Åkessons uppmaning efter Aftonbladets enkät: ”Vaccinera er!”

Aftonbladets kunde i veckan visa att flera av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter är ovaccinerade eller saknar den andra dosen.

Resultatet från enkäten har fått SD-ledaren att reagera.

– Det duger inte, menar Jimmie Åkesson.

Alla riksdagsledamöter i sju av åtta partier som besvarat Aftonbladets enkät är färdigvaccinerade.

Endas Sverigedemokraterna sticker ut. Bland deras ledamöter i riksdagen har sju stycken inte tagit båda vaccinsprutorna.

– Jag har varit väldigt tydlig tycker jag med att man ska vaccinera sig, om det inte finns några medicinska skäl för att inte göra det. Det är väl den linje vi har haft ända sedan vaccinet blev känt, säger Åkesson till TT efter ett tal på SD-kvinnors konferens i Norrköping.

Han säger att han inte har någon egen uppfattning om hur många av de 62 SD-ledamöterna i riksdagen som inte är vaccinerade. Han har bara sett tidningsuppgifter och att gräva i det kan vara känsligt integritetsmässigt eftersom man enligt lag inte kan tvinga någon att ta sprutan.

– Men jag utgår ifrån att kan man vaccinera sig så ska man göra det, annars kanske man ska jobba hemifrån eller något annat, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson uppmanar alla riksdagsledamöter att vaccinera sig.
Jimmie Åkesson uppmanar alla riksdagsledamöter att vaccinera sig.

Är fullvaccinerad

Jimmie Åkesson har svarat att han själv är fullvaccinerad.

Av de 349 riksdagsledamöterna har 308 svarat på enkäten. I sju av partierna, alla utom SD, har alla som svarat uppgett att de är fullvaccinerade. Samtliga partiledare har uppgett att de själva är vaccinerade.

Fyra av de 308 ledamöterna svarade att de inte är det, samtliga SD-ledamöter. Det är Mattias Karlsson, Runar Filper, Lars Andersson och Cassandra Sundin. Filper och Sundin har tagit en spruta, de andra ingen.

Bland de 19 sverigedemokrater som inte svarat på enkäten är åtminstone tre ovaccinerade, enligt en tidigare artikel i DN: gruppledaren Mattias Bäckström Johansson, Anne Oskarsson och Roger Richthoff, som beskrivit vaccinet som en ”giftspruta”.

Mattias Karlsson lade nyligen ut bilder på sig själv när han var intagen på sjukhus för covid. Han uppger för Aftonbladet att han inte är vaccinerad ”eftersom jag nyligen hade covid-19 och enligt mina läkare därför har naturlig immunitet just nu. Rådet från läkarna är att jag vaccinerar mig först om några månader.”

Inte svarat

Ett tiotal av de 70 ledamöterna för Moderaterna har inte svarat, vilket också gäller för några vänsterpartister och centerpartister. Cirka tio av SD:s ledamöter har inte svarat, och några har i likhet med en från V, en från M och en från S uppgivit att de av integritetsskäl inte vill svara.

Frågan om vaccination blir lite extra aktuellt från och med den 25 oktober. Då återgår riksdagsarbetet i princip till de former som gällde före pandemin, med uppmaning om fortsätta tänka på sådant som avstånd.

”Det finns inga formella möjligheter att ställa krav på ledamöterna om vaccination men talmannens hållning är att han förutsätter att alla vaccinerar sig, om inte medicinska skäl säger annat”, var budskapet från talmannens pressekreterare inför omstarten.

Publisert:

LÄS VIDARE