Nyheter

Medvind för Monas gäng

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

Vi skulle rösta rödgrönt – om det vore val i dag

fjärde plats Stödet för Sverigedemokraterna har ökat – men i och med de rödgrönas framfart skulle SD bli helt utan inflytande om det vore val i dag.

De rödgröna partierna drar ifrån i Aftonbladet/United Minds nya väljarbarometer.

Om det vore val i dag skulle Mona Sahlin (S) bli statsminister.

Sverigedemokraterna skulle bli fjärde största parti – men inte vågmästare.

klicka på bilden för att göra den större.

I morgon börjar Socialdemokraternas kongress. I Älvsjömässan i Stockholm ska partiet lägga grunden för sin nya politik. Stödet för S var i botten under sommaren, men har sedan dess långsamt ökat för att nu vara 33,7 procent.

V backar

Det är fortfarande sämre än det rekordlåga valresultatet 2006. Men drygt fyra procentenheter högre än bottennoteringen i augusti.

Stödet ökar även för Miljö­partiet medan Vänsterpartiet backar något. Tillsammans stöds de rödgröna partierna av 48 procent av väljarna.

–?Om det vore val i dag skulle de tillsammans kunna bilda en majoritetsregering, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Med sex procent av väljarna bakom sig, den hittills högsta siffran, är SD mätningens fjärde största parti. Bara S, M och MP är större.

–?Debatten om Sverigedemokraterna har gynnat dem, säger Carl Melin.

Men partiet tappar sin position som vågmästare. Enligt mätningen skulle de bli helt utan inflytande eftersom de rödgröna är större än alliansen och SD tillsammans.

Liknar sossar

Omkring hälften av dem som gått över till Sverigedemokraterna sedan de lämnade 3-procentsnivån bakom sig kommer från Moderaterna. En fjärdedel kommer från de andra borgerliga partierna och lika många från S.

Överströmningen till SD är en viktig förklaring till Alliansens kräftgång. Jämfört med den förra mätningen tappar de fyra borgerliga partierna 2,7 procent.

Tillsammans stöds de av 41,4 procent, den sämsta siffran hittills i Aftonbladet/United Minds mätningar som inleddes i april.

–?Socioekonomiskt ser SD:s väljare ut som socialdemokrater, de har låg utbildning men tjänar ganska bra. Men de har borgerliga värderingar, säger Carl Melin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: