berättat att de inte trodde att det skulle sluta som det gjorde.

– Jag åkte dit men jag trodde aldrig att det skulle bli som det blev. Jag trodde det skulle bli en fredlig demonstration, säger en av de misstänkta männen.

Enligt stämningsansökan så nekar samtliga till brott, men senare har det framkommit att åtminstone en person erkänt vissa delar av anklagelserna även om han nekar till rubriceringen.

– Han har gjort sig skyldig till att ha kastat sten och flyttat kravallstaket, säger en av gärningsmannens advokat Christoffer Olsson, som inte anser att det är tillräckligt för att döma honom för grovt sabotage mot blåljuspersonal.

”Kommer förstöra mitt liv”

Mannen som erkänner ska i förhör ha uttryckt stor ånger efter kravallerna.

– Jag tog lärdom och det är mitt livs största misstag. Jag vet inte om alla mina stenar träffade poliser eller inte och jag är redo att ta konsekvensen. Det här kommer att förstöra mitt liv och min framtid, säger han.

En annan av de misstänkta männen menar att han till en början var lugn, men brusade upp när han kände sig attackerad av polisen.

– De kom körandes mot mig. Det kändes som att de skulle skrämmas och det kändes som att de skulle köra på mig, säger han i förhör.

– Jag kastade några stenar mot fönstret och det höll. De körde på ett staket och det träffade mig. Sen kom polisen igen och då blev jag irriterad, de var även ute på gräset och körde.

Motdemonstranter satte eld på polisbussar i Sveaparken i Örebro.

”Måste respektera koranen”

Samma person menar att det var polisen som attackerade dem.

– Jag inte slagit polisen, det var de som slog mig. Polisen slog mig tre gånger. Tre slag, säger en av männen.

PLUS: Adam, 25, deltog i upploppen: Det var målet

En annan misstänkt säger i förhör att han inte var nöjd med polisens insats.

– Jag kom sent. Det var en som sade vad som hände. Det var för koranen, och det var diskriminering. De sade att polisen var neutrala, men ändå ska koranen brännas. Man måste respektera koranen. Det var ju diskriminering, säger en av männen, säger mannen.

Som samtidigt säger att han ångrar sin handling.

– Jag tänker att det är fel. Man ska inte kasta egentligen, man ska prata. Men jag kastade bara i tjugo minuter de andra kastade längre, säger han i förhör.

– Det är inget polismord.

Polisen fick mota bort motdemonstranter som kastade sten.

Polisen: fruktade för mitt liv

I förundersökningen har 131 poliser svarat på frågan om de blev skadade eller inte. Av dem säger bland annat 71 stycken att de fått rodnader eller blåmärken, 8 att de fått hjärnskakning och 47 stycken uppger att de fått någon typ av led- eller muskelskada. Även tre stycken frakturer finns dokumenterade.

– Bakom bussarna fruktade jag för mitt liv. När jag ser att de samlats runt våra fordon så känner jag att de är så många och de är fruktansvärd drivna samtidigt som de skriker Alluh Akbar och fortsätter stenkastandet, säger en polis i förhör.

– Någon har även en hockeyklubba som den svingar mot mig. Jag känner mig trängd, rädd och fruktan för mitt liv att jag tar fram min pistol och skjuter tre, fyra skott i luften framför denna mobb som vill ha ihjäl oss.

Rättegången inleddes under torsdagen. Åklagaren yrkar på utvisning för tre av männen.

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Publisert:

LÄS VIDARE

Adam, 25, deltog i upploppen: Det var målet

ÄMNEN I ARTIKELN

Upploppen efter koranbrännandet

Rasmus Paludan

Örebro