Evakueringar efter vulkanutbrott i södra Japan

TT-AP

Publicerad 2022-07-24

Utbrott i vulkanen Sakurajima i södra Japan.

Ett omfattande vulkanutbrott sker på en av Japans sydligaste öar.

Utbrottet sent på kvällen lokal tid tvingar invånare att fly sina hem.

Evakueringar har genomförts efter ett vulkanutbrott i södra Japan under söndagen. Svarta moln av aska och flödande lava syns vid berget Sakurajima i Kagoshima efter utbrottet vid lunchtid.

Japans meteorologiska institut, som ansvarar för vulkanrapportering, höjde risknivån till den högsta efter utbrottet.

”Invånare i Arimura och Furusato, som ligger inom en radie av tre kilometer från vulkanens krater, bör vara akut vaksamma”, skrev institutet JMA. Ett 100-tal personer, kanske fler, beräknas befinna sig i närheten av vulkanutbrottet och de uppmanades lämna området.

– Vi sätter människors liv i första rummet och kommer att göra vårt allra yttersta för att hjälpa utsatta vid ett krisläge, säger regeringsrepresentanten Yoshihiko Isozaki på en pressträff.

Stenbumlingar från vulkanen landar på ett avstånd på tre kilometer från vulkankratern, men inga omfattande skador har ännu rapporterats.

Vulkanen ligger omkring 100 mil sydväst om huvudstaden Tokyo. Tidigare bildade vulkanen en egen ö, men efter tidigare utbrott, främst ett 1914, har vulkanen Sakurajima vuxit ihop genom ett näs med den större landmassan på ön Kyushu.