Polisen: Därför borde mobiler förbjudas i skolan

avBabs Drougge

Mobiltelefonen är ett brottsverktyg som kan jämföras med en kniv och hör inte hemma i skolan.

Det tycker Anders Modén, kommunpolis i Rättvik i Dalarna, som är för ett totalförbud av mobiltelefoner i skolan.

Debatten om mobiler i skolan är återigen på tapeten efter Liberalernas utspel för ett par veckor sedan.

Nu går en polis ut och förespråkar ett totalförbud för mobiltelefoner i skolan.

– Mobiltelefoner är ett brottsverktyg som inte hör hemma i skolan, säger Anders Modén, kommunpolis i Rättvik.

I tio års tid har han föreläst för högstadieelever om mobbning och kränkningar och håller nu en föreläsning som enbart fokuserar på kränkningar via mobilen. Han menar att skolan länge har fått vara en skyddad verkstad där även brottsliga handlingar hanteras utan att andra samhällsinstitutioner blandas in.

– Jag försöker få både skolorna och eleverna att förstå att deras vardag kan bestå av brottsliga aktiviteter genom att bryta ner det som både lärare och elever kallar mobbning till ett antal brott. I skolan kan vissa saker vara okej men utanför skolan är det fel. Där har man sina egna regler, säger Anders Modén.

Foto: Privat
Kommunpolisen i Rättvik Anders Modén

”Med en telefon kan man begå dubbelt så många brott”

Under föreläsningen berättar polisen att han har med sig två brottsverktyg – en kniv och en mobiltelefon. När han frågar vilka brott man kan begå med hjälp av kniven räknar ungdomarna utan problem upp fyra–fem brott. Men när han tar fram telefonen och frågar samma sak blir de desto tystare.

– Med en telefon kan man begå dubbelt så många brott som med en kniv, visserligen inte lika allvarliga som mord, men att bli utsatt för brott via sin mobiltelefon kan ge mer långsiktiga konsekvenser. De blir väldigt förvånade att mobilen kan vara såpass farlig att man jämför den med en kniv, men det är för att få ungarna att förstå att man har ett ansvar när man har en telefon, säger Anders Modén.

Vad säger barnen när de får höra det här?

– De skruvar på sig i bänkarna många av dem kanske börjar fundera om de själva gjort något brottsligt. Men jag tror att väldigt många fler börjar fundera över om de blivit utsatta för brott och själva är brottsoffer, säger Anders Modén.

De brott som Anders Modén pratar om är bland andra förtal, hets mot folkgrupp, olaga hot och sexuellt ofredande. Han framhåller att brott som begås med hjälp av telefonen inte företrädelsevis gör det under lektionstid, och tycker därför att även rasterna ska omfattas av mobilförbud.

– Det stör mig att debatten hittills har handlat om digitaliseringen och att vi inte får släpa efter. Men det får konsekvenser om man låter barnen ha Ipads och telefoner med sig på skolan. Man ska ju kunna använda dem i skolarbetet, men på lektionerna kan man ha spärrade Ipads eller datorer där man inte kan vara på sociala medier, säger Anders Modén, kommunpolis.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Rättvik

Mobbning