Ungdomar kastade ägg på hus – fick städa efter sig

avMalin Wigen

NYHETER

Polisen ryckte ut när ett 20-tal ungdomar kastade ägg på hus och bilar – och såg till att de städade upp efter sin skadegörelse, skriver Norrköpings Tidningar.

I onsdags fick polisen samtal från boende i Söderköping som var upprörda. Ett 20-tal ungdomar höll på att kasta ägg på fastigheter och bilar i närheten av Storängsallén – polisen begav sig dit direkt. När de kom dit var de på plats i drygt en timma och såg till att ungdomarna städade efter sig.

–  Exakt var eller i vilken omfattning det var vet jag inte, säger Thomas Agnevik, presstalesperson på polisen till NT.

Foto: TT
Ungdomarna fick göra det fint efter sig efter sin äggkastning.

Det är inte jättevanligt att polisen får ungdomar att städa efter skadegörelse men de har lagstöd för det som åtgärd. En anledning kan vara att det inte är ett högprioriterat ärende, när polisen är på plats har de som gjort skada redan hunnit försvinna. Men den här gången var polisen på plats snabbt och kunde agera, vilket Thomas Agnevik tycker är idealiskt.

– Just när det gäller ungdomar är det ett bra sätt att markera. I ett så stort gäng är det lätt att inte se sitt eget ansvar i det som händer, därför är det positivt att polisen kan förklara att alla har ansvar för sina egna handlingar. Vid ett sådant här tillfälle kan det också vara så att man sammanfört de drabbade och de som gjort det, vilket ofta resulterar i en större förståelse för vad man gjort och att det inte är okej.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hus

Halloween