Netanyahu går med på palestinsk stat

För första gången går Israels premiärminister Benjamin Netanyahu med på en palestinsk stat. Men han har flera tunga förbehåll som gör att utspelet blir svårt att smälta för både palestinier och USA.

Benjamin Netanyahu, Likud.
Benjamin Netanyahu, Likud.

För det första får Palestina inte ha någon militär förmåga, förklarade Netanyahu i ett hett emotsett linjetal på söndagskvällen.

– Om vi får garantier om demilitarisering och de säkerhetsarrangemang som Israel kräver, och om palestinierna erkänner Israel som det judiska folkets land – då är vi redo för en äkta fredsuppgörelse, att nå lösningen med en avmilitariserad palestinsk stat sida vid sida med den judiska staten, sade han.

Netanyahu upprepade också gamla ståndpunkter om att Jerusalem ska vara Israels odelade huvudstad, och att det inte blir något totalstopp för byggverksamhet i existerande bosättningar.

Palestinska makthavare har vägrat erkänna Israel som ett renodlat judiskt land, bland annat med hänvisning till de miljoner palestinier som är israeliska medborgare.

– Det sorgliga är att inte ens måttfulla palestinier kan gå med på att Israel är det judiska folkets nationalstat, och kommer att så förbli, sade Netanyahu.

Eftergift

Det uttryckliga godkännandet av att en palestinsk stat bildas är trots allt en eftergift för Netanyahus del – han har många gånger genom åren tvärsäkert sagt att det aldrig blir något självständigt Palestina.

Men det är egentligen ett stampande på samma fläck vad gäller den israelisk-palestinska fredsprocessen. Det är nu sju år sedan USA:s dåvarande president George W Bush väckte uppseende genom att gå med på att palestinierna får ett eget land, om de först skaffade nya ledare efter Yasser Arafat.

Året efter, 2003, sade Netanyahus företrädare Ariel Sharons regering ja till en palestinsk stat, och i november 2004 dog Arafat.

Djupfryst

Ändå förblev fredsprocessen djupfrusen. Så sent som i vintras blev Netanyahu vald till premiärminister på sin hårda linje mot palestinierna. Och när USA:s nye president Barack Obama i maj försökte få Netanyahu att ställa upp på målsättningen om ett självständigt Palestina vägrade den israeliske ledaren.

Och det kommer att krävas ytterligare påtryckningar från Washington om Netanyahus utspel ska leda någonvart. Omedelbart efter talet på söndagen meddelade den palestinske presidenten Mahmud Abbas stab på Västbanken att den israeliske premiärministern "saboterar" fredsansträngningarna.

Aftonbladets bloggar

TT

Publisert: