Svensk internetskröna sprids i Australien

Av:  TT

Att passera en fartkamera i laglig hastighet ger tyvärr ingen vinstchans. Men å andra sidan riskerar man inte att behöva betala böter. Arkivbild.
Att passera en fartkamera i laglig hastighet ger tyvärr ingen vinstchans. Men å andra sidan riskerar man inte att behöva betala böter. Arkivbild.

I Stockholm kan man vinna pengar i ett ”hastighetslotteri” genom att köra lagligt förbi fartkameror. Det påstås i alla fall i en skröna som sprids på sociala medier i Australien.

Det är den australiska nyhetsbyrån AAP som har uppmärksammat skrönan i en faktagranskning. Historien, som bland annat har spridits på Facebook, beskriver det som att det i Stockholm pågår ett så kallat hastighetslotteri. Förare som kör i laglig hastighet när de passerar en fartkamera deltar i ett lotteri, vars prispott bygger på böter från fartsyndare.

Bakgrunden till skrönan är en kampanj från trafiksäkerhetsorganisationen NTF och biltillverkaren Volkswagen som pågick 2010 och 2011. Under första året satte man upp en fartkamera i just Stockholm och lottade ut 20 000 kronor till en lycklig förare som höll fartgränsen. Följande år följdes projektet upp i Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Gävle och Umeå.

Även om skrönan i bästa fall kan beskrivas som halvsann uppger Kevin Richardson, upphovsperson till kampanjen 2010–2011, för AAP:s faktagranskare att försöket i sig lett till uppmärksamhet utanför Sveriges gränser.

– Jag har blivit kontaktad av regeringar över hela världen som frågat sig hur de också kan genomföra det här, säger han.

Publisert: