Forskare: Detta kan vara skissen till Mona Lisa

Av: Alexandra Carlsson Tenitskaja

Publicerad:
Uppdaterad:

En kolteckning som förvarats i ett museum i Paris i över 150 år, kan vara Leonardo Da Vincis skiss som han producerade i förarbetet till sin allra mest kända skapelse – Mona Lisa.

Forskare har tidigare trott att teckningen är gjord av den store konstnärens lärljungar. Men efter nya analyser visar det sig att det troligen rör sig om Da Vinci själv.

– Det är definitivt ett utkast till en oljemålning, säger experten Mathieu Deldicque till AFP.

Teckningen, som kallas Joconde Nue, visar en barbröstad kvinna som har vissa likheter med världskändisen ”Mona Lisa”, som går att beskåda i Louvren, Paris.

Teckningen köptes redan 1862 av Conde museet i norra Paris, och forskare har alltid förmodat att den är gjord av en eller flera lärljungar till den stora mästaren Da Vinci. Men efter omfattande analyser av teckningen under de senaste veckorna, tror forskarna att åtminstone betydande delar av kolteckningen är gjorda av Da Vinci.

– Den har en kvalitét när det kommer till hur händerna och ansiktet är tecknade. Det är ingen blek kopia. Vi tittar på ett verk som någon arbetade på parallellt med oljemålningen Mona Lisa, säger Mathieu Deldicque till AFP.

Och tillägger:

– Det är definitivt ett utkast till en oljemålning.

Förutom att teckningen är av mycket hög kvalitét, har den också många likheter med Mona Lisa. Enligt forskarna är både kroppen och framförallt händerna anmärkningsvärt lika. De är också lika storleksmässigt och kolteckningen har små hål, som kan ha använts till att hänga upp den för att använda som bakgrund till en annan skapelse.

Bruno Mottin, som är konservationsexpert vid Louvren i Paris säger att, om inte annat, så är Joconde Nue ett original från Leonardo Da Vincis studio, och inte på något sätt lik övriga kopior av ”nakna Mona Lisa”, som finns på olika museer världen över.

Mästerverket Mona Lisa skapades av renässanskonstnären Leonardo da Vincis i början av 1500-talet.
Publicerad:

LÄS VIDARE