Stefan Löfven om Einárs död: Tragiskt att ännu ett liv har släckts

Politiker reagerar med bestörtning på dödsskjutningen av Einár.

Moderatledaren talar om inhemsk terrorism och inrikesministern säger att mördarjakten nu pågår med full kraft.

– Det är ett ungt liv som släckts, och jag förstår att han har betytt mycket för många unga människor. Det är tragiskt att ännu ett liv har släckts, säger statsminister Stefan Löfven i en kommentar till TT.

Stefan Löfven (S) kommenterade dödsskjutningen till journalister i Bryssel, där han befinner sig på toppmöte. Tidigare under förmiddagen gav även inrikesminister Mikael Damberg (S) en kommentar till Aftonbladet.

”Det är fruktansvärt. En ung person har mördats på ett brutalt sätt. Mina tankar är hos familjen och alla människor som känner stor sorg i dag. Nu pågår polisens mördarjakt med full kraft”, sa Damberg.

Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Inrikesminister Mikael Damberg (S).

”Våld triumferar”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till Aftonbladet att han tog emot nyheten om mordet med bestörtning.

– Det är helt förfärligt. Ännu en avrättning mitt i ett bostadsområde. En gång till, den här gången mitt i Stockholm. Så här kan vi bara inte ha det.

Kristersson pekar på att mordet skedde mitt i ett bostadsområdet i centrala Stockholm.

– Lägger man ihop det här mordet med de senaste månadernas skjutningar och mord så kan man säga att det här kan numera drabba vem som helst, var som helst. Det är helt förfärligt. Människor som befinner sig mitt i bostadsområden där helt vanliga familjer bor. Det skapar en extrem otrygghet. Det här är vår tids inhemska terrorism som sprider skräck i bostadsområden.

Också Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell fördömer mordet:

– Det är fruktansvärt att ännu ett fall av det här besinningslösa våldet har slagit till. Det här är inte det Sverige vi vill ha. Det är inte heller någon naturlag att det ska behöva se ut på det här sättet. Sverige ska inte behöva vara ett gangsterparadis där våld triumferar och gängen tar sig nya friheter, säger han till Aftonbladet.

Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson.
Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson.

Lööf: Återigen släcks en ung människas liv

Centerledaren Annie Lööf skriver på Twitter:

”Einár har skjutits till döds, bara 19 år gammal. Återigen släcks en ung människas liv på grund av gängvåldet. Återigen får föräldrar begrava sitt eget barn. Vi är många som sörjer, som har fått nog av det meningslösa våldet och vill se gängkriminaliteten bekämpas.”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni skriver på Facebook:

”Ännu en dödsskjutning. Ännu en ung man som förlorat livet till det hänsynslösa våld som skakar vårt samhälle och lämnar anhöriga i chock och sorg efter sig.

Nattens brutala våldsdåd måste klaras upp och de skyldiga lagföras. Sverige ska inte vara ett land där enskilda tar lagen i egna händer. Hämndkultur är en del av den parallella rättsskipning som aldrig kan accepteras i en rättsstat.”

Märta Stenevi, Miljöpartiets språkrör
Märta Stenevi, Miljöpartiets språkrör

MP: Våldet måste stoppas

MP-språkröret Märta Stenevi delar en länk med bild på Einár på Twitter. Hon skriver:

”Ännu en ung människa har fallit offer för det dödliga våldet. Bakom varje rubrik finns en familj som förlorat ett barn. Jag tänker idag på alla dessa som förlorat en anhörig. Våldet måste stoppas.”

Publisert:

LÄS VIDARE