Misstänkt terrorsprängämne på Landvetter var ofarligt

avAnders Johansson, Gustaf Tronarp

NYHETER

Här förs mannen bort av polis – efter att ha fastnat i säkerhetskontrollen på Landvetters flygplats.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade han flera förpackningar med sprängämnet TATP på sig.
Säkerhetspolisen var inkopplade i utredningen av händelsen – men det misstänkta medlet visade sig vara ofarligt.

1 av 2 | Foto: Läsarbild
Här grips den misstänkte mannen.

Det var strax före 08 på tordagsmorgonen som mannen skulle passera säkerhetskontrollen på flygplatsen Landvetter utanför Göteborg. Efter att ett instrument reagerat på ett misstänkt farligt föremål tillkallades polis.

Mannen, som är i 20-årsåldern, greps och anhölls senare av åklagare. Brottsrubriceringen var försök till allmänfarlig ödeläggelse. Tidningen GT rapporterar att mannen även misstänktes för försök till terroristbrott. Det förnekas dock av åklagarmyndigheten.

På en bild från platsen syns hur han leds ut ur flygplatsens lokaler av två poliser.

– Vi har tagit hans tillhörigheter i beslag och arbetar med att analysera dem och det misstänkta farliga föremålet, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region väst.

Kallas ”Satans moder”

En källa med insyn uppger för Aftonbladet att mannen hade flera förpackningar med sprängmedlet TATP på sig när han greps.

TATP är ett mycket explosivt ämne vars formella namn är acetonperoxid eller triacetontriperoxid. Bomber framställda av TATP har använts vid flera av de mest omfattande terrorattentaten i Europa de senaste åren, däribland Paris-attackerna i november 2015 och Bryssel-dåden i mars 2016. Efter de dödliga dåden har TATP fått öknamnet ”Satans moder”.

Polisens presstalesperson Peter Adlersson vill dock inte bekräfta att det rör sig om det fruktade sprängmedlet.

– Jag har inga uppgifter om vad det var för något ämne. Om jag hade det så skulle jag nog inte säga det, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Skulle resa till annat EU-land

När mannen togs till polisstationen i Göteborg låstes hans tillhörigheter in i ett särskilt rum. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade mindre mängder av sprängämnet läckt. Inte heller vill Peter Adlersson säga något om.

– Hans saker lades i ett rum i väntan på att bombtekniker skulle gå igenom dem. Det var ingen dramatik alls. Verksamheten i övrigt påverkades inte, säger han.

Mannen är utländsk medborgare. Enligt polisen skulle han flyga från Landvetter till ett annat EU-land.

– Jag kan inte gå in på hans nationalitet eller så, utan vi nöjer oss med att säga att han skulle resa till ett annat land som ligger inom EU, säger Peter Adlersson.

Säkerhetspolisen är inkopplade i utredningen av fallet.

– Vi samarbetar med polisen, men det är de som har ärendet, säger Karl Melin, ställföreträdande presschef på Säpo.

– Jag kan inte gå in på några detaljer. Men vi har generellt ett nära samarbete med polisen när det gäller händelser som kan ha koppling till Säpos uppdrag till att skydda Sverige och svenska intressen.

Uppdatering: Det misstänkt farliga ämnet visade sig efter en kontroll vara ofarligt – och mannen har släppts. Läs mer här.

1 av 3 | Foto: Läsarbild
Polisen tog hand om mannens tillhörigheter.
ARTIKELN HANDLAR OM

Landvetter

Terrorism