Man åtalas – hade sprängämnen och namnlistor

Av:  TT

Mannen åtalas vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild.
Mannen åtalas vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild.

Vid en husrannsakan hos 61-åringen hittades sprängämnen, skisser som kan kopplas till bomber, ritningar av vapen, termosar, gödsel och listor med namn på offentliga personer. Nu åtalas han för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen kom egentligen till mannens lägenhet i Botkyrka söder om Stockholm slutet av 2019 för att söka efter en helt annan person, visar dokument i förundersökningen. Men när de letade runt i bostaden hittade de något som i stället väckte misstankar mot den nu åtalade 61-åringen.

Det låg knivar, vapen, hylsor och patroner lite varstans, och i en garderob fanns olika kemiska substanser. Poliserna fann också olika ritningar, termosar, gödsel och vågar i köket.

Bland de beslagtagna föremålen finns både en mindre mängd färdiga sprängämnen, men också en större mängd ämnen som kan användas vid tillverkning av sprängämnen. Mannen har också genom sina tidigare utbildningar relevanta kunskaper på det kemiska området.

I flerfamiljshus

Under onsdagen åtalades han vid Södertörns tingsrätt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse brott mot lagen om sprängämnesprekursorer och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

”Jag menar att mannen har sammanställt och förvarat material i syfte att åstadkomma explosion som skulle medföra fara för andra”, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Marie Skeppstedt Törnström i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Åklagaren rubricerar samtliga brott som grova, detta bland annat då ”de explosiva varorna förvarats i ett flerfamiljshus på ett bristfälligt och riskfyllt sätt”.

”Mål” och ”praktarslen”

I lägenheten fanns även datorer och hårddiskar. Där hittade utredarna bland annat olika dokument, en del med ganska många år på nacken. Ett är kallat ”mål” och där har mannen samlat adresser till olika personer och institutioner, ett annat heter ”Praktarslen” och innehåller namn på en lång rad offentliga personer som mannen enligt åklagaren ”missaktar” – politiker, journalister, advokater och myndighetsföreträdare.

En tidigare högt uppsatt politiker verkar han ha hyst ett särskilt intresse för, han har sparat uppgifter om politikerns adress, husköp och besök på arrangemang. 61-åringen åtalas dock inte för något brott riktat mot någon av dessa personer.

”Det finns inte något som tyder på att han har påbörjat utförandet av en konkret gärning riktad mot någon av dem. Ingen av personerna är målsägande i ärendet”, säger Marie Skeppstedt Törnström.

”Ingen tickande bomb”

Mannen förnekar brott gällande samtliga åtalspunkter, skriver hans försvarare Per Branting i ett mejl till TT.

I förhören säger han att kemikalierna är gamla fyrverkerikemikalier som blivit stående i många år eftersom han inte kommit sig för att göra sig av med dem. Han påpekar också att dokumenten är gamla och att det är hans ”egna små tankar och fantasier”.

– Eftersom allt det här går tillbaka tretton, fjorton, femton år tillbaka i tiden så kan vi med ganska stor sannolikhet dra slutsatsen att jag inte är någon tickande bomb, säger han.

– Du är en desarmerad bomb, med andra ord, eller? frågar förhörsledaren.

– Jag har aldrig varit någon bomb, svarar 61-åringen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN